Motív útoku z Münsteru je zrejme v osobe páchateľa

Motív útoku z Münsteru je zrejme v osobe páchateľa

Münster 8. apríla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-David Young/dpa via AP)

 

Nemecké úrady identifikovali obete sobotňajšieho útoku dodávkou v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Nakladanie tela obete do auta pred reštauráciou v nemeckom Münsteri

Polícia a prokuratúra spolkovej krajiny v spoločnom vyhlásení uviedli, že obeťami útoku sú 51-ročná žena a 65-ročný muž. Zároveň potvrdili, že páchateľ, “48-ročný muž z Münsteru”, sa po čine zastrelil vo vozidle.

Reklama

Motív činu nie je zatiaľ známy. “Vyšetrovatelia skúmajú prípad zo všetkých možných uhlov,” uviedol tamojší prokurátor Martin Botzenhardt.

Muž vrazil v sobotu popoludní veľkou rýchlosťou s dodávkou do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií Kiepenkerl neďaleko miestneho Dómu.

Reklama

Počet zranených je približne 20, niektorí sú v kritickom stave.

 

Polícia po útoku sprístupnila centrum starého mesta v Münsteri

Polícia odstránila barikády rozmiestnené v okolí centra nemeckého mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom došlo v sobotu k útoku dodávkou. V nedeľu o tom informovala agentúra DPA.

Obyvatelia i turisti sa tak pokojne môžu vrátiť do starého mesta. Bezprostredné okolie útoku je však v dôsledku pretrvávajúceho vyšetrovania stále uzatvorené.

Reklama

 

Motív útoku z Münsteru je zrejme v osobe páchateľa

Krajinský minister vnútra zo Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul potvrdil v nedeľu doterajšie informácie o páchateľovi útoku dodávkou na sediacich ľudí v centre Münsteru.

Vodič dodávky, ktorý následne spáchal samovraždu, bol s veľkou pravdepodobnosťou z Nemecka pochádzajúcim páchateľom konajúcim individuálne, a nie utečencom. S veľkou pravdepodobnosťou nemá jeho čin žiadne islamistické pozadie. Jestvuje mnoho poznatkov, že motív útoku je v osobe páchateľa, avšak vyšetrovanie tohto aspektu potrvá ešte hodiny a dni. Ešte zďaleka nie sme na konci, je to čas pre vyšetrovateľov, vyplýva z vyjadrenia ministra v Münsteri, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

Herbert Reul sa už v sobotu vyjadril, že nič nenaznačuje islamistickému pozadiu útoku alebo skutočnosti, že jeho motívom bol islamský extrémizmus. Polícia, ako však dodal len niekoľko hodín po incidente, napriek tomu preveruje všetky možnosti.

Reklama

Pri incidente v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko prišli v sobotu o život tri osoby vrátane páchateľa a dve desiatky utrpeli zranenia.

Pôvodne sa hovorilo o štyroch obetiach, viac ako troch desiatkach zranených a šiestich z nich v ohrození života.

Ako informovala v nedeľu vrchná prokurátorka z Münsteru Elke Adomeitová, útočník bol polícii známy už pre menšie delikty, čelil štyrom vyšetrovaniam v rokoch 2015 a 2016 pre podozrenie z trestných činov vyhrážania sa, poškodzovania cudzieho majetku, podvodu a úteku z miesta dopravnej nehody. Všetky však zastavili.

Na prvý pohľad, zdôraznila prokurátorka, však z týchto informácií nevyplýva poznanie o kumulácii väčšej kriminálnej energie. To budú musieť detailnejšie preskúmať teraz orgány činné v trestnom konaní.

Ani naďalej však nič nenaznačuje politicky motivované pozadie útoku alebo existenciu ďalších podozrivých, konštatovala prokurátorka.

O domových prehliadkach štyroch bytov útočníka, ktoré začali v sobotu podvečer a pokračovali po celú uplynulú noc, informoval v nedeľ v Münsteri tamojší policajný prezident Hajo Kuhlisch.

Žiadna z prehliadok dvoch bytov v Münsteri a dvoch bytov vo východnej časti Nemecka nenaznačila možnosť politického pozadia útoku. To isté platí aj o výsledku prehliadok mužových motorových vozidiel a kontajneru. Vyšetrovatelia preto naďalej predpokladajú, že motív a príčiny činu treba hľadať v samotnom páchateľovi.

To je aktuálny stav, zdôraznil policajný prezident a dodal, že definitívne vylúčenie čohosi si vyžiada dlhší čas.

 

Vážne zranení po útolku z Münsteru zostávajú v ohrození života

Reklama

Zdravotný stav osôb vážne zranených pri sobotňajšom útoku dodávkou v nemeckom meste Münster sa v priebehu uplynulých hodín zásadne nezmenil, títo pacienti sú naďalej v ohrození života. Informácii priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer a krajinský premiér Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet v nedeľu spoločne kondolovali pozostalým a vyjadrili solidaritu so zranenými a ich blízkymi.

Stále dúfame a modlíme sa za to, aby sa zranení uzdravili, formuloval šéf rezortu vnútra v Berlíne, ktorý poďakoval policajtom a príslušníkom ďalších bezpečnostných zložiek za ich profesionálnu prácu.

Poďakovanie za vecné informovanie verejnosti a zdržanlivosť sa ušlo i médiám.

Armin Laschet vyzdvihol rozvahu a solidaritu občanov Münsteru bezprostredne po čine.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

13:38

Napredovanie výstavby diaľničného úseku Ivachnová – Hubová označil v utorok ružomberský primátor Ľubomír Kubáň za dobrú správu. Pripomenul však, že prioritou je aj dopravné prepojenie diaľnice a rýchlostnej cesty R1. Trvalé dopravné zaťaženie totiž podľa Kubáňa trápi Ružomberok každý deň.

13:37

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať úrokové sadzby. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Zároveň však upozornil, že nepriaznivá geopolitická situácia môže takéto plány zmariť.

13:36

Prebytok zahraničnoobchodnej bilancie eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) vo februári 2024 vzrástol, keďže export sa zvýšil a import klesol.

13:36

Čína a Nemecko majú obrovský potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu. Povedal to v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý je na návšteve v ázijskej krajine.

13:35

Hodnota bodu úrazových dávok sa zvýšila o 9,6 % na 28,60 eura. Oproti minulému roku ide o nárast o 2,52 eura. Informovala o tom v utorok Sociálna poisťovňa (SP).

13:34

Európske banky vyzývajú Európsku úniu (EÚ), aby ich označila za kriticky dôležitý “strategický” sektor. Upozornili pritom, že v stávke je ich konkurencieschopnosť a budúcnosť bloku.

13:34

Finančná správa (FS) prvý aprílový týždeň po celom Slovensku zrealizovala akciu LOTUS, zameranú na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autičkárov. V rámci nej bolo zaistených deväť áut, dom, chata, ako aj finančné prostriedky na bankových účtoch v objeme viac ako 260.000 eur. Celková výška rizikovej dane presahuje 4 milióny eur.

13:33

Britská vláda v utorok oznámila, že prijme návrh zákona, ktorý bude kriminalizovať vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali