Ministri členských krajín NATO podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou

Ministri členských krajín NATO podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou

Brusel 19. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Ministri zahraničných vecí 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie dnes v Bruseli podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou, otvárajúci tejto balkánskej krajine cestu do NATO.

Na snímke čiernohorský premiér Milo Djukanovič (vpravo) sa rozpráva s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom (v strede) a americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym (vľavo)
Na snímke čiernohorský premiér Milo Djukanovič (vpravo) sa rozpráva s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom (v strede) a americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym (vľavo)

Prístupový protokol v mene Slovenskej republiky podpísal šéf diplomacie Miroslav Lajčák.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred ministrami ocenil doterajšie reformné úsilie Čiernej Hory, ktorej sa desať rokov po opätovnom získaní nezávislosti otvára cesta stať sa v poradí 29. členom tohto zoskupenia.

Reklama

“Je to historický deň,” zdôraznil šéf aliancie na úvod svojho prejavu. Pripomenul, že Čierna Hora bola doteraz pre NATO dobrým partnerom a dokázala sa zamerať na potrebné reformy, aby mohla uskutočniť svoj cieľ a stať sa členom severoatlantického spoločenstva. Spresnil, že Čierna Hora sa podieľala napríklad na operáciách aliancie v Afganistane či v Kosove a tiež na boji proti terorizmu a fenoménu tzv. zahraničných bojovníkov.

Stoltenberg zdôraznil, že dnešný podpis prístupového protokolu je uznaním doterajšieho procesu reforiem v Čiernej Hore, ktoré však ani zďaleka neskončili a “je ešte veľa práce, ktorú treba dokončiť”.

Reklama

Šéf NATO zopakoval svoje predošlé stanovisko, že od dnešného dňa bude táto krajina súčasťou rokovacieho stola krajín aliancie. Zatiaľ iba v úlohe pozorovateľa a po ratifikácii jej členstva zo strany všetkých 28 členov obranného zoskupenia už ako plnoprávny člen NATO.

Na otázky novinárov, ako dlho môže trvať ratifikačný proces, Stoltenberg odpovedal, že to nie je ľahké predpovedať, ale podľa neho je možné ukončiť tento proces do jedného roka.

Stoltenberg čiernohorského premiéra Mila Djukanoviča upozornil, že dnes začína nová kapitola pre dejiny jeho krajiny, a odkázal, že aliancia bude aj naďalej pokračovať v poskytovaní potrebnej podpory pre Čiernu Horu, na posilnenie jej suverenity a stability.

“Je to zároveň aj dôkaz toho, že dvere NATO zostávajú aj naďalej otvorené,” povedal pri tejto príležitosti Stoltenberg.

Čiernohorský premiér Djukanovič pripomenul, že jeho krajina dostala vážny prísľub členstva v NATO už vlani v septembri, a spresnil, že Podgorica nemala inú alternatívu ako vstup do NATO. Ocenil, že členstvo v aliancii dostalo jasné kontúry práve v roku, keď Čierna Hora oslávi 10. výročie obnovenia nezávislosti.

Reklama

Djukanovič sa zaviazal, že jeho krajina po vstupe do aliancie preberie všetky jej záväzky a hodnoty a bude sa podieľať na zodpovednosti vyplývajúcej z členstva v tomto zoskupení. Dovtedy chce, aby jeho vláda pokročila v potrebných reformách, najmä v rámci rezortu obrany a v boji proti korupcii.

Podľa jeho slov vstup Čiernej Hory do NATO je zároveň dobrou správou pre celý región západného Balkánu, keďže znamená viac stability a súčasne aj viac istoty pre potenciálnych investorov. Dodal, že členstvo jeho krajiny v NATO treba vnímať aj ako posmelenie pre ďalšie krajiny regiónu, aby sa usilovali o transatlantickú integráciu.

Zaorálek: Česko ratifikuje členstvo Čiernej Hory v NATO rýchlo

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek v rámci rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli uviedol, že Česká republika nebude klásť žiadne prekážky pre Čiernu Horu pri ratifikácii jej členstva v Severoatlantickej aliancii.

Na otázku, ako vníma ratifikačný proces, ktorý musí prebehnúť vo všetkých členských krajinách aliancie, Zaorálek odpovedal, že tento proces zrejme nebude zložitý. “V Českej republike to bude jednoduchá vec,” spresnil šéf českej diplomacie.

Reklama

Stoltenberg na rovnakú otázku novinárov odpovedal, že nie je ľahké predpovedať koniec ratifikačného procesu, podľa neho je však možné ukončiť tento proces do jedného roka, čo znamená plnoprávne členstvo Čiernej Hory v NATO už v roku 2017.

“Je to úspech Čiernej Hory a je evidentné, že si tento výsledok zaslúži. Je to ukážka toho, že sa o členstvo dokázala pomerne sústavne a kontinuálne usilovať, o čo sa snaží aj vo vzťahu k Európskej únii,” opísal Zaorálek úspech tejto krajiny. Dodal, že pre súčasných čiernohorských politických predstaviteľov je to veľmi dobrý výsledok, pretože sa im podarilo udržať vysokú podporu obyvateľstva pre vstup do EÚ aj NATO.

 Lajčák: Istota členstva Čiernej Hory v NATO je aj pre mňa silný moment

Minister Lajčák dnes neskrýval radosť nad podpísaním prístupového protokolu medzi Severoatlantickou alianciou a Čiernou Horou, k čomu došlo v rámci zasadnutia šéfov diplomacií členských krajín aliancie v Bruseli.

Lajčák pripomenul, že Čierna Hora sa dnes po prvý raz zúčastnila na zasadnutí NATO. Spresnil, že od podpisu prístupového protokolu táto krajina je už účastníkom všetkých rokovaní aliancie, má právo vystupovať, ale zatiaľ nemôže hlasovať a prijímať rozhodnutia.

Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že pozvaním Čiernej Hory do NATO aliancia vyslala regiónu západného Balkánu silný signál, že politika otvorených dverí je stále živá a ak si kandidátske krajiny splnia svoje povinnosti, aj aliancia urobí to, čo sa od nej očakáva.

“Neskrývam, že je to silný moment aj pre mňa, pretože pred desiatimi rokmi v týchto dňoch vrcholilo moje úsilie v mene EÚ zorganizovať referendum o nezávislosti, ktoré bude nespochybniteľné. A dnes ako minister zahraničných vecí SR mám tú česť podpisovať prístupový protokol Čiernej Hory do aliancie. Je to úspešný príbeh,” opísal svoje pocity Lajčák.

Na otázku TASR, aký dlhý ratifikačný proces môže Podgorica očakávať, Lajčák pripomenul, že každá členská krajina aliancie má svoju dynamiku tohto procesu. NATO vie, koľko to trvalo v prípade naposledy prijatých krajín, podľa Lajčáka to môže trvať aj viac ako jeden rok, avšak nemá zmysel špekulovať, pretože dôležité bude, aby tento proces prebehol plynulo. Minister dodal, že v NATO zatiaľ nie sú signály, že by procesu ratifikácie hrozili nejaké prekážky.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali