Najväčší problém v nízkej zaškolenosti škôlkarov je v prístupe zriaďovateľov materských škôl, tvrdí ministerstvo

Najväčší problém v nízkej zaškolenosti škôlkarov je v prístupe zriaďovateľov materských škôl, tvrdí ministerstvo

Bratislava 28. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Oproti väčšine krajín Európskej únie má Slovensko nízky podiel zapísaných detí v predškolskom veku v materských školách. Podľa ministerstva školstva má na to vplyv prístup zriaďovateľov škôlok či regionálne podmienky. Pre agentúru SITA takto reagovalo na údaje európskeho štatistického úradu Eurostat zverejnené minulý týždeň. Z nich vyplýva, že kým na Slovensku v roku 2017 dosahoval podiel zapísaných škôlkarov vo veku štyri roky a viac 78,2 percenta, v európskych krajín presiahol 95 percent

Ilustračné foto

Ministerstvo vidí najväčší problém v nízkej zaškolenosti škôlkarov v prístupe väčšinových zriaďovateľov materských škôl. Tvrdí, že sú obce, ktoré dôsledne sledujú vývoj demografie a rozširujú kapacity škôlok, ale sú aj také obce, ktoré podceňujú tento vývoj a nesnažia sa. Títo zriaďovatelia podľa ministerstva vracajú dotácie, ktoré im poskytli a mnohé budovy, v ktorých kedysi sídlili materské školy dodnes prenajímajú na iné účely či ich nechávajú chátrať. A to napriek tomu, že v škôlkach v ich pôsobnosti je vysoký počet nevybavených žiadostí. Na návštevnosť škôlok majú ale veľký vplyv aj regionálne podmienky. „Sú kraje, v ktorých je takmer 100 percentá zaškolenosť týchto detí, a naopak, sú kraje, najmä Košický, Prešovský a časť Banskobystrického, v ktorých je zaškolenosť omnoho nižšia, aj pod 80 percent,“ približuje ministerstvo. Dopĺňa, že zaujímavý je okres Banská Štiavnica v Banskobystrickom kraji, v ktorom je návštevnosť predškolských zariadení takmer 100 percentná.

Reklama

Generálny riaditeľ sekcie rezortných činností Zdenko Krajčír zo Združenia miest a obcí Slovenska pre agentúru SITA povedal, že ministerstvo, rovnako ako niektoré mestá a obce, používa budovy bývalých materských škôl na svoje účely alebo na účely ním priamoriadených organizácií. „Ak teda hovoríme, že v Bratislave a bratislavskom kraji je najviac nevybavených žiadostí do materských škôl, a ak na to pozeráme rovnakým metrom, tak by veci veľmi pomohlo, keby ministerstvo tieto pôvodne budovy materských škôl vrátilo k pôvodnému účelu,“ vysvetlil Krajčír. Dodáva, že zriaďovatelia prevzali budovy škôl s modernizačným dlhom a prenajať sa ich podarilo tak, že zaviazali nájomcov k rekonštrukcii a investícii.

Krajčír tiež priblížil jeden z dôvodov, prečo obce vrátili dotácie. Podľa neho niektorí zriaďovatelia to urobili, lebo nevedeli zabezpečiť plnenie podmienok, napríklad dodržanie lehoty, pri ktorej zanedbaní by museli všetky náklady hradiť sami. Ďalej vysvetľuje, že snaha ministerstva legislatívne nútiť mestá a obce prijímať deti neprihlásených obyvateľov do škôlok, ktoré si vybudovali z vlastných zdrojov, je demotivujúca. „Obce sa tak úplne racionálne stavajú k problému rozširovania kapacít ich materskej školy a hovoria‚ nebudeme za naše peniaze budovať kapacity pre deti z iných obcí,“ povedal Krajčír. Podľa neho by bola potrebná obojstranná odborná diskusia, v rámci ktorej by boli veci vysvetlené.

Reklama

Analytičky z iniciatívy To dá rozum Katarína Vančíková a Miroslava Hapalová pre agentúru SITA povedali, že nepriaznivý výsledok zaškolenosti škôlkarov má viacero príčin, napríklad dlhodobé neriešenie chýbajúcich kapacít miest v škôlkach či nízku účasť rómskych detí. Dodali, že percentuálny podiel zapojených detí do predškolského vzdelávania by mohol byť vyšší, ak by ich mohli navštevovať aj deti so zdravotným znevýhodnením.

Ministerstvo školstva v parlamente presadilo, že od roku 2021 budú musieť všetky päťročné deti navštevovať škôlku. Pripúšťa však, že v škôlkach môže chýbať zhruba 1 500 miest. Na rozšírenie kapacít ministerstvo poskytlo 14,5 miliónov eur ešte v roku 2015. Cieľ bol postupne do roku 2020 dosiahnuť 95 percentnú účasť detí vo veku štyroch až piatich rokov v škôlkach. Kapacity materských škôl rozširujú aj z prostriedkov EÚ, v rámci Operačného programu Ľudské zdroje v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). Odbor komunikácie MPVR SR pre agentúru SITA uviedlo, že doteraz vyhlásilo dve výzvy na zvýšenie kapacít materských škôl vo výške 95,2 milióna eur. K dnešnému dňu bolo podľa nich schválených 250 projektov, na ktoré pôjde 63,2 milióna eur. Vytvorili tak 7 000 nových miest v materských školách.

Slovensko je v Európskej únií krajinou s najnižším počtom detí navštevujúcich škôlky. Vyplynulo to z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat. Podľa neho Slovensko v roku 2017 dosahoval podiel zapísaných detí v predškolskom veku štyri roky a viac 78,2 percenta, pričom vo väčšine krajín EÚ tento podiel presahuje 95 percent. Zo susedných štátov referenčnú hodnotu 95 percent dosiahli len Maďarsko a Rakúsko. Poľsko a Česká republika mali nad 90 percent.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali