Paška: Bezpečnostná stratégia, kruté zrkadlo práce Lajčákovho rezortu

Paška: Bezpečnostná stratégia, kruté zrkadlo práce Lajčákovho rezortu

Bratislava 14. januára 2020 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková, TASR–Jaroslav Novák)

 

Poslanec Jaroslav Paška bol hosťom nedeľnej diskusnej relácie RTVS, kde sa ho moderátor okrem iného opýtal aj na perspektívu nepodareného dokumentu z dielne Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR k návrhu Bezpečnostnej stratégie SR. Paška sa k tomu dnes vrátil v príspevku na sociálnej sieti, kde vysvetlil, prečo má SNS vážne výhrady k procesu jej prípravy, jej obsahu, aj procesu schvaľovania

Na snímke Jaroslav Paška

Výhrady sa podľa jeho slov majú opierať o vecné, preukázateľné argumenty, ktoré nie je možné v prípade tak závažného dokumentu nihilizovať, zľahčovať, ani prehliadať.

Reklama

K procesu prípravy tohto dokumentu uviedol: „Po vytvorení vlády v roku 2016 bola príprava stratégie zverená štátnemu tajomníkovi MZV a EZ pánovi Parízkovi. Krátko potom, čo Washington v dokumente: Departement of the Air Force, Military Construction Program, zverejnil informácie o vybudovaní amerických základní a muničných skladov na Slovensku (Malacky a Sliač), zobral koncom mája 2017 pán minister Lajčák už prakticky hotovú, poslancami NR SR odobrenú stratégiu (v ktorej nebola nijaká nepriateľská zmienka o žiadnom štáte sveta) „do svojich rúk“. Následne zaangažoval do práce na jej novej verzii pracovníka americkej Carnegie Endowment for International Peace, pána Valáška.“

Do tejto verzie, na ktorej spolupráci sa podieľal aj súčasný kandidát Kiskovej strany Za ľudí, podľa Pašku účelovo vložili negatívne hodnotenie len jedného z viacerých „hriešnikov“ medzinárodného práva, Rusko, ktoré použili ako vhodný argument pre zdôvodnenie rozmiestnenia amerických vojsk a základní na Slovensku.

Reklama

Bezpečnostná stratégia je pritom zásadný vnútroštátny dokument, ktorý má definovať kľúčové princípy politiky štátu len a výlučne na prospech bezpečnosti a ochrany jeho občanov. Preto by sa na jej príprave nemal podieľať zamestnanec cudzej bezpečnostnej agentúry.

K obsahu stratégie Paška ako prvé uviedol, že „bezpečnostná stratégia musí vychádzať zo zodpovedného hodnotenia rizík a bezpečnostných pomerov doma i vo svete. Keď sa vstupná analýza neurobí objektívne, ale účelovo, vedie to zákonite k zlým záverom.“ 

„V časti Medzinárodný systém v bode 9 stratégie sa síce správne konštatuje, že vo svete dochádza stále častejšie k ‘porušovaniu základných princípov a noriem medzinárodného práva …’, ale už v ďalšom bode 10 je zrazu ako jediný porušovateľ medzinárodného práva, označené len Rusko…,“ poukázal na obsah dokumentu Paška a dodal, že štátov, ktoré narušili a narušujú zvrchovanosť a územnú celistvosť iných štátov, je viac.

„Preto ak pán minister označil Rusko, mal by ako rovnakých porušovateľov princípov medzinárodného práva, a teda aj potenciálnu hrozbu pre stabilitu regiónu menovať aj ďalšie štáty. Medzi nimi aj niektorých našich partnerov z NATO (napríklad USA, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Francúzsko, alebo Turecko). Ak minister nepoužil rovnaký meter na všetkých, neprijateľným spôsobom spochybnil objektívnosť základného bezpečnostného hodnotenia regiónu, aj svojej práce,“ upozorňuje Paška.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák

Poslanec SNS zároveň pripomenul, že hlavným, záväzným východiskovým rámcom pre formulovanie parametrov medzinárodného a bezpečnostného prostredia má byť pre ministra Programové vyhlásenie Vlády SR, spomínaný dokument ale nikde neoznačuje žiadnu konkrétnu udalosť, ani správanie sa žiadneho štátu za zdroj destability ohrozujúcej Slovensko.

Reklama

„Ministerstvo tak účelovými popismi v bode 10 stratégie (ale aj inde), orientovanými len proti Rusku, výrazne prekročilo oficiálny, štátom definovaný hodnotiaci rámec regiónu a urobilo svojvoľný, účelový a zásadný významový posun voči oficiálnemu bezpečnostnému hodnoteniu priestoru ‘na východ od Slovenska’, zakotvenom v platnom Programovom vyhlásení vlády SR, ktoré je záväzným dokumentom tak pre ministra, ako aj jeho pracovníkov,“ tvrdí Paška a dodáva, že takéto zakomponovanie hrozby z východu, implikuje aj zásadnú zmenu charakteru vnímania a správania sa Slovenska, ktoré signalizuje, že SR už nepovažuje za dostatočné svoje zakotvenie v systéme kolektívnej obrany NATO a potrebuje ďalšiu, osobitnú „garanciu bezpečnosti“, ktorou malo byť budovanie amerických vojenských základní na Slovensku.

Paška sa v príspevku vyjadril v niekoľkých bodoch aj k procesu schvaľovania tohto dokumentu. Pripomenul, že spolu s Hrnkom 11. septembra 2017 opakovane vopred upozornili štátneho tajomníka MZV a EZ pána I. Korčoka, že poslanci SNS takto pripravovaný a účelovo formulovaný dokument bez potrebnej korekcie nebudú môcť pustiť k schváleniu Národnou radou SR.

„Napriek našej požiadavke na odôvodnené, vecné korekcie dokumentu a upozorneniu na možný dôsledok odmietnutia jeho prerokovania Národnou radou SR v predloženej podobe doručil pán minister Lajčák koaličným partnerom neakceptovanú verziu Bezpečnostnej stratégie na rokovanie Vlády SR, neoboznámil členov vlády s výhradami SNS k jej zneniu a nechal ju schváliť,“ pripomína Paška.

V závere dodal, že vzhľadom na to, že obsah Bezpečnostnej stratégii SR sa nepridŕža formulácie bezpečnostnej charakteristiky regiónu definovanom platným Programovým vyhlásením Vlády SR a vyhovoval viac bezpečnostným potrebám USA, ako skutočným záujmom občanov Slovenskej republiky, požiadala SNS oprávnene o jej prepracovanie.

Tatiana Stará

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali