Mladí študenti z Maďarska, Čiech a Slovenska predviedli svoje talenty

Mladí študenti z Maďarska, Čiech a Slovenska predviedli svoje talenty

Košice 1. mája 2017 (HSP/Foto: Janka Pavelová)

 

V Historickej radnici v Košiciach sa od 25-27. apríla 2017  konala Medzinárodná umelecká prehliadka záujmovej činnosti cirkevných základných škôl. Zúčastnili sa na nej  študenti  z Maďarska, Čiech a Slovenska

Na snímke účastníci prehliadky

Tento projekt vznikol pre piatimi rokmi s možnosťou ukázať skryté talenty mladých ľudí nie iba na Slovensku, ale aj v susediacich krajinách.  Študenti, ktorí sa zúčastnili medzinárodnej prehliadky, boli vo veku 15 až 19 rokov. Cieľom prehliadky je pomôcť mladým ľuďom prezentovať a rozvíjať ich talenty. Mnohí študenti svoje talenty nerozvíjajú iba v škole, ale aj pri mimoškolských aktivitách. Najčastejšie sú to literárne, dramatické, tanečné, folklórne, ale aj divadelné krúžky.

Reklama
Na snímke účastníci prehliadky

“V tomto projekte sa organizátori snažia nájsť priestor, čas  a miesto, aby sa tí mladí ľudia z cirkevných škôl stretli a ukázali sa tomuto svetu.“ dodal  riaditeľ Katolíckej strednej pedagogickej školy sv. Cyrila  a Metoda v Košiciach Thlic. Marek Jeník. Na vystúpenia študentov dozerala odborná porota Martin Husovský, Maroš Goga, Beáta Gogová a Daniel Špiner. Ako uviedol predseda poroty Mgr. art. Martin Mňahončák: “Aj tento rok boli tri kategórie – dramatická, tanečná a hudobná. Takže z každej školy boli zástupcovia z každej kategórie. Nie všetci robili všetko, ale boli aj niektorí, ktorí robili aj dve a dokonca aj tri kategórie. Môžem kľudne povedať, že sú to multi-talentovaní ľudia.”

Na snímke účastníci prehliadky

S myšlienkou prišiel riaditeľ školy sv. Cyrila a Metoda Thlic. Marek Jeník. Spoluorganizátorom tejto prehliadky je aj košická eparchia. Ako povedal košický biskup Mons. Milan Chautur: Trochu som sa čudoval, že otec Marek sa púšťa do takéhoto diela pretože zorganizovať takéto stretnutie umeleckých škôl vôbec nie je ľahké. Pre takéto dielo je potrebné nielen materiálne zabezpečenie, ale aj organizačné schopnosti, ktoré je potrebné zosúladiť, aby mali vhodné priestory. Veď títo mladí potrebujú priestory, aby sa niekde modlili, aby si rozumeli. Je vidieť, že študenti, ktorí sú tu, vkladajú do tejto prehliadky celú dušu. Počas týchto dní si študenti môžu nie len precvičiť svoje jazykové schopnosti, ale aj nadviazať nové priateľstvá. Títo mladí ľudia majú naozaj môj obdiv a pochvalu odo mňa,“ Dodal košický eparcha vladyka Milan Chautur.

Reklama
Na snímke účastníci prehliadky a moderátori

Svoj obdiv vyjadril mladým študentom aj riaditeľ Arcibiskupského úradu v Košiciach Thlic. Ján Urban. “Oceňujem tú chtivosť a dravosť týchto mladých ľudí, že vedia nielen ukázať, ale aj použiť svoj talent. Takto je potrebné reprezentovať svoje cirkevné školy.  Je to výsledok aj toho, že na cirkevných školách študujú mnohí mladí a talentovaní ľudia, ktorí rozvíjajú nielen svojho ducha, ale aj svoj talent. Všetkým účinkujúcim ďakujem, že nám ukázali tak nádherný program.“

Mons. Milan Lach, prešovský pomocný biskup zasa dodal: „Musím povedať, že tieto prehliadky sú dobré práve preto, že povzbudzujú jedny druhých. Práve preto, aby sa svoj talent nebáli aj naďalej rozvinúť, práve pre dobro iného človeka. Žiaci sa medzi sebou spoznávajú a odovzdávajú si skúsenosti. “

Súčasťou programu bola aj archijerejská svätá liturgia, ktorá sa konala v katedrále Narodenia Presvätej Bohorodičky v Košiciach, ktorú celebroval Mons. Milan Chautur. Pozvanie na medzinárodnú prehliadku prijali aj vzácni hostia, ako košický arcibiskup-metropolita Mons. Bernard Bober, pomocný prešovský biskup vladyka Mons. Milan Lach, či riaditeľ Arcibiskupskej kúrie Ján Urban. Na tomto piatom ročníku sa zúčastnili 282 študentov.

Janka Pavelová

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali