Parlamentný výbor odporučil odvolať Adriána Szabóa z postu šéfa inšpekcie. Kremský: “Toto je veľká vec”

Parlamentný výbor odporučil odvolať Adriána Szabóa z postu šéfa inšpekcie. Kremský: “Toto je veľká vec”

Bratislava 16. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR – Dano Veselský)

 

Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť odporučil odvolať obvineného Adriána Szabóa z funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Členovia výboru o tom rozhodli v stredajšom hlasovaní. Odvolanie musí ešte schváliť vláda

Adrián Szabó
Na snímke obvinený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Sz.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) potvrdil, že vláda ešte v stredu na základe odporúčania výboru šéfa inšpekcie odvolá. Viacerí poslanci výboru kritizovali ministra za slabé zdôvodnenie navrhovaného odvolania a obvinenia Adriána Sz. Mikulec však poukázal na to, že výbor nie je orgánom činným v trestnom konaní. „Ja som neprišiel, aby sme rozhodovali v rámci trestnoprávneho konania o vine a nevine, stále platí prezumpcia neviny, ale prišiel som, aby sme rozhodovali o personálnom nastavení,“ povedal.

Reklama

Minister čelil tiež otázkam o účasti Adriána Sz. na nedávnom stretnutí vrcholných predstaviteľov štátu na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS). “Nepovažujem to za zlyhanie vzhľadom na to, že v čase, keď to stretnutie bolo, bol legitímnym riaditeľom ÚIS a ja som nemal žiadne informácie, ktoré by hovorili o tom, že by sa tam nemal nachádzať,” uviedol.

Podpredseda výboru Peter Pčolinský (Sme rodina) hlasoval za odvolanie, no očakával od ministra širšie zdôvodnenie obvinenia Adriána Sz. Plne však rešpektuje fakt, že je šéf inšpekcie väzobne stíhaný. “Podľa mojich informácií sú tam viacerí svedkovia a údajne aj nejaké listinné dôkazy, čiže pre mňa to hlasovanie bolo pomerne jednoduché,“ skonštatoval.

Reklama

Návrh nepodporila podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená). „V uznesení nebolo povedané nič,“ zdôvodnila. Myslí si, že keď mohol povedať minister konkrétnejšie dôvody obvinenia na vláde, mohol ich prezentovať aj na výbore. Podotkla, že je úsmevné, že práve keď inšpekcia začne konať, zoberú riaditeľa do väzby.

Za odvolanie nehlasoval ani poslanec Marián Saloň (Smer-SD). Pochybnosti v ňom vyvoláva časová os udalostí. Poukázal na to, že na stretnutí v SIS mal riaditeľ inšpekcie ešte stopercentnú dôveru a následne sa začal proces s jeho obvinením.

V súvislosti s prípadom Adriána Sz. podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v rozprave opäť kritizoval spôsob voľby i odvolávania policajných funkcionárov. Považuje za absurdné, že ho vláda bez výboru nemôže odvolať. Vyzval prítomných, aby sa v krátkom čase dohodli na zmene zákona. Ku kritike sa pridal aj podpredseda výboru Pčolinský. Odvolávania na výboroch i tzv. híringy označil za absurdné, funkcionárov by si mal podľa neho vyberať minister. Mikulec potvrdil prípravu novely zákona, ktorá má posilniť jeho právomoci pri vymenovaní i odvolávaní.

Dôvodom návrhu na odvolanie Adriána Sz. je jeho obvinenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a prijímania úplatku, po ktorom ho dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. V súčasnosti je väzobne stíhaný.

Vedením ÚIS bol dočasne poverený Peter Scholtz. Po prijatí odvolaní riaditeľa inšpekcie vládou by malo byť na pozíciu vyhlásené riadne výberové konanie do 30 dní.

Reklama

 

Kremský: Toto je veľká vec

“Toto je veľká vec. Človek, ktorý mal vyšetrovať korupciu, zneužívanie a manipulovanie v polícii, na NAKA a v bezpečnostnej oblasti. Namiesto toho roky nerobil nič, toleroval mafiu tam, kde nemala ani páchnuť. Bolo to jedno z chápadiel chobotnice,” okomentoval situáciu na sociálnej sieti poslanec Peter Kremský (OĽaNO).

Podľa poslanca “očista” aj týmto rozhodnutím pokračuje. “Krok po kroku, pomaly, Božie mlyny melú. Nevzdávame sa, vydržíme. Slovensko a jeho budúcnosť bez mafie nám za to stojí.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali