O čom premýšľa mongolský pastier? Očami Rusa…

O čom premýšľa mongolský pastier? Očami Rusa…

Bratislava 19. mája 2019 (HSP/Asiarussia/Foto:mining.com )

 

Keď som po prvýkrát navštívil Mongolsko, nemal som prakticky žiadnu skúsenosť s tým, s akými ľuďmi sa tam stretnem. Ak by ľudia, ktorí sa chystajú uskutočniť niečo nové, vedeli vopred čo ich čaká, tak by celkom určite viac ako polovica všetkých projektov nikdy neuzrela svetlo sveta

Reklama

Kto sú Mongoli? Čím sa zaoberajú, ako žijú a o čom snívajú? Vyhnúť sa generalizovaniu je naozaj ťažké. Stále totiž platí, koľko ľudí  – toľko aj rôznych názorov medzi nimi. Samozrejme, vybrať typické vlastnosti, ktoré charakterizujú dnešný mongolský národ sa dá. Ja si však nedávam za cieľ ukázať len kladné vlastnosti charakteru tohto kočovného národa. A taktiež nie je mojím prianím hľadať v nich ich negatívnu stránku. Pokúsim sa ukázať oba póly ich osobnosti.

Reklama

Naložiac svoju neveľkú batožinu do vlaku, vydal som sa na svoje stretnutie s neznámom. Ak mám byť úprimný, spočiatku som bol presvedčený, že sa nestretnem s problémami v styku s Mongolmi. Bol som presvedčený o ich podobnosti s nami. Hoci nie výzorom, vnútrom určite áno. Nech je to akokoľvek, 70 rokov spoločných dejín muselo predsa zanechať odtlačok v ich myslení a konaní. Veľmi rýchlo som sa však mal presvedčiť o tom, že my  – Rusi a Mongoli – sme veľmi rozdielni nielen čo sa týka našich tradícií, no aj vlastnosťami, temperamentom, zvykmi a mnohým ďalším.

„Doraziac sem, spočiatku som si myslel, že my (Rusi) sme ich „staršími“ bratmi.“

Kdesi hlboko vo vnútri sa skrýval pocit istej prevahy. Podľa všetkého, to isté zakúsili Európania vo svojom vzťahu k Indiánom, keď kolonizovali americké kontinenty. Pocit prevahy vo všetkom bol v daný moment hnacím motívom mojich činov – mal som chuť pomôcť Mongolom… stať sa lepšími? Rusi majú také príslovie – „svoje poriadky v cudzom chráme zavádzať…“. So mnou to bolo niečo podobné.

Z nejakého dôvodu som im chcel priniesť svoju predstavu o živote a o tom, ako treba pracovať. V mojich úvahách nebol jednoducho predpoklad, že mongolský národ si stáročiami sformoval svoj vlastný pohľad na život, vlastné tradície, ktoré sa ponárali svojimi koreňmi hlboko do dejín tohto národa.

Reklama

„Mongoli – to sú kočovníci. Kočovnícka podoba ich života sformovala za mnohé stáročia ich myslenie a vzťah k životnému prostrediu vo všeobecnosti.

Predstavte si pasúci sa dobytok. Kráča si pomaličky a za chodu prežúva trávičku. Kdesi povedľa tiež bez akéhokoľvek náhlenia ide na svojom malom koníku pastier. Pozerá sa vôkol seba: na pasúce sa kozy, ovce a kone, modré nebo, step a hory, rieky a doliny, lesy a hájiky, ktorými je obklopený, a v mysli preberá tento pastier svoje nikam sa neponáhľajúce sa myšlienky.

„Zvedavosť – to nie je záporná vlastnosť Mongola, to je životná nevyhnutnosť. Prostredníctvom pozorovania získava Mongol pre neho všetky potrebné informácie.

Mongoli sú ľudia, ktorí žijú pastierskou prácou, bývajú v jurtách (jurta – slovo rus.pôvodu, mongolské označenie je ger), často bez elektriny a televízie. Nezáleží na tom, že ste sa vybrali na túru a bývate niekoľko dní v stane. Exotika! No exotika iba na niekoľko dní a po jej skončení  – sa ponáhľate naspäť domov, do mesta, pod sprchu a k televízoru. No pastieri žijú týmto spôsobom celý svoj život.

Reklama

Hoci, v súčasnosti spravila civilizácia veľký krok v ústrety Mongolom: mnohí z nich začali používať slnečné kolektory, ktoré počas dňa nabíjajú autobatérie v ich jurtách, čo mnohým rodinám dáva možnosť sledovať televíziu a počúvať rádio. No, tiež to však závisí od životnej úrovne pastierskych rodín.

O čom premýšľa mongolský pastier, keď ide na koníkovi za pasúcim sa stádom? Premýšľa o tom, aby jeho zvieratá boli nakŕmené a v bezpečí. Aby počas leta nabrali dostatočný tuk a boli silné, pretože zimy v Mongolsku bývajú veľmi chladné a surové. Aby sa mláďatá kôz a ovcí rodili životaschopné a zdravé. Aby kravy dobre dojili, aby výkupné ceny za vlnu a kožušinu ešte viac vzrástli. Je toho mnoho o čom premýšľa pastier, sediac vo svojom sedle. A tak pokračuje deň za dňom. Stále rovnako a to isté. Život sa akoby zastavuje a pohybuje stále v jednom kruhu. Čas sa zastavuje. V Mongolsku niet zhonu, náhlenia, nik sa nerozčuľuje ak sa niekto omešká.

Meškať 15-30 minút voči dohodnutému času – to je pravidlo. A s týmto sa nedá nič robiť. Spočiatku som s tým bojoval, potom som sa s tým zmieril a nakoniec som sa prispôsobil.

„V styku s Mongolmi som pochopil jednu dôležitú vec: netreba sa pokúšať prerábať a nútiť ich žiť tak, ako to potrebujeme my.

Mongoli sú veľmi pohybliví. Táto láska k pohybu je aj na genetickom základe. Nevedia sedieť na jednom mieste. Pastieri a ich rodiny kočujú z miesta na miesto najmenej štyrikrát do roka – v lete, na jar, na jeseň a na jar. Veľmi im v tom pomáha ich jednoducho rozložiteľné a opäť naspäť poskladateľné obydlie, nám známe ako jurta. Poskladať alebo rozobrať mongolskú jurtu možno veľmi rýchlo, skúsená rodina si s tým poradí v priebehu jednej hodiny.  V dome kde bývam, sa v priebehu piatich rokov vymenilo viac ako 50% obyvateľov. Frekvencia výmeny sa začína v jesenno-jarné obdobie. Neprejde však mesiac, kedy by z môjho domu niekto neodišiel či naopak neprišiel na ich uprázdnené miesto.

Medzi Mongolmi nie je veľa vynikajúch vedcov…, zato je však každý druhý od prírody obdarený hudobným sluchom a hlasom, v ich radoch je mnoho umelcov, ktorí maľujú prekrásne obrazy s motívmi mongolskej krajiny, života a spôsobu života ako takého.

Mongolské piesne –  sú všade: ak cestuješ autom či autobusom, vždy budeš počuť pomalé mongolské melódie, v ktorých sa spieva o rodičoch a ich deťoch.

„ Stretol som sa s mnohými Mongolmi, ktorí si cenili priateľstvo a boli pripravení skôr sa vzdať posledného, akoby nemali pomôcť.

Reklama

Čas letí a celý svet sa búrlivo mení. Mení sa aj Mongolsko, pretože predsa len nie je izolované od okolitého sveta.

A ja úprimne verím, že si tento národ uchová a ochráni všetko to dobré, niekedy až detsky naivné, čo za stáročia stalo vlastným tomuto kočovnému národu.

Preložil Milan Paulus

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali