Mojmír Mamojka sa vzdal funkcie ústavného sudcu. Čaputová: “Neprekvapilo ma to”

Mojmír Mamojka sa vzdal funkcie ústavného sudcu. Čaputová: “Neprekvapilo ma to”

Bratislava 13. mája 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Médiá v uplynulých týždňoch priniesli prepis komunikácie z mobilného telefónu Mariana Kočnera, v ktorej sa písalo o sudcovi ústavného súdu Mojmírovi Mamojkovi, ktorý bol v minulosti poslancom Národnej rady za Smer-SD. V stredu Mamojka oznámil, že sa svojej funkcie vzdáva.

Na snímke ústavný sudca Mojmír Mamojka

Sudca Mojmír Mamojka 31. mája skonči vo funkcii ústavného sudcu. Informoval o tom v stredu denník SME s tým, že dôvodom sú údajne medializované správy z Threemy, v ktorých sa má spomínať v súvislosti s obžalovaným Marianom Kočnerom.

Reklama

Mamojka toto rozhodnutie oznámil písomne predsedovi ÚS SR Ivanovi Fiačanovi.

Mamojka sa stal sudcom Ústavného súdu SR v roku 2017 po tom, čo vtedajší prezident Andrej Kiska viac ako dva roky odmietal vymenovať ústavných sudcov. V decembri 2017 ústavný súd rozhodol, že Kiska musí vymenovať siedmych sudcov zvolených NR SR napriek jeho výhradám o ich odbornosti. Aj keď Kiska rozhodnutie kritizoval, za sudcov 14. decembra vymenoval troch zo zvolených: Mojmíra Mamojku, Miroslava Duriša a Janu Laššákovú.

Reklama

“Funkcia sudcu ústavného súdu v takomto prípade zaniká dňom 30. mája 2020,” oznámil novinárom predseda ÚS Ivan Fiačan.

Predseda ÚS zvažoval, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti Mamojkovi v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho sporných kontaktoch s obžalovaným Marianom K. Fiačan konštatoval, že dôsledne a komplexne preveroval, či na tento krok existujú dostatočné dôvody. Aktuálne čakal aj na ďalšie informácie od orgánov činných v trestnom konaní. Proces preverovania podľa jeho slov nebol dosiaľ ukončený a aktuálne už ani nemá zmysel.

Fiačan konštatoval, že Mamojkovo slobodné rozhodnutie rešpektuje. “Jedna vec je, ako sa vzhľadom na tieto medializované informácie môže pôsobenie sudcu Mamojku javiť v očiach verejnosti. Druhá vec je, že v súvislosti s rozhodovacou činnosťou sudcu Mamojku som nezistil žiadne pochybenia. Sudca Mamojka v rámci svojej rozhodovacej činnosti dodržiaval svoj sľub sudcu ústavného súdu, svoju funkciu vykonával vysoko profesionálne a odborne,” konštatoval Fiačan.

V súvislosti s nedávnymi výzvami z rôznych strán, aby začal disciplinárne konanie voči Mamojkovi, šéf ÚS povedal, že jeho postup a konanie v tejto veci nemôže podliehať tlaku, vyjadreniam či výzvam kohokoľvek. “V tomto smere budem vždy postupovať nielen ako sudca, ale aj ako predseda súdu autonómne,” dodal.

 

Reklama

Čaputová: Neprekvapilo ma to

Na avizovaný odchod Mamojku z Ústavného súdu v stredu zareagoovala aj prezidentka Zuzana Čapuotvá, ktorá si bola v Národnej rade vypočuť správu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej.

“Vzhľadom na medializované informácie toto rozhodnutie určite vítam,” skonštatovala hlava štátu.

Na otázku novinárov, či ju rozhodnutie Mamojku prekvapilo, odpovedala: “Ani nie”.

 

Reklama

Šeliga: Mamojkove kontakty by mali preveriť orgány činné v trestnom konaní

Kontakty Mojmíra Mamojku by mali preveriť orgány činné v trestnom konaní. Uviedol to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) v reakcii na Mamojkove vzdanie sa funkcie sudcu Ústavného súdu SR.

„Nebudem skrývať, že som rád, že Mojmír Mamojka končí ako sudca Ústavného súdu. Opakovane som upozorňoval, že Mojmír Mamojka vzbudzoval vážne pochybnosti o svojej nezávislosti a nestrannosti a musí z Ústavného súdu SR preč,“ uviedol Šeliga. Jeho kontakty s Marianom K. a podozrenia na stretávanie s Petrom Tóthom boli podľa podpredsedu parlamentu závažným dôvodom, aby odišiel.

„Od Mamojku sa zrejme vysvetlenia nikdy nedočkáme, ale budeme ho naďalej požadovať. Jeho kontakty by teraz mali preveriť orgány činné v trestnom konaní. Ak teda neodpovie verejnosti, polícii odpovedať musí,“ hovorí Šeliga. Podpredseda NR SR dodal, že ak boli medzi Marianom K. a Mamojkom kontakty, tak je oprávnené sa pýtať, či ich obžalovaný z vraždy novinára niekedy v minulosti naozaj nevyužil.

 

SaS považuje Mamojkov odchod za prirodzené vyústenie po neustálom tlaku

Koaličná strana SaS považuje za prirodzené vyústenie, že sa Mojmír Mamojka po neustálom tlaku vzdal funkcie. Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) si myslí, že je po jeho odstúpení ÚS SR o jednu 13-tinu lepší.

„Verejne sme vyzývali Mojmíra Mamojku na odstúpenie aj preto, aby sa relevantné orgány zaoberali tým, ako mu k takému rozhodnutiu pomôcť,“ uviedol Baránik. Poslanec za SaS si myslí, že Mamojkovo odstúpenie je veľkou pomocou všetkým, ktorí sa nevedia dovolať spravodlivosti na slovenských súdoch či iných orgánoch.

 

OĽaNO: Človek ako Mamojka na Ústavnom súde nemal čo hľadať

Reklama

Človek ako Mojmír Mamojka na Ústavnom súde (ÚS) SR nemal čo hľadať a nemal byť ani nikdy zvolený. Uviedol to predseda poslaneckého klubu koaličného hnutia OĽaNO Michal Šipoš v reakcii na Mamojkove odstúpenie. TASR o tom informovala hovorkyňa OĽaNO Dáša Macaríková.

„Tento nominant Smeru-SD bol na Ústavný súd účelovo dosadený. Veríme, že sa čoskoro vyšetrí jeho komunikácia s Marianom K. a bude za to znášať adekvátne dôsledky,“ myslí si Šipoš. To, že Mamojka odstúpil, hnutie víta a považuje to za ďalší z hmatateľných úspechov novej vlády. „Našim cieľom je vrátiť občanom dôveru v štát a očistiť políciu, prokuratúru a súdnictvo od akýchkoľvek prejavov korupcie,“ doplnil predseda poslaneckého klubu.

“Povedzme si, že bolo zadosťučinené spravodlivosti,” doplnil reakciu predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Ten sa zhoduje so Šipošom v tom, že Mamojka nemal byť nikdy kandidátom ani sudcom ÚS SR, vzhľadom na to, že má podľa neho veľmi dobrý vzťah s Marianom K.

Matovič si zároveň myslí, že sa v najbližšej dobe dozvieme, prečo Mamojka z ÚS odišiel. “Zrejme to bolo neúnosné,” doplnil premiér. Na otázku, či chce koalícia zmeniť spôsob voľby sudcov ÚS SR, premiér uviedol, že sa o tom ešte s koaličnými partnermi nerozprávali.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali