Priebeh Matovičovho odvolávania: Budaj: “Slovensko nemá problémy preto, že premiér má problém s diplomovou prácou, ale preto, že bývalá vláda 12 rokov vytvárala korupčné siete”

Priebeh Matovičovho odvolávania: Budaj: “Slovensko nemá problémy preto, že premiér má problém s diplomovou prácou, ale preto, že bývalá vláda 12 rokov vytvárala korupčné siete”

Bratislava 23. júla 2020 (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian)

 

V Národnej rade má vo štvrtok prebehnúť mimoriadna schôdza, na ktorej sa má na návrh opozície vyslovovať dôvera premiérovi Igorovi Matovičovi a jeho vláde.

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj

22:04 Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) vyhlásil, že Slovensko nemá problémy preto, že premiér má problém s diplomovou prácou, ale preto, že bývalá vláda 12 rokov vytvárala korupčné siete.

Reklama

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) poukázala na dôsledky vládnutia Smeru-SD, hovorí o dezolátnom stave svojho rezortu. To odmietla exministerka kultúry Ľubica Laššáková (nezaradená). Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (nezaradený) pripomenul, že v pléne neodvolávajú súčasnú opozíciu, ale premiéra.

Budaj podotkol, že pozná Matoviča a vie, že svoj osobný čas roky venoval verejným veciam. Dodal, že nech si opozícia myslí čo chce, premiér podľa neho hovorí pravdu aj pri kauze jeho diplomovej práce, keď sa domnieval, že ju má v poriadku. “Povedzte, že mu neveríte. Jeho voliči si na to urobia zase svoj názor. Vy chcete, aby jeho voliči a široká verejnosť prijali vašu nedôveru až nenávisť voči Matovičovi,” skonštatoval. Odmieta tiež, že by Matovič urobil hanbu Slovensku v Bruseli na rokovaní lídrov krajín EÚ.

Reklama

Pellegrini si podľa vlastných slov nebol istý, či si Budaj uvedomil, že opozícia už nie je vo vláde a že aktuálne neodvolávajú ich, ale Matoviča. “Už keď z neho začínate robiť Matku Terezu, to už je vrchol. Ja chápem, že minister zdravotníctva vyhlásil, že náš pán premiér je v Božích rukách a Boh s ním narába, aj ja sa zaňho pomodlím vždy, keď naňho pomyslím, ale aby sme ho teraz obdivovali za to, že si robí svoju robotu ako tak, a popritom porušuje zákony, to už je najväčší vrchol,” podotkol.

Opozíciu v pléne kritizovala aj Milanová. Skonštatovala, že na jednej strane namietajú pomalé konanie vlády pri kríze, na druhej jej zas vyčítajú skrátené legislatívne konania. Za výsledok dvanásťročného riadenia rezortu kultúry bývalou vládou označila zlý stav národných pamiatok a rezortu. “Po nástupe sme zistili, že za prvé dva mesiace ste vybrakovali rozpočet ministerstva kultúry na pol roka,” uviedla s tým, že sa podpisovali nezmyselné zmluvy, rozdávali platy a odmeny právnikom.

Exministerka Laššáková v reakcii namietala nečinnosť Milanovej. Tvrdí napríklad, že obnovu Krásnej hôrky blokuje práve ona. Pellegrini ju kritizoval, že nereagovala na vyjadrenia opozície a podozrenia z premiérovho plagiátorstva. “Neodpovedali ste na otázku, aký signál vysiela dnes premiér Matovič poctivým a zodpovedným študentom,” poznamenal.

 

21:09 Úroveň vysokých škôl je vizitkou troch volebných období Smeru-SD. Expremiér a bývalý minister školstva Peter Pellegrini neurobil v školstve žiadne reformy, ktoré by zabránili plagiátorstvu. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v pléne Národnej rady.

Reklama
Na snímke Jaroslav Naď

Poslanec Ľuboš Blaha poznamenal, že len minister Naď dokáže aj za opísanú Matovičovu diplomovku obviniť Roberta Fica (Smer-SD).

Naď tvrdí, že súčasná vládna koalícia si nechce nechať vziať mandát po tom, čo zistili, v akom žalostnom stave krajinu nechali predchádzajúce vlády. “Môžete rátať s tým, že spravodlivosť príde a nájde si vás,” odkázal minister obrany opozičným poslancom. Dušan Jarjabek (Smer-SD) reagoval, že si vyprosí vyhrážanie sa poslancom Národnej rady SR. “Ste veľmi slabý minister na to, aby ste niečo takéto mohli povedať. Pribrzdite,” povedal Jarjabek.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vo svojom prejave spomenul množstvo káuz, podozrivých verejných obstarávaní a nákupov na Ministerstve vnútra SR. Medzi inými uviedol predražené tabuľky s evidenčnými číslami či identifikátory osôb, ktorých projekt nebude ďalej pokračovať. Pripomenul, že minulá vláda zanechala po sebe aj zlý stav v polícii a u hasičov.

“Pán minister, vy ste si tuším poplietli schôdzu. Tu sa dnes odvoláva predseda vlády, a to, že spáchal podvod a vy tu riešite inventár ministerstva a strojné súčiastky,” poznamenal Blaha. Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) reagoval, že pri otvorení káuz v rezorte mohol byť Mikulec objektívnejší a procesy verejných obstarávaní sú ťažké.

 

Reklama

 

20:55 Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v parlamentnej diskusii povedal, že niektorí oligarchovia sú nervózni, pretože súčasná vláda vybavila v Bruseli viac ako 40 miliárd eur a tieto peniaze prerozdelí bez toho, aby skončili vo vreckách oligarchov.

Ministra v návrhu na odvolanie premiéra zaujalo tvrdenie opozície, že Matovič má problémy s integritou. Krajniak v tejto súvislosti podpredsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu povedal, či je integrálne a poctivé, že začal budovať novú stranu, keď je Robert Fico (Smer-SD) „starý, opotrebovaný“ politik a pritom vďaka Ficovi bol v minulosti štátnym tajomníkom, ministrom, predsedom parlamentu, vicepremiérom a premiérom.

Vicepremiér a minister financií Eduard Heger (OĽaNO) iniciátorom odvolania premiéra strane Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a vznikajúcej strane Hlas – sociálna demokracia povedal, že sú „poskokovia oligarchov“. „Vy ste Smer a Hlas Smeru. Ak treba, tak sa hneď spojíte. Zavádzate, klamete. Doteraz ste ľudí okrádali o lepšiu budúcnosť,“ vyhlásil. Heger odmietol, že bývalá vláda zanechala krajinu v „skvelom stave“. Podľa ministra financií Slovensko malo v regióne najvyššiu nezamestnanosť a najhoršie výsledky v ekonomickom raste v porovnaní s okolitými krajinami. „My sme mali znižovanie rastu a väčší prepad ako Česká republika,“ povedal Heger.

Poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) sa v reakcii na vystúpenie Hegera spýtal, kde je jeho boj proti gorilám. „Vy hovoríte, čo idete robiť a odovzdáte zdravotníctvo Pente,“ povedal Kamenický. Nezaradený poslanec Erik Tomáš o tvrdení Krajniaka, že oligarchovia sú nervózni, lebo sa im neujdú peniaze z Bruselu, povedal, že teraz „sa tešia“ iní oligarchovia.

 

19:14 Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (vznikajúca strana Hlas – sociálna demokracia) v rozprave o návrhu opozície na odvolanie predsedu vlády Matoviča vyhlásil, že súčasný premiér je „falošnou zmenou“. Podľa neho by mal Matovič odísť z čela vlády, lebo môže napáchať morálne, ekonomické a zahraničnopolitické škody. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by malo podľa Pellegriniho ponúknuť iného premiéra. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) v rozprave uviedol, že návrh opozície považuje za „nepripravený, neprincipiálny a neúprimný“ a za povinnú jazdu.

Na snímke podpredseda parlamentu Peter Pellegrini

Pellegrini v rozprave kritizoval parlamentný prejav Matoviča, pretože vystúpil spôsobom – „najprv poriadne nakydať a potom si poplačkať, ako mu všetci robia zle“. Pellegrini Matovičovi pripomenul, že ako opozičný politik nazýval pri podobnej kauze bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) „kovaným zlodejom“. „Každý súdny človek si musí položiť otázku, či má Igor Matovič vyoperovanú hanbu, ak sám neodstúpi,“ uviedol Pellegrini.

Matovičovi vytkol, že napriek sľubom o transparentných výberových konaniach vládne hnutie OĽaNO uprednostnilo čisto stranícke nominácie na pozície prednostov okresných úradov. Podľa Pellegriniho Matovič porušil sľub o tom, že vláda nebude rušiť sociálne výhody a pritom zobrala seniorom stovky eur z trinásteho dôchodku. „Slovensko si zaslúži čestnejšieho premiéra,“ poznamenal Pellegrini.

Podpredseda parlamentu Grendel označil písomný návrh opozície na odvolanie Matoviča za slabý. Podľa neho je ako „nedostatočne vylúhovaný čaj“. „Tento návrh je viac voda ako čaj, pretože stojí na vode,“ podotkol Grendel. Podľa neho opozícia nahádzala do jedného hrnčeka všetko, čo našla v kuchyni a „čakala, že jej to ľudia zožerú“. Grendel politikom opozície pripomenul, že ako koaliční partneri mlčali pri rigoróznej práci bývalého šéfa parlamentu Andreja Danka.

Reklama

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) Matovičovi povedal, že keby sa k svojej diplomovke postavil chlapsky, tak opozícia by mala problém. „Vy by ste ukázali morálku, ale vy ste sa zachovali presne tak ako Andrej Danko,“ vyhlásil Blaha.

 

18: 45 Poslanec Juraj Gyimesi (OĽaNO) spochybňuje morálne právo opozície predložiť návrh na odvolanie premiéra. Farizejstvo v slovenskej politike podľa neho týmto dosiahlo nový rozmer. Uviedol to v pléne Národnej rady.

“Zvolaním tejto schôdze zo strany opozície nadobudlo farizejstvo v slovenskej politike nový rozmer. Dotklo sa totižto nebotyčných výšin,” povedal Gyimesi s tým, že nespochybňuje právo opozície zvolávať mimoriadnu schôdzu. Podľa vlastných slov spochybňuje len morálne právo navrhovateľov. Dôvody uvedené v návrhu označil za vágne. “Keď to porovnám s tým, za čo sa odvolávali členovia vašich vlád, tak toto je zrnko v piesku,” uviedol.

Podotkol, že kauzy bývalej vlády spôsobili štátu obrovské škody a mali široký dosah. Spomenul napríklad únos Vietnamca, kauzy prevodov pozemkov v Tatrách, nákup akcií SPP, emisnú kauzu či kauzu Baštrnák. Výber prednostov okresných úradov zo strany OĽaNO nepovažuje za podobnú kauzu.

Reklama

Pripomenul výroky šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý kritizoval Matovičovo správanie sa na samite v Bruseli. Priblížil, že premiéra označil za čudáka schovávajúceho sa v kútoch. Gyimesi reagoval tým, že Ficova tlačová konferencia mu “vyhodila poistky”.

 

15:05 Premiér Matovič označil odôvodnenie návrhu na jeho odvolanie z funkcie za slabé. Predkladať ho mal podľa jeho slov niekto “absolútne čistý”.  Vyhlásil to v pléne Národnej rady v úvode diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery. V súvislosti s predkladateľom návrhu Jurajom Blanárom (Smer-SD) pripomenul kauzu predraženého CT v Žilinskom kraji. Poukázal na ďalšie kauzy, klamstvá a sľuby bývalej vlády. Podotkol, že ak súčasná vláda ostane pevná a súdržná, dokáže ochrániť verejné financie od rozkrádania bývalým kabinetom. Vyzval poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia. Zopakoval, že ak ho odvolajú, nebude im to vyčítať a odíde z politiky. V pléne rečnil viac ako hodinu a pol.

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Matoviča mrzí, že expremiéri Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (nezaradený) nenašli odvahu v pléne predložiť návrh na jeho odvolanie. “Ste teraz akože dve konkurenčné strany. Mali ste sa predbiehať,” uviedol a označil návrh za slušnú zložku nezmyslov. Podotkol, že ide o jedno z najslabšie napísaných zdôvodnení odvolávania premiéra alebo člena vlády.

Odmieta tvrdenia opozície, Blanár podľa neho viackrát klamal. Nesúhlasí, že by jeho vláda nebola schopná zvládať pandémiu nového koronavírusu. Poukázal na jej výborné zvládnutie po zdravotnej stránke. Rovnako odmieta, že na samite lídrov v Bruseli riadne nerokoval o európskych financiách. “Tí ľudia ma brali a výsledok hovorí sám za seba,” uviedol a opisoval priebeh rokovaní.

Reklama

Apeloval na poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia. “Chcem, aby mal každý z vás vlastné svedomie a úplne slobodne sa rozhodol, či budem viesť koalíciu ja alebo niekto iný. Nebudem to nikomu vyčítať,” deklaroval. Zároveň priznal, že svoju rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu, čím porušil zákon. Dodal, že ak ho poslanci odvolajú, pôjde žiť svoj súkromný život “bez titulu a s čistým svedomím”.

Vo svojom vystúpení opakovane pripomínal kauzy bývalej vlády. “Viete, prečo je tu taký veľký krik? Lebo sme svine odstavili od válova,” povedal s tým, že Smer-SD sa svojim rozkrádaním snažil nastoliť akúsi “buržoáznu kleptokraciu”. Tvrdí, že súčasná opozícia sa snaží vytvárať ilúziu neschopnosti novej vlády, pretože si myslí, že sa tak dostane späť ku peniazom. Deklaroval, že ak jeho kabinet ostane súdržný, dokáže financie ustrážiť. Dodal, že vláda Smeru-SD podviedla voličov sľubmi. Argumentuje, že dlhé roky sľubovala 13. dôchodky a až po predvolebných prieskumoch pred parlamentnými voľbami sa rozhodli zachrániť a dať ich ľuďom.

Vyjadril sa aj k svojej diplomovej práci. Trvá na tom, že až do minulého týždňa si myslel, že je napísaná tak, ako mala byť. Myslí si, že na Slovensku je “dramatická menšina hlúpych” ľudí, ktorí považujú túto kauzu za dôležitejšiu ako iné podstatné veci, pred ktorými stojí vládny kabinet. “Vy ste si nikdy nezakladali na vašich voličoch, vy ste si stále mysleli, že sú to hlúpi ľudia, ktorých viete ľahkými trikmi oklamať,” adresoval Smeru-SD.

 

12:50 Opozičný návrh na odvolanie predsedu vlády z funkcie považuje premiér Igor Matovič za „veľmi slabučký”. Ako dnes povedal médiám v budove NR SR, návrh, ktorý v mene 39 opozičných poslancov v pléne predniesol Juraj Blanár (Smer-SD) je „historicky najslabším odôvodnením odvolávania člena vlády”. Premiéra zároveň mrzí, že na jeho odvolávanie nenabrali odvahu predseda Smer-SD Robert Fico či podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas Peter Pellegrini. Matovič zopakoval, že koaliční poslanci by mali pri jeho odvolávaní hlasovať v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

„Som pripravený na všetky scenáre. Počas včerajšej tlačovky som si dokonca predstavil situáciu, že by mi dnes poslanci dôveru nevyslovili a celkom sa mi tá predstava páčila. Možno by ma niekto zbavil istého bremena, no na druhej strane zodpovednosť káže zabojovať,” uviedol Matovič.

12:02 Šéf NR SR Boris Kollár vyhlásil obednú prestávku do 14:00 hod.

Reklama

11:49 Politická kariéra premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) je postavená na podvodoch a klamstvách voličom. Na mimoriadnej schôdzi parlamentu to uviedol poslanec Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý predložil návrh na odvolanie premiéra. Tvrdí tiež, že Matovič “spackal” samit Európskej únie a Slovensko tak prišlo o milióny eur.

Na snímke v pozadí vpravo predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO), vľavo v pozadí ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová a v popredí poslanec NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) na mimoriadnej schôdzi NR SR k odvolávaniu premiéra Igora Matoviča 23. júla 2020 v Bratislave.

Blanár podotkol, že súčasná vláda pri viacerých svojich krokoch a predložených zákonoch narúšala stabilitu právneho štátu. Urobila tak podľa neho spôsobom, akým vstupovala do legislatívneho procesu. Pripomenul viaceré novely, ktoré prešli skráteným legislatívnym konaním aj s tzv. prílepkami a ktoré podľa neho zasahovali aj do práv občanov.

Rovnako kritizoval výber prednostov okresných úradov a obsadzovanie viacerých vedúcich pozícií v štátnej správe. Opätovne poukázal na to, že OĽaNO v minulosti kritizovalo politické nominácie a chcelo štátnu správu sprofesionalizovať a odpolitizovať.

Blanár premiérovi pripomenul výroky podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej (Za ľudí) o tom, že Matovič klame a všetkých si nahráva. Pýtal sa, ako môžu vo vláde fungovať, ak si to myslí podpredsedníčka kabinetu. Viackrát spomenul aj výroky Matoviča, keď v pléne odvolávali bývalého predsedu Národnej rady SR Andreja Danka pre podobnú kauzu.

Krajinu podľa Blanára predseda vlády manažuje cez statusy na sociálnych sieťach. Predseda vlády podľa neho preferuje skôr politický marketing, pričom chýba komplexný plán napríklad aj na zvládanie krízy. Obáva sa aj dôsledkov Matovičovho správania sa na krajinu.

 

11:26 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok otvoril mimoriadnu schôdzu na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Predseda vlády tak bude čeliť svojmu odvolávaniu po prvý raz od nástupu do funkcie. Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podali opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený). Dôvodov na jeho odvolanie vidia viacero, návrh podali po medializovaní kauzy jeho diplomovej práce. Schôdzu sa podarilo otvoriť na druhýkrát, na prvý pokus nebolo plénum uznášaniaschopné.

Reklama

V pléne je prítomných aj viacero členov vlády. Kabinet nesúhlasí s návrhom na odvolávanie Matoviča. Uzniesol sa na tom vo štvrtok ráno. Koaliční poslanci OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podporia premiéra a vládu. Nerátajú s tým, že by niekto z ich poslancov hlasoval za vyslovenie nedôvery Matovičovi.

Predseda Smeru-SD Robert Fico avizoval, že neplánujú robiť z odvolávania cirkus a chcú štandardnú diskusiu. Podobne to vidia aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Dôvody na odvolávanie premiéra zhrnuli do štyroch bodov. Okrem iného namietajú, že nedodržiava sľub predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov, ako aj odchýlenie sa od programového vyhlásenia vlády.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

 

11:10 Podpredseda NR SR Peter Pellegrini (nezaradený) rešpektuje neotvorenie mimoriadnej schôdze, no je to podľa neho smiešne. Pellegrini deklaroval, že “jeho jedenástka” prišla na rokovanie v plnom počte. “Sú to tanečky, ktoré sú zbytočným divadlom, divadlo je niečo, čo je tomuto premiérovi vlastné a svojské,” podotkol s tým, že koalícia hovorí jedno a robí druhé.

Koalícia odovzdala presne toľko hlasov, koľko bolo potrebných na otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu k odvolávaniu premiéra Matoviča. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). “Sme presvedčení, že pokiaľ poslancom za politickú stranu Smer-SD a Hlas záleží na odvolaní predsedu vlády, tak že do nohy prídu všetci na túto schôdzu. Z koalície sme odovzdali presne toľko hlasov, koľko bolo treba, aby pri plnom počte poslancov za Smer-SD a Hlas sa schôdza mohla otvoriť,” priblížil Naď.

 

Reklama

10:56 Tlačové vyhlásenie urobili aj poslanci za stranu Smer-SD, ktorí vysvetľovali dôvody odvolávania predsedu vlády.

 

 

10:48 Reakcia vládnych poslancov pre TASR: Dôvodom toho, že schôdza nezačala o 10. hodine je podľa nich to, že súčasná opozícia v minulosti vyžadovala stopercentnú opozičnú účasť pri odvolávaní ministrov a premiéra. Podľa nich vo štvrtok ráno “minimialne šiesti” opoziční poslanci neboli prítomní.

Mimoriadnu schôdzu na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) koalícia po 11.00 h otvorí. Deklarovali to predsedovia poslaneckých klubov OĽaNO Michal Šipoš a Sme rodina Peter Pčolinský na spoločnej tlačovej konferencii predsedov poslaneckých klubov. Pripomenuli, že súčasná opozícia v čase, keď bola ešte v koalícii, blokovala mimoriadne schôdze. Pčolinský predpokladá, že schôdza bude pokračovať aj po 19.00 h, keďže je prihlásených viacero rečníkov.

Šipoš hovorí, že ide o symbolické gesto, aby si opozícia uvedomila, ako sa v minulosti správala. Argumentuje tým, že aj expremiér Robert Fico v minulosti vyžadoval, aby pri odvolávaní bol každý opozičný poslanec. “Dnes sa garde obrátilo a vidíme, že dnešná opozícia si neplní svoju prácu, nechodí do roboty,” povedal s tým, že asi šiesti poslanci opozície chýbali.

Reklama

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský dodal, že sa treba pýtať opozície, prečo sa ich poslanci na schôdzi neprezentovali, pričom niektorí v sále boli. Pripomenul tiež, že napríklad pri odvolávaní exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) presúvali schôdzu tri mesiace. Pčolinský so Šipošom odmietajú, že ide o obštrukcie. Obaja hovoria o symbolickom geste. Už v stredu (22. 7.) všetci deklarovali, že ich nebudú robiť a schôdzu otvoria.

Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová a šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská potvrdili, že nesúhlasia s návrhom na odvolávanie premiéra. Trvajú na svojom doterajšom stanovisku.

 

 

 

10:40 Reagoval aj odídenec zo Smer-SD Richard Raši: “Koaliční poslanci neprišli do práce. Ani sa im nečudujem, že sa za svojho premiéra hanbia, hanbím sa za neho aj ja. Ja však budem hlasovať za jeho odvolanie a oni, aj keby chceli, nemôžu…”

Reklama

10:31 Podľa poslanca Mariána Kéryho zo Smeru-SD poslanci vládnej koalície “odignorovali” zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Igora Matoviča z pozície predsedu vlády. “Národná rada tak nebola uznášaniaschopná a schôdza nebola zahájená. Kam sa podeli ich sľuby o tom, že nebudú takto ignorovať parlamentnú demokraciu? O hodinu budú mať priestor spomenúť si na tieto svoje sľuby a prísť do pléna NR SR,” uvádza na sociálnej sieti Kéry.

10:24 Opozičný poslanec Tomáš Taraba (KDŽP) ku situácii po 10. hodine napísal :”Dochvíľnosť koalície. Schôdza mala začať o 10:00, parlament je prázdny. Akú sankciu dostane pracujúci keď mešká do práce? Ako načas by pracujúci chodili keby mali plat 5800 eur? Schôdza musela byť posunutá o hodinu, pretože koalícia sa nedostavila v dostatočnom počte. “Budeme vládnuť inak,” bolo ich heslo.”

10:23: Šéf opozičnej ĽSNS Marian Kotleba na Facebooku vyhlásil: “Už to začalo. Všetci poslanci OĽANO odišli zo sály NR SR. Chýbajú všetci koaliční podpredsedovia NR SR. NR SR nie je uznášaniaschopná. Kollár odložil schôdzu o hodinu.”

10:20 Poslancom sa na prvýkrát nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Plénum nebolo uznášania schopné. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil hodinovú prestávku. V pléne chýbali najmä poslanci za OĽaNO, ktorí pred začiatkom schôdze odišli. Prítomní boli viacerí členovia vlády. Kabinet nesúhlasí s návrhom na odvolávanie Matoviča, uzniesol sa na tom vo štvrtok ráno.Predseda Smeru-SD Robert Fico avizoval, že neplánujú robiť z odvolávania cirkus a chcú štandardnú diskusiu. Podobne to vidia aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Dôvody na odvolávanie premiéra zhrnuli do štyroch bodov. Okrem iného namietajú, že nedodržiava sľub predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov, ako aj odchýlenie sa od programového vyhlásenia vlády.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

Reklama

 

Živé vysielanie NR SR

 

 

Dôvodom na odvolanie premiéra je podľa opozície tiež prijatie zákona, ktorý mal umožniť monitorovanie mobilov občanov na predchádzanie šíreniu choroby Covid-19. Podľa opozície Matovič zneužil pandémiu na dosiahnutie cieľov, ktoré „sú priamou demontážou právneho štátu“. Opozícia mu vytkla, že „pri kriticky položených otázkach od začiatku výkonu funkcie nedokázal skryť dispozíciu k psychickej labilite“.

Opozícia navrhla odvolanie Matoviča najmä kvôli nezrovnalostiam v jeho diplomovej práci, ktorú Denník N označil za plagiát. Matovič na tlačovom brfingu v stredu odmietol dať súhlas na zverejnenie jeho diplomovky a uviedol, že doposiaľ si myslel, že v citovaní v jeho príci bolo všetko v poriadku.

Podľa opozície mal Matovič závažné problémy s integritou, keď pri obdobnom probléme bývalého predsedu Andreja Danka s rigoróznou prácou požadoval vyvodenie politickej a ústavnej zodpovednosti, ale k vlastnému plagiátorstvu bol podstatne zhovievavejší. V súvislosti s pandémiou koronavírusu opozícia v návrhu na odvolanie tvrdí, že premiér doteraz nepredstavil ucelenejšiu stratégiu postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze. Opozícia podrobila kritike aj nedávne výberové konania na prednostov okresných úradov, ktoré neboli podľa nej v súlade so záväzkami vo vládnom programe o transparentnosti výberových konaní.

Na odvolanie predsedu vlády je v parlamente potrebných aspoň 76 hlasov zo 150. Opozícia má aj s nezaradenými zákonodarcami v parlamente 55 poslaneckých kresiel, koalícia 95. Predstavitelia vládnych strán sa v minulých dňoch vyjadrili, že sa nepripoja k návrhu opozície. Očakáva sa preto, že Matovič a jeho vláda budú pokračovať ďalej.

V prípade, že by bol Matovič odvolaný, skončila by s ním celá vláda. Po vymenovaní nového premiéra a vlády by kabinet musel predstúpiť pred parlament s novým vládnym programom a požiadať národnú radu o dôveru.

 

Jaroslav Zajac

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali