Opozícia označuje cestovné poukazy za nesystémové, národniari to odmietajú

Opozícia označuje cestovné poukazy za nesystémové, národniari to odmietajú

Bratislava 13. septembra 2018 (TASR/HSP/Foto:SITA-Marek Mrviš)

 

K zavedeniu rekreačných poukazov pre zamestnancov malo byť uskutočnené medzirezortné pripomienkové konanie. Taktiež by sa to nemalo riešiť cez zákon o cestovnom ruchu. Myslí si to opozičná poslankyňa Renáta Kaščáková (SaS).

Na snímke poslankyňa NR SR Renáta Kaščáková za stranu SaS

Návrh do parlamentu predložila koaličná strana SNS. “Je to návrh šitý horúcou ihlou a je z čisto populistického súdka,” skonštatovala na úvod tretieho rokovacieho dňa 34. schôdze parlamentu Kaščáková. Podľa nej “nie je ani šťastné predkladať tieto zmeny cez zákon o cestovnom ruchu”. “Zavádzať nejaké zamestnanecké benefity do tohto zákona je klinom do základného poslania do zákona, ktorým je skôr destinačný manažment,” upozornila Kaščáková.

Reklama

Národniarom vyčíta aj to, že k tomuto zákonu sa neuskutočnilo medzirezortné pripomienkové konanie. “Mal byť riešený štandardným procesom vyjednávania so zamestnávateľmi, k čomu nedošlo,” poznamenala Kaščáková.

Tento návrh je podľa nej deravý aj preto, lebo podporuje len ubytovanie a poukazy nemôžu využiť napríklad ľudia, ktorí chcú ísť na jednodenné výlety bez ubytovania. “Je na úkor zamestnancov. Návrh sa tvári, že štát niečo zamestnancom rozdáva, ale pravda je, že to majú zaplatiť zamestnávatelia. Opäť sa im niečo pridáva,” tvrdí Kaščáková.

Reklama

Podľa nej zamestnávatelia skôr upravia svoju mzdovú politiku, aby toto opatrenie v konečnom dôsledku zaplatili zamestnanci. “Tvári sa to sociálne, ale nie je to nič iné než silená regulácia ešte aj toho, kam majú ľudia vo svojom voľnom čase cestovať,” dodala Kaščáková.

Návrh obhajovala v pléne Magdaléna Kuciaňová (SNS), podľa ktorej si Kaščáková návrh asi poriadne neprečítala. “Štát ponúka aj ďalšie benefity, ako napríklad odpustenie dane,” podotkla Kuciaňová. Jej stranícky kolega Radovan Baláž tiež uviedol, že v pléne k tomuto návrhu zaznelo veľa poloprávd a dezinformácií a opoziční poslanci si návrh dobre neprečítali alebo zámerne niektoré informácie prehliadali. “Cestovný ruch má ambíciu, aby sa stal významnou zložkou rastu slovenskej ekonomiky. Myslíme si, že doteraz bol zanedbávaný a je potrebné mu pomôcť a dať impulz na to, aby sme ho rozvíjali,” skonštatoval Baláž. Predkladatelia zákona sa podľa jeho slov počas prípravy návrhu stretávali s hoteliermi, ale aj s podnikateľmi. “Všetci nám potvrdili to, že toto opatrenie je bežné v iných krajinách. Každý, kto podniká v oblasti cestovného ruchu, nám deklaroval, že toto opatrenie je systémové,” tvrdí Baláž. Nie je tiež pravda, že cestovné poukazy má poskytovať len súkromný sektor, ale aj verejný. Odmieta tiež tvrdenia, že prijatím zákona sa zvýšia ceny ubytovania.

Príspevok na rekreáciu by mali zamestnávatelia poskytovať zamestnancom vo výške 55 % oprávnených nákladov, maximálne do sumy 275 eur ročne. To znamená, že v prípade, ak zamestnanec vynaloží na rekreáciu 500 a viac eur ročne, zamestnávateľ mu prispeje maximálnou sumou 275 eur. Ak zamestnanec vynaloží na dovolenku nižšiu sumu, zamestnávateľ mu na ňu poskytne príspevok vo výške 55 % oprávnených výdavkov. Poukaz by mali poskytovať zamestnávatelia nad 50 zamestnancov a nárok naň by mal mať zamestnanec, ktorý vo firme pracuje aspoň 12 mesiacov. Tento príspevok zamestnávateľa bude oslobodený od daní a odvodov.

Popoludní príde na rad tradičná Hodina otázok, počas ktorej budú ministri odpovedať na jednotlivé otázky poslancov. Poslanec Ján Kvorka (Smer-SD) sa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) pýta, ako bude ďalej pokračovať zvyšovanie nástupných platov učiteľov. Opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS) sa ho zase pýta, ako sa zachová vláda, keď podnikateľ Ivan Kmotrík požiada, aby na jeho futbalový štadión prispeli daňovníci ešte o ďalších desať miliónov eur navyše.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali