Odchod skupiny irackých kresťanov z Česka naznačuje migračnú turistiku

Odchod skupiny irackých kresťanov z Česka naznačuje migračnú turistiku

Praha 5. apríla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Yorgos Karahalis)

 

„Za dobrotu na žobrotu“. Na toto príslovie si určite v posledných dňoch často spomenuli organizátori z českej nadácie Generace 21. Tento nadačný fond sa rozhodol pomôcť irackým kresťanom a s pomocou súkromných darcov zabezpečil presídlenie, integračný proces a nový štart do života v Českej republike pre 153 ohrozených kresťanov.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Príchod prvých skupiniek utečencov a ich zžívanie sa s českým prostredím prebiehalo za silného záujmu médií a občas takmer v priamom prenose. Utečenci po príchode deklarovali vďačnosť Českej republike a občanom za privítanie a možnosť nového začiatku ,ktorú im poskytli. Pred kamerami sa pýtali, či je možné v Čechách otvorene nosiť na krku krížik ako výraz kresťanskej viery.. Zdalo by sa , že toto sú skutočne tí „praví“ utečenci, ktorí si zachraňujú životy pred besnením Islámskeho štátu. Dokonca aj česká väčšinovo ateistická a migrantom nie priateľsky naladená spoločnosť to s porozumením akceptovala ako pomoc skutočne prenasledovaným.

Reklama

Idylu však čoskoro narušila prvá trhlina, keď sa jeden z utečencov v reportáži TV Prima mal vyjadriť na adresu im ponúkaných bytov, že než bývať v premaľovanom kravíne, to sa radšej vráti do vlasti.

Samozrejme, bola z toho veľká mediálna aféra, ale po čase sa zdalo, že celý rozruch pomaly utícha. Minulý týždeň však prišla pre organizátorov z nadácie studená sprcha. 8 ľudí umiestnených v Brne sa rozhodlo vrátiť naspäť do Iraku s odôvodnením, že starým rodičom chýba pôvodná vlasť. Na jednej strane ľudsky pochopiteľný dôvod, no na druhej strane si kladiete otázku , či sa v prípade, ak ste si útekom zachránili holý život, vrátite do vojnovej oblasti. Hlavne ak sa jedná o budúcnosť vašich detí. Takéto otázky si kládla samozrejme aj česká verejnosť. Cez víkend sa však pridala druhá 25 členná skupina, ktorá podľa svojich slov zvažovala inú budúcnosť, ktorú vidia v „inej krajine“ a po tom, čo si objednali u súkromného dopravcu autobus, odcestovali do Nemecka…

Reklama
Český minister vnútra Milan Chovanec
Český minister vnútra Milan Chovanec

Reakcie politikov i verejnosti boli búrlivé. Minister vnútra Milan Chovanec na základe tohoto vývoja pozastavil celý projekt presídlenia irackých kresťanov a na svojom twitterovom účte uviedol, že utečenci zneužili dobrú vôľu Českej republiky i jej občanov. Zároveň upozornil na to, že nechce pripustiť, aby bol projekt zneužívaný ako cestovná kancelária, ktorou sa dostanete bližšie k Nemecku alebo k Švédsku. Minister zároveň upozornil svojich nemeckých kolegov, ktorí skupinu Iračanov hneď za hranicami zadržali. Vrátane šoférov, ku ktorým sa sa nemecká polícia správala ako ku pašerákom ľudí. Pôvodná dohoda znela, že v rámci medzinárodnej legislatívy budú utečenci navrátení do Českej republiky a následne repatriovaní do krajiny pôvodu. Neskôr minister Chovanec avízoval, že po výsluchu utečencov nemeckou políciu, vyšli najavo skutočnosti, pre ktoré mala byť skupina po návrate držaná v detencii až do urýchlenej repatriácie. V pondelok sa situácia nečakane zmenila a nemecká strana oznámila, že skupinu do Čiech nevydá, pretože všetci v Nemecku požiadali o azyl. V žiadosti argumentovali rodinnými väzbami. Otázkou je, či o týchto väzbách nevedeli skôr, než sa rozhodli prísť do Čiech.

Minister Chovanec považuje toto rozhodnite nemeckej strany za precedentné a požiadal okamžite o vypracovanie právnej analýzy. “Som veľmi zvedavý, či prípad týchto 25 ľudí nebude v budúcnosti využívaný mnohými dalšími migrantmi pri súdnych sporoch s Nemeckom,” prehlásil minister.

Reakcie ďalších českých politikov sa nesú v duchu, že nejde o žiadny útek pred vojnou, nech sa vrátia odkiaľ prišli, ide o nevďačnosť a podobne. Veľmi často je politikmi a verejnosťou k vyvodeniu zodpovednosti vyzývaný fond Generace 21. Organizátori sú skutočne v nezávieniahodnej situácii, kedy sa snažili nahnevanej verejnosti vysvetliť situáciu, ktorú často ani oni sami nechápu. Podľa jedného z organizátorov, Dana Drápala, problémy nastali, keď sa k prvej skupine pripojila druhá a keď sa utečenci začali sťažovať, pričom však nepredložili žiadne relevantné argumenty a žiadali rokovať priamo so zástupcami vlády. Ľudia z ministerstva sa podľa jeho slov takisto nedozvedeli, s čím konkrétne nie sú spokojní. Drápal sa domnieva , že za tým stojí nejaká tretia osoba, ktorá skupinu presviedčala na odchod do Nemecka. Tomu by zodpovedal aj sofistikovane napísaný list na ministerstvo, v ktorom sa zriekajú azylu ako aj objednávka autobusu u súkromného dopravcu. Drápal ďalej uvádza, že im priniesol do arabčiny preložený list s varovaní, aké dôsledky tento ich krok bude mať, t.j. že nebudú môcť požiadať o azyl v inej krajine EU. Takisto podľa jeho vyjadrenia skupina absolútne nebrala ohľad na apel, že svojím konaním ohrozujú celý projekt a znemožňujú príchod skupiny čakajúcej zatiaľ v Iraku, ani to, že česká verejnosť si to vysvetlí ako migračnú turistiku a poškodia obraz kresťanov, ktorí budú teraz možno ako moslimskí migranti .

Minister vnútra Chovanec vo vystúpení v Českej televízii oznámil verejnosti, že týmto je celý systém kvót spochybnený . Samozrejme, keď odchádzajú za lukratívnejším ľudia, ktorých si štát sám doviezol, ako by udržal ľudí, ktorí by boli pridelení „povinne”. Podobnú skúsenosť má aj Poľsko, z ktorého odišli do Nemecka všetci kresťanskí utečeneci, ktorým Poľsko poskytlo pomoc.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali