“Nemá patent na spravodlivosť.” Juraj Čurný pripomína účasť Lipšica vo volebnej centrále OĽaNO a jeho vyjadrenia k politikom

“Nemá patent na spravodlivosť.” Juraj Čurný pripomína účasť Lipšica vo volebnej centrále OĽaNO a jeho vyjadrenia k politikom

Bratislava 25. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, TASR – Jaroslav Novák, SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Hudobný odborník Juraj Čurný na sociálnej sieti upozornil na to, že kandidát na post špeciálneho prokurátora Daniel Lipšic nie je politicky nezávislý. Čurný pripomína jeho účasť vo volebnej centrále hnutia OĽaNO počas volebnej noci vo februári minulého roka ako aj jeho veľmi pozitívne vyjadrenia na adresu politikov súčasnej vládnej koalície

Juraj Čurný
Na snímke Juraj Čurný

Juraj Čurný pripomína, že ešte pred voľbou generálneho a špeciálneho prokurátora na Facebooku napísal, že by ho zaujímalo, či existuje v Európe krajina, kde by sa generálnym prokurátorom (najvyšším štátnym zástupcom) stal kandidát, ktorý v dobe svojej voľby by v minulosti: bol ministrom spravodlivosti a vnútra, podpredsedom politickej strany, predsedom vlastnej ním založenej politickej strany, ktorá istý čas mala v názve aj jeho meno, či bol v predposledných voľbách na kandidátke strany aktuálne úradujúceho predsedu vlády a získal v jej rámci druhý najvyšší počet preferenčných hlasov.

Reklama

“A bol aj advokátom vtedajšieho predsedu jednej z vládnych strán (Andrej Kiska, strana Za ľudí pozn.) obvineného z daňových podvodov. Nezaznamenal som vtedy, že by niekto mi odpovedal kladne na túto otázku. Jediné čo sa odvtedy zmenilo je, že predseda jednej z vládnych strán už nie je jej predsedom,” dodáva na margo Lipšica.

Čurný uviedol, že jeho postoj bol už vtedy jasný s tým, že Daniel Lipšic kvôli mnohoročnému previazaniu s politikou a konkrétnymi politickými subjektami ako aj politikmi (či už pozitívneho alebo negatívneho) by nemal byť generálnym prokurátorom pretože sa ocitá v permanentnom konflikte záujmov.

Reklama

“Na post generálneho prokurátora sa rozhodol nekandidovať, v prípade postu špeciálneho prokurátora naopak áno – hoci ide o druhú z dvoch parlamentom (politikmi) volených funkcií v rámci prokuratúry. Čiže dostávame sa v zásade na to isté územie.”

 

Zaujatosť Daniela Lipšica

O tom, nakoľko môže byť Lipšic nezaujatý v prípadnom výkone funkcie špeciálneho prokurátora, podľa Juraja Čurného veľmi výstižne hovorí jeho vlastný Facebooku, z ktorého vybral niekoľko zaujímavých príspevkov.

Daniel Lipšic 25. februára 2020: “Teraz budem trochu osobný: Gábora Grendela poznám niekoľko rokov. Najskôr ako novinára, potom ako kolegu na Ministerstve vnútra, a neskôr ako dobrého priateľa. Považujem ho za skvelého človeka, obetavého priateľa, odvážneho a mimoriadne čestného muža. Za málo ľudí by som dal „ruku do ohňa“. Za Gábora kedykoľvek. Je možno až príliš dobrým človekom pre tento svet. Bolo mi obrovskou cťou s ním spolupracovať.”

Daniel Lipšic 28. februára 2020: “Budem voliť Gábora Grendela (148), Annu Andrejuvovú (15) a Tomáša Opartyho (117) na kandidátke OĽaNO-NOVA. Uvažoval som aj o kandidátke Za ľudí. Ak by ste sa pre ňu rozhodli odporúčam Vám tri výnimočné dámy: Janu Žitňanskú, Vieru Leščákovú a Annu Laurinec Šmehílovú.”

Reklama
Gábor Grendel
Na snímke podpredseda parlamentu SR Gábor Grendel (OĽaNO)

Daniel Lipšic 2. marca 2020: “Od včera sa v médiách skloňuje moje meno v súvislosti s návratom na post ministra vnútra, ktorý som zastával vo vláde Ivety Radičovej. Cením si záujem verejnosti, aj slová Igora Matoviča na dnešnom brífingu po stretnutí s prezidentkou republiky. Rozhodol som sa však, že v súčasnosti nebudem reflektovať na žiadnu ponuku stať sa členom nastupujúcej vlády. Svoje rozhodnutie som oznámil aj budúcemu premiérovi… Som kedykoľvek ochotný pomôcť nastupujúcej vláde a budúcemu premiérovi.”

Daniel Lipišc 1. novembra 2020: “Moje ďakujem patrí aj našej vláde. Nielen za dlhé dni a noci, ale aj – a najmä – za odvahu, s ktorou sa do tohto logisticky mimoriadne riskantného projektu pustili. Pustili sa do neho preto, lebo celoplošné testovanie môže byť jedným z kľúčových (nie jediným) faktorov zníženia rýchlosti šírenia pandémie. Ak by to ani len neskúsili, tak by sme im to právom vyčítali. A túto odvahu prejavila vláda aj v posledných dňoch, kedy pracovali pod neustálou kritikou a spochybňovaním. Napriek tomu to nevzdali… V posledných dňoch túto charakterovú črtu prejavili desiatky tisíc ľudí na Slovensku – od predsedu vlády a jeho ministrov, až po zdravotníkov, vojakov a dobrovoľníkov v teréne. Moja veľká úcta!”

“Už len jedna poznámka ku kritike ministra práce Milana Krajniaka a jeho vojenského outfitu. Milan slúžil pred viac ako 20 rokmi u výsadkárov v Žiline a je poručíkom v zálohe. Keď som bol počas mojej základnej vojenskej služby v Žiline na dôstojníckych skúškach, tak sme sa tam stretli. Viem, že slúžil so cťou. A tak tomu bolo aj počas tohto víkendu.”

Podľa slov Juraja Čurného z vyjadrení Lipšica vyplýva “v zásade kontinuálne prezentovaná adorácia súčasnej vládnej koalície, jej konkrétnych predstaviteľov, s ktorými ho spája spoločná politická minulosť ale aj vzťah advokát-klient.”

“Daniel Lipšic svoju politickú afinitu dáva najavo kontinuálne a dobrovoľne (vedome), pričom také isté správanie spolukandidujúcich “iba” prokurátorov je verejnosťou či médiami charakterizované ako neprípustné. DL, podľa informácie denníka Sme, sa zúčastnil na povolebnej oslave hnutia OĽANO v meste, v ktorom nebýva. Bolo by to tolerovateľné v prípade kandidujúceho “iba” prokurátora”? Myslím si, že nie a úplne oprávnene.”

Reklama

 

Boj o spravodlivosť

Čurný špeciálne upozornil na ďalší Lipšicov status na sociálnej sieti z 31. decembra 2020: “Boj o Spravodlivosť sa momentálne nachádza na veľmi tenkej hrane. Temná strana Sily zacítila (možno poslednú) príležitosť vrátiť túto krajinu do rúk oligarchov, bielych golierov a finančných skupín – do rúk „našich ľudí“. Zďaleka sa ešte nevzdali. Ide im totiž o všetko. O ich moc, bohatstvo, o ich slobodu. Boj o Spravodlivosť visí teraz na tenkom vlásku tvorenom niekoľkými vyšetrovateľmi, prokurátormi, sudcami a advokátmi.”

Podľa Čurného je toho cítiť pocit výnimočnosti a výlučnosti pre seba a pre úzku skupinu s ním spriaznených ľudí z oblasti justície. “Je to veľmi nebezpečný mesianistický pocit, ktorý jeho nositeľovi dáva zdanlivé “odobrenie”, že čokoľvek urobí, urobí to v záujme mysticizovanej Spravodlivosti s veľkým S. Ale z histórie poznáme nemálo prípadov, kedy “smrteľní ľudia z mäsa a kostí”, ktorí keď sa dostali k moci a nezvládli to, mali pritom pocit, že ich činy riadi “niečo vyššie” napr. Prozreteľnosť – a obvykle to nedopadlo dobre.”

Na snímke Daniel Lipšic

“V skratke: Daniel Lipšic nie je ani Luke Skywalker ani Obi Wan Kenobi, nemá (výlučný) patent na Spravodlivosť ani na to určovať kto je alebo nie je na Temnej strane Sily. Voľba či už generálneho alebo špeciálneho prokurátora nie je žiadnym z dielov Star Wars. DL je dlhoročný politik so všetkým čo k tejto profesii patrí, v posledných rokoch úspešný advokát a má plné právo byť napr. tým, čím už v minulosti bol – ministrom vnútra, či ministrom spravodlivosti, teda získať politické funkcie. Ale, z môjho pohľadu, nemá byť ani generálnym ani špeciálnym prokurátorom, pretože to nie sú a ani nesmú byť funkcie určené pre politikov (ani tých minulých). Navyše, ak aj v súčasnosti (viď vyššie) DL svoje politické postoje a preferencie nijako netají.”

 

Aký odkaz by vyslali poslanci, ak by zvolili Lipšica?

Juraj Čurný je toho názoru, že ak poslanci vládnej koalície napriek skutočnostiam, ktoré uviedol zvolia Lipšica za špeciálneho prokurátora vyšlú, dva odkazy:

“Smerom k prokuratúre – ak sa chcete dostať na jeden z dvoch volených postov je nepodstatné čo a ako dlho ste na prokuratúre pôsobili a v rámci svojej prokurátorskej funkcie dosiahli, podstatné je to, či v čase voľby (čo najviac) vyhovujete aktuálnej vládnej koalícii – vtedy nemusíte byť ani prokurátor.”

“A v praxi sa prihlásia k dvom legendárnym výrokom skvele definujúcim maximálnu politickú zaslepenosť a aroganciu: Je po voľbách, zvyknite si (Slovensko); TKM = Teraz, k**wa, my! (Poľsko).”

 

Lipšicova skupinka bude mať podľa Blahu v rukách SIS-ku, prokuratúru, vládu a parlament

Politické prepojenia Daniela Lipšica rieši aj podpredseda Smeru – SD Ľuboš Blaha. Ten hovorí otvorene o Lipšicovej skupinke, ktorá ako chobotnica z Cosa Nostry postupne ovláda Slovensko, všetky jej bezpečnostné zložky.

Reklama
 Ľuboš Blaha
Na snímke Ľuboš Blaha (Smer-SD)

Lipšicovu skupinku podľa Blahu tvorili a tvoria 4 mená. Sú nimi Vladimír Pčolinský, Maroš Žilinka, Milan Krajniak a Gábor Grendel. Všetci štyria zastávali v čase, keď bol Daniel Lipšic ministrom, významné funkcie a strategicky sú rozmiestnení aj dnes.

Vladimír Pčolinský bol kedysi „riaditeľ Lipšicovej kancelárie a šéf organizačného odboru“, v súčasnosti je šéfom SIS.

Maroš Žilinka bol v čase ministrovania Lipšica štátnym tajomníkom ministerstva vnútra, teraz je generálnym prokurátorom.

Milan Krajniak obsadil post poradcu ministra vnútra, v súčasnej vláde je ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny, ale zároveň je členom bezpečnostnej rady štátu.

A napokon Gábor Grendel, ktorý bol Lipšicovým hovorcom, dnes je podpredseda parlamentu za OĽaNO, člen výboru pre obranu a bezpečnosť a podpredseda výboru na kontrolu SIS.

Reklama

Ak sa k nim teraz pridá Daniel Lipšic ako šéf špeciálnej prokuratúry, „budú mať v rukách SIS-ku, prokuratúru, vládu a parlament. Budú rozrábať súdy, aby rozhodovali tak, ako treba. Všetko pod kontrolou Lipšica a jeho skupinky,” tvrdí Blaha.

Lipšic má podľa Blahových slov pod palcom viacero politických strán. Najvýznamnejší vplyv má v strane OĽaNO, ktorá tvorí koalíciu so stranou NOVA. Lipšic bol jej zakladateľom a dodnes v nej ťahá motúzy cez Grendela.

„Lipšic má údajne kľúčový vplyv na personálne nominácie v bezpečnostnej oblasti, hovorí sa o prepojeniach na sudcu Klimenta, prokurátora Repu a ďalších urválkov, ktorí dnes zbesilo kriminalizujú opozíciu,” dodáva Blaha.

Cez Krajniaka má mať výrazný vplyv aj v strane Sme rodina. V tejto strane má zároveň prepojenia aj šéf SIS Vladimír Pčolinský. Jeho manželka a brat sú poslancami Národnej rady za túto stranu. „Bezpečnostnú politiku v parlamente majú pod kontrolou Lipšicovi ľudia,” tvrdí poslanec NR SR.

Blaha upozorňuje aj na nadštandardné vzťahy so SaS, ktorá mu v roku 2018 ponúkla politickú spoluprácu a svojho advokáta má aj v osobe Alojza Baránika, ktorý trvá na tom, že Lipšic bezpečnostnú previerku ani nepotrebuje. Našťastie ju však získal. Pomocou Krajniaka a v rekorodne rýchlom čase.

Reklama

„Chobotnica zožiera Slovensko. Matovičovcom chýba už len posledný krok… A našu vlasť definitívne ovládne zlo. To najtemnejšie zlo. Zabudnite na nezávislosť a spravodlivosť, toto skôr pripomína Cosu Nostru,“ dodal na záver Ľuboš Blaha.

Jaroslav Zajac

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali