Nočná parlamentná zábava sa skončila, premiér Matovič ostáva. Zatiaľ. Aký bol hlbší zámer za jeho odvolávaním?

Nočná parlamentná zábava sa skončila, premiér Matovič ostáva. Zatiaľ. Aký bol hlbší zámer za jeho odvolávaním?

Bratislava 24. júla 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian)

 

Parlamentná zábava ani nie pol roka po voľbách začína gradovať. Bolo tu prvé odvolávanie premiéra a prvá veselá parlamentná noc aj s parádnymi obštrukciami. A prvé vážne otázky o vývoji vo vnútri koalície

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Vo štvrtok bola otvorená mimoriadna schôdza Národnej rady SR, ktorá bola zvolaná na návrh opozície s jediným cieľom: odvolať predsedu vlády Igora Matoviča. Písali sme o tom aj TU.

Reklama

Schôdza sa mala začať o desiatej ráno, ale bola otvorená až na druhý pokus. Koalícia schválila dvojhodinovú obednú prestávku a rokovanie aj po 19. hodine. Jej zámer bol jasný: schôdzu čo najviac naťahovať, aby prejavy opozičníkov prišli na rad až v priebehu noci, keď už tam nebudú médiá, aby občania nemuseli počúvať o tejto koalícii a jej premiérovi nepríjemné veci o tom, ako počas dlhých mesiacov najazdil na Fabii každý deň 600 kilometrov, ako deň pred daňovou kontrolou prepísal firmu na bieleho koňa, ako prespal pripitý v parlamente prikrytý kabátom, o rozobratom tlačiarenskom stroji, o stratenom účtovníctve, o tom ako ulieval dane, ale bolo to premlčané… a samozrejme, o zázrakoch okolo jeho diplomovky, o ktorej najprv tvrdil, že ju písala sestra jeho kamaráta z jeho poznámok, ale potom sa ukázalo, že sú to vlastne opísané celé state z dvoch kníh a on o tom nič nevie, ale diplomovku zverejniť odmieta, atď.

Po obednej pauze najprv vystúpil premiér, ešte pred otvorením rozpravy, aby opoziční poslanci nemohli na neho reagovať. Nabrýzgal na opozíciu a odišiel preč. Keď odchádzal, redaktorka sa ho spýtala, prečo v ten deň ešte nedal žiadny status na Facebook a on odpovedal, že dôvodu by neuverila: vraj ešte v Bruseli minul všetky mobilné dáta…

Reklama

Mimochodom, vo štvrtok v parlamente chýbal poslanec Jozef Pročko, ktorý nedávno urobil medvediu službu svojmu šéfovi, keď v zápale obhajoby jeho nepoškvrneného charakteru spomenul, že sa mu Matovič už dávnejšie priznal, že s diplomovkou má problém. Lenže to je v priamom rozpore s tým, čo tvrdí pravdovravný Igor Matovič, ktorý teraz kade chodí, tade prisahá, že o svojej diplomovke nič netušil až do dňa, keď nastupoval do lietadla do Bruselu. Smeráci túto skutočnosť, samozrejme, v parlamentnej prestrelke vytiahli. Aká náhoda, že Pročko bol akurát teraz práceneschopný…

Po siahodlhom Matovičovom vystúpení nasledovali nemenej dlhé vystúpenia jednotlivých ministrov. A tak sa prvý opozičný poslanec, okrem predkladateľa Juraja Blanára, dostal k slovu až o desiatej hodine večer. Na noc potom ostalo v sále už len minimum koaličných poslancov.

Pred jedenástou, keď mal ísť povedať svoj príhovor poslanec Šipoš z OĽaNO, zablokoval rečnícky pult poslanec Mazurek a vyhlásil, že v zmysle rokovacieho poriadku je na takejto schôdzi po celý čas povinný byť odvolávaný predseda vlády, a preto on bude fyzicky blokovať rečnícky pult dovtedy, kým Matovič nepríde. Vyjadril pobúrenie nad Matovičovým arogantným konaním a dodal, že keby Matovič bol v opozícii, v tejto chvíli by robil obštrukcie presne tohto typu.

Na snímke vľavo poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS) a sprava poslanci NR SR za stranu ĽSNS Eduard Kočiš, Peter Krupa, Milan Mazurek, Andrej Medvecký, Miroslav Suja blokujú rečnícky pult

A tak Matovič musel v Trnave sadnúť do vládneho vozidla a po necelej trištvrte hodine jazdy už sedel v pléne Národnej rady a zábava mohla pokračovať. Prejavy poslancov sa skončili až pred piatou hodinou rannou. Po piatej sa hlasovalo, Matovič zostáva premiérom: zo 125 prítomných poslancov bolo za 47, proti bolo 78, nikto sa nezdržal. Ako kto hlasoval, to nájdete TU, ale štruktúra hlasujúcich je veľmi prehľadná: všetky koaličné strany boli proti návrhu Matoviča odvolať, opozícia vrátane všetkých prítomných nezávislých poslancov bola za odvolanie.

O čo vlastne komu išlo v tejto parlamentnej operete? Mnohí opoziční rečníci zdôrazňovali, že pri tomto odvolávaní vôbec nejde o nejakú hlúpu diplomovku. Omnoho podstatnejšia je mediálna vojna o obraz Igora Matoviča. Ako to teda je s ním: je to totálny klamár a egomaniacky podvodník, alebo je to ten čestný a principiálny bojovník proti zlu, ktorý kedysi len nedopatrením v zápale starostlivosti o svojich 2000 zamestnancov spravil drobný prešľap? Lenže v tejto chvíli už v skutočnosti nešlo a nejde ani o Igora Matoviča a jeho pravdovravnosť.

Reklama

Naprieč parlamentom sa totiž vinie frontová línia a sily v zákopoch sú proti sebe opäť usporiadané trochu inak, než to bolo počas volieb ešte pred necelým pol rokom – a pre niekoho možno trochu prekvapujúco. Tento pokus o odvolanie premiéra vyzerá ako vopred jasná situácia, veď koalícia má pohodlnú väčšinu 95 poslancov oproti 55 opozičným. A aj to tak bolo, ibaže to už čoskoro nemusí byť celkom tak.

Kto si včera pozrel titulnú stranu Denníka N, mohol si všimnúť, že z desiatich top článkov polovica bola o Matovičovi. Prečo táto vlajková loď slovenskej liberálnej ideológie, ktorá údajne o Matovičovom probléme s diplomovkou vedela už aspoň mesiac a vytiahla ju v pre neho najnevhodnejšej chvíli, tak veľmi do neho búši?

Tvrdo globalistická skupina v OĽaNO, zastúpená ľuďmi ako Naď, Šipoš, Grendel, Čekovský, Stančík a ďalší, totiž získava v OĽaNO čoraz väčší vplyv. Prejavilo sa to už pri hlasovaní o interrupčných zákonoch, keď šestnásť konzervatívnejších poslancov OĽaNO hlasovalo za návrh ĽSNS – čo bolo celkom v zmysle koaličnej aj vnútrostraníckej dohody, že o hodnotových otázkach môžu poslanci hlasovať podľa vlastného uváženia. Liberálna úderka v OĽaNO vtedy tvrdo po nich vybehla a začala ich za to takmer šikanovať.

Atmosféra v tomto hnutí sa zmenila, pomer síl medzi liberálnym a konzervatívnym krídlom, kam patrí aj samotný Matovič, by mal byť zatiaľ približne vyrovnaný, avšak tlak liberálov narastá. Minulý týždeň z týchto kruhov prenikla informácia, že Denník N a jemu blízke liberálne krídlo v OĽaNO už vybrali náhradného premiéra, ktorým by nemal byť umiernený Eduard Heger, ale vojnový proamerický jastrab Jaroslav Naď.

Globalistické, liberalistické sily sa nikdy nezmierili s tým, že februárové voľby neotvorili cestu k moci im, ale relatívne nevypočitateľnému a relatívne konzervatívnemu Matovičovi. Palácový prevrat v OĽaNO je pre nich celkom slušnou alternatívou predčasným voľbám a možnosti vládnuť spolu s Pellegrinim. Navyše, keď teraz vidia, že verejná mienka sa mení, na výslní je liberálny Pellegrini a národný tábor je v úplnom rozklade, nemusia sa báť, že by ich plány niečo mohlo ohroziť.

Reklama

A preto im tento pokus odvolať Matoviča prišiel vhod. Nie že by rátali s jeho odvolaním. Teraz ešte nie. Ale ten proces bolo treba nejako rozbehnúť a toto bol prvý krok. Pôdu treba najprv pripraviť a diplomovková estráda bola vhodnou príležitosťou.

Preto celý ten okázalý cirkus okolo toho, bolo treba celú vec riadne rozmazať – aby aj tučniaky v Patagónii vedeli, že pán čestný zase až taký čestný nie je. Časť jeho voličských preferencií teraz pôjde tam, kam treba (teda aspoň oni s tým rátajú) a atmosféra v OĽaNO poriadne zhustne. A potom bude stačiť už len málo – a nejaká zámienka sa už nájde. Napríklad niečo z Matovičovej farbistej podnikateľskej minulosti.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali