Deti v reedukačných centrách hladujú, hovorí ombudsmanka

Deti v reedukačných centrách hladujú, hovorí ombudsmanka

Bratislava 12. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Dubovcová tvrdí, že problém sa týka niekoľkých stoviek detí. Osobne robila kontrolu v deviatich centrách

Deti v reedukačných centrách majú na celodennú stravu necelé tri eurá a trpia hladom. Na rokovaní školského parlamentného výboru to dnes povedala ombudsmanka Jana Dubovcová. Poslancom priniesla balíčky s celodennou stravou za túto sumu, z ktorej sa deti musia zasýtiť. Balíček obsahoval jedno vajíčko uvarené natvrdo, malú reďkovku a dva rožky, banán, obed bez polievky, varené kuracie kúsky so zemiakmi bez zeleniny a omáčky, akciový jogurt a tvarohovú nátierku s cesnakom a dvoma krajcami chleba.

Reklama
Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová

“Strava nemôže byť výchovný prostriedok,” vyhlásila dnes Dubovcová. Ministerstvo školstva požiadala, aby urýchlene zvýšilo vo vyhláške finančný normatív na celodennú stravu asi o euro. Na problém upozornila aj rezort financií v čase, keď pripravoval rozpočet a žiadala, aby bolo v rozpočte pre ministerstvo školstva zabezpečených dosť peňazí na zvýšenie príspevku. Od ministra financií však podľa vlastných slov nedostala odpoveď.

Dubovcová tvrdí, že problém sa týka niekoľkých stoviek detí. Osobne robila kontrolu v deviatich centrách. “Vo všetkých centrách, kde som bola, sa deti sťažovali na hlad,” hovorí verejná ochrankyňa práv. Reedukačné centrá, ktoré jedálne lístky pre deti musia poskladať z presne určenej nízkej sumy, sú podľa nej “čarodejníci”, keď to zvládajú. Príspevok na stravovanie detí od 11 do 15 rokov je 2,43 až 2,87 eura a pre deti od 15 do 18 až 19 rokov je to 2,58 eura až 3,01 eura. Deti pritom nemajú možnosť zabezpečiť si ďalšiu stravu inde, keďže v centrách bývajú.

Reklama

Poslanci výboru správu ombudsmanky vzali na vedomie. Predseda školského parlamentného výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) nevylúčil poslanecký prieskum v centrách. “Treba niektoré veci overiť a vidieť na vlastné oči,” podotkol. Na otázku, či by sa dokázal nasýtiť za celý deň z necelých troch eur, povedal, že nie je odborník, ale o hladovaní sa podľa neho nedá rozprávať. “Keby to poctivo skonzumovali, čo som stihol vidieť, tak si myslím, že hlad je silný výraz,” uviedol Mamojka. S ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) plánuje podľa vlastných slov hovoriť o zvýšení príspevku na stravovanie detí. Ide však o interný predpis ministerstva, ktorý zákonodarcovia nemôžu priamo ovplyvniť.

Poslankyňa Smeru-SD Oľga Nachtmannová označila balíčky, ktoré doniesla ombudsmanka, za “teatrálne gesto” a poukázala na to, že suma na stravu bola nastavená v roku 2011, keď bola Dubovcová poslankyňou v parlamente a mohla sa pričiniť o jej zvýšenie.

Verejná ochrankyňa práv upozornila tiež na to, že úroveň vzdelávania v reedukačných centrách je nižšia než v iných školách. Nepáčia sa jej ani niektoré metódy, ktoré centrá využívajú – napríklad zatváranie detí, ktoré predtým ušli, do ochrannej miestnosti na 24 hodín, gynekologické prehliadky dievčat po návrate do centra alebo obliekanie detí, ktoré predtým porušili pravidlá, do oblečenia inej farby.

Ombudsmanka tiež dnes poukázala na to, že do špeciálnych škôl sú zaradzované nielen deti s ľahším mentálnym postihnutím, ale aj tie, ktoré nie sú pripravené na zápis. Následne potom majú problém dostať sa z takýchto škôl k vyššiemu vzdelaniu. Prevažnú väčšinu v špeciálnych školách, ktoré navštívila, tvorili rómske deti. Podľa Dubovcovej to súvisí aj s tým, že len minimum týchto detí absolvovalo predškolskú prípravu. Upozornila tiež, že tieto deti majú jazykovú bariéru, keďže mnohé nerozumejú po slovensky.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali