Na mimoškolskú činnosť detí a mládeže a rozvoj ich zručností ide 7,7 milióna eur, uviedla Remišová

Na mimoškolskú činnosť detí a mládeže a rozvoj ich zručností ide 7,7 milióna eur, uviedla Remišová

Bratislava 21. júna 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Na mladej generácií nám záleží! Zlepšiť šance detí a mládeže na úspešnú budúcnosť pomôže takmer 7,7 milióna eur z Nórskych grantov zo štátneho rozpočtu. Rezort ministerky Veroniky Remišovej, ako správca programu Miestny rozvoj a inklúzia, podporil z Nórskych grantov 10 projektov venovaných mimoškolským aktivitám a zlepšovaniu zručností mladej generácie v multifunkčných centrách

Veronika Remišová (Za ľudí)
Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veronika Remišová (Za ľudí)

Rozvoj zaostávajúcich regiónov Slovenska nie je možný bez lepšej budúcnosti pre ich najmladších obyvateľov. Deti a mládež vo všetkých regiónoch si zaslúžia rovnaké šance bez ohľadu na to, kde žijú, alebo z akého sociálneho prostredia pochádzajú. Okrem klasického inštitucionálneho vzdelávania potrebujú tiež zázemie pre aktivity, v rámci ktorých rozvíjajú svoje vedomosti, zručnosti a zmysluplne trávia svoj voľný čas. Práve takéto projekty sme teraz podporili,“ vyhlásila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Remišová.

Reklama

O podporu sa v rámci výzvy mohli uchádzať tri samosprávne kraje – košický, prešovský a banskobystrický, ďalej mestá a obce z ich z najmenej rozvinutých okresov a tiež rozpočtové a príspevkové organizácie v týchto krajoch a orgány štátnej správy. Na projekty mohli získať grant od 200-tisíc eur až po jeden milión eur. Najviac, až 7 z 10 podporených projektov, sa plánuje v obciach a mestách Prešovského samosprávneho kraja, 2 v košickom kraji a 1 v banskobystrickom.

Na osobný rozvoj detí a mládeže bolo z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu SR vyčlenených dokopy 7,7 milióna eur, z čoho išlo takmer 6 miliónov z grantov. O podporu sa záujemcovia mohli uchádzať v rámci výzvy pre multifunkčné centrá pre mládež vyhlásenej 15. júla 2020. Žiadosti o podporu prišli na 20 projektov spolu vo výške viac ako 16 miliónov eur.

Reklama

Podrobnosti o programoch a projektoch financovaných z Grantov EHP a Nórska na Slovensku sú dostupné TU.

 

Prehľad prijímateľov prostriedkov z Nórskych grantov

PREŠOVSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ

Obec Rožkovany

Byť pasívni nie je cesta – 465 500 eur

Reklama

V rámci projektu vznikne farma a budova, v ktorej bude medzi iným pôsobiť program Omama venovaný deťom zo znevýhodneného prostredia. Do svojpomocnej výstavby sa zapoja mladí z rómskych komunít, čo im umožní získať stavebné zručnosti. Jednou z aktivít projektu bude aj vybudovanie multifunkčných športovo-rekreačných ihrísk v obciach Rožkovany a Olejníkov.

 

Mesto Spišská Belá

Spolu Bližšie – 444 500 eur

Súčasťou projektu je vybudovanie multifunkčného centra pre deti a mládež s pestrou ponukou aktivít. Jeho súčasťou bude vzdelávacie centrum Pôjd (Loft) zamerané na neformálne a zážitkové učenie a inovatívne programy.

Reklama

 

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou (príspevková organizácia VÚC)

Multifunkčné centrum 4.0 – 594 500 eur

Hlavným cieľom projektu je zabezpečiť deťom a mládeži zo znevýhodneného prostredia vo vranovskom okrese prístup k mimoškolským a záujmovým činnostiam. Rôzne aktivity projektu sa napríklad venujú zdraviu, boju proti diskriminácii, príprave na pracovný pohovor, zlepšovaniu jazykových či IT zručností a ďalším oblastiam potrebným pre úspech v práci aj v živote.

 

Obec Kružlová

Rozvoj telesných a duševných schopností detí a mládeže v obci Kružlová – 352 700 eur

Okrem výstavby športových zariadení v Kružlovej sa v rámci projektu plánujú vzdelávacie kurzy na podporu zamestnanosti, prednášky venované boju proti nenávistným prejavom, ako aj akcie podporujúce návrat k rómskej kultúre a koreňom.

 

Mesto Medzilaborce

Reklama

Športom k zdraviu v Medzilaborciach – 200 000 eur

V Medzilaborciach vznikne centrum venované športu ako nástroju na podporu integrácie zraniteľných a rómskych detí a mládeže. Zámerom je zapojiť čo najviac detí do športových aktivít, vyhľadať a podchytiť talenty a tým sa následne venovať.

 

Obec Stráne pod Tatrami

Výstavba multifunkčného zariadenia pre deti a mládež v obci Stráne pod Tatrami – 609 800 eur

Reklama

V novom multifunkčnom zariadení sa plánuje telocvičňa (čiastočne využívaná miestnou ZŠ, ktorá momentálne telocvičňu nemá), posilňovňa, počítačová učebňa s tvorivými dielňami, doučovacia trieda a miestnosť pre terénnu sociálnu prácu pracovné poradenstvo. Pod jednou strechou tu má pôsobiť šesť centier, ktoré prinesú rôzne aktivity pre deti a mládež nielen zo Stráne pod Tatrami, ale aj zo susedných obcí Ľubica a Rakúsy.

 

Mesto Snina

Snina – mesto rovnakých príležitostí pre všetkých – 877 100 eur

Cieľom projektu je zvýšiť príležitosti pre deti a mládež zo zraniteľných a rómskych skupín v okrese Snina. Možnosti pre svoj rozvoj majú získať v zrekonštruovaných a aj nových priestoroch.

Reklama

 

KOŠICKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ

Mesto Moldava nad Bodvou

Priestor nás spája – Multifunkčné centrum v Moldave nad Bodvou, ktoré spája deti a mládež minority s majoritou – 616 500 eur

Hlavným poslaním plánovaného centra je zbližovanie menšín a majority. Aktivity venované budovaniu multikultúrneho prostredia v Moldave nad Bodvou sa zamerajú na tri kľúčové oblasti integrácie – vzdelávanie, zdravotníctvo a zamestnanie.

 

Obec Prakovce

Reklama

Jednota v rozmanitosti – 773 200 eur

Projekt má zlepšiť prístup detí a mládeže zo zraniteľných skupín k mimoškolským aktivitám, ktoré im prinesú nové vedomosti a zručnosti a tým zvýšia ich šance na úspech v živote. Pre tieto ciele sa spoja menšie centrá v Prakovciach a Mníšku nad Hnilcom do jedného multifunkčného centra v Prakovciach.

 

BANSKOBYSTRICKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ

Mesto Jelšava

Prestavba Reduty Skalka na multikultúrny priestor – Fáza 1 Koordinačné centrum pre deti a mládež mikroregiónu Magnezit v Jelšave – 1 000 000 eur

Inovatívne mládežnícke centrum má v Jelšave vzniknúť po prestavbe národnej kultúrnej pamiatky Reduta z konca 19. storočia. Vďaka nórskemu partnerovi projektu – organizácii Acting for climate bude súčasťou jeho programu aj neformálne vzdelávanie o klimatickej zmene a ďalších témach životného prostredia.

Reklama

 

Redakciu informoval Andrej Ďuríček.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali