Mesto Prešov si objednalo demolačné práce a odvoz sutín po vybuchnutej bytovke za 1,1 milióna eur. „Evidentne predražené,“ tvrdí bývalý primátor Hagyari

Mesto Prešov si objednalo demolačné práce a odvoz sutín po vybuchnutej bytovke za 1,1 milióna eur. „Evidentne predražené,“ tvrdí bývalý primátor Hagyari

Prešov 14. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA-Viktor Zamborský)

 

Kým česká firma zbúrala zničenú bytovku na Mukačevskej za symbolické euro, mesto Prešov objednalo demolačné práce a odvoz sutín z vybuchnutej bytovky za 1 100 000 eur . Bývalý primátor Prešova Pavel Hagyari tvrdí, že je to evidentne predražené. Podľa neho boli ponuky za 400 000 eur a s pomocou sa ponúkla aj slovenská armáda

Na snímke pohľad na bager a nákladné auto, ktorými odstraňujú zvyšky ruín bytovky

Celé Slovensko sa pozeralo na nešťastie, ktoré sa odohralo na Mukačevskej ulici v Prešove a súcitilo s rodinami, ktoré prišli o svojich blízkych a svoje domovy pri výbuchu plynu v bytovke. Ľudia vtedy spontánne posielali peniaze mestu Prešov pre obete. Vyzbierali sa milióny eur.

Reklama

Niekto sa však zrejme na tomto nešťastí snaží dobre nabaliť. Bývalý primátor Prešova Pavel Hagyari zverejnil šokujúcu sumu peňazí, za ktorú si súčasné vedenie mesta na čele s Andreou Turčanovou z KDH objednalo za demolačné práce a odvoz sutín po vybuchnutej bytovke.

„Medzi slzami sa dobre kradne?“, pýta sa Hagyari a pokračuje: „Z peňazí určenými pre obete nešťastia bloku na Mukačevskej (1 mil z rezervy predsedu vlády) 1 100 000 miliónstotisíc firme, ktora nemá oprávnenie nakladať s nebezpečnými odpadmi, ktorá má iba ľahkú nákladnú dopravu a ktorá nemá skúsenosti a bude voziť sutinu 50 km? Boli ponuky za 400 tis … no asi bez provízie,“ píše bývalý primátor mesta Prešov.

Reklama

Hagyari tiež tvrdí, že to bolo bez verejnej súťaže a mesto odmietlo aj ponuku od armády.

Podľa Hagyariho je tento obchod medzi mestom a firmou evidentne predražený: „Evidentne predražené!!! a objednávka podpísana 16.12., keď sa ani netušilo či sa bude búrať či opravovať!!! Tu cítiť nie plyn ale 1/ buď hrubé porušenie zákona o verejnom obstarávaní 2/ alebo úmysel parazitovať na cudzom nešťastí!!!  napísal bývalý primátor na sociálnej sieti.

Ku kauze sa vyjadrilo aj vedenie mesta Prešov. Radnica vysvetlila, že zatiaľ ide o predbežnú objednávku a peniaze budú vyplatené až po fakturácii jednotlivých úkonov.

“Objednávka v objeme 1,1 milióna eur na záchranné práce v rámci mimoriadnej situácie, ktorá bola vyhlásená dňa 6. 12. 2019 o 12.35 hod. na území mesta Prešov, je iba predbežná a jej výška sa môže meniť v závislosti od reálne vykonaných záchranných prác. Peniaze doteraz neboli vyplatené a samotná úhrada bude zrealizovaná až po skontrolovaní vykonania jednotlivých úkonov,“ informuje hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Ako ďalej mesto uviedlo, náklady na samotný vývoz sutín boli predbežne vyčíslené na približne 350-tisíc eur vrátane DPH.

Reklama

Suma 1,1 milióna eur bola podľa mesta stanovená na základe predbežnej kalkulácie a cenovej ponuky.

 

 

Mesto Prešov odmieta pochybenia v súvislosti s objednávkou na záchranné práce na Mukačevskej ulici

Pri hľadaní firmy s vhodným technickým vybavením mesto Prešov komunikovalo so siedmimi spoločnosťami.

Reklama

„Vzhľadom na charakter vzniknutej situácie a požiadaviek na plynulé pokračovanie prác na mieste tragédie bola vybraná firma Matijka s.r.o., ktorá bola schopná zabezpečiť kontinuálny priebeh asanačných prác bezodkladne po ukončení činnosti špecializovanej českej firmy Cannoneer group, s.r.o.,“ uviedol Tomek s tým, že povinnosťou mesta bolo bezodkladne zrealizovať záchranné práce a v čo najkratšom čase odstrániť všetky nežiaduce následky mimoriadnej udalosti.

Špecializovaná česká firma Cannoneer group, s.r.o. mestu Prešov z vlastnej iniciatívy navrhla, že zrealizuje hlavnú časť asanačných prác na bytovom dome číslo 7, za symbolické 1 euro. „Žiaľ, nenašla sa žiadna ďalšia spoločnosť, ktorá by mesto Prešov oslovila s podobným návrhom,“ informoval Tomek.

Zároveň zdôraznil, že v čase trvania mimoriadnej situácie mesto nemalo časový priestor na to, aby oslovilo všetky firmy, ktoré pôsobia na trhu. „Ani jedna zo siedmich firiem, okrem firma Matijka, s.r.o., s ktorými mesto Prešov komunikovalo, nám nechcela vopred predložiť cenovú ponuku. Až po tom, čo mesto Prešov zverejnilo predbežnú objednávku na záchranné práce, sa jednotlivé firmy začali ozývať s tým, že by práce dokázali zrealizovať lacnejšie ako firma Matijka, s.r.o.,“ vysvetlil hovorca.

Firma Matijka, s.r.o. podľa Tomeka predložila mestu platný živnostenský výpis s predmetom podnikania v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom, ktorý zahŕňa aj separáciu odpadu, a tiež s predmetom podnikania v oblasti prípravných prác k realizácii stavby, čo zahŕňa aj demolačné práce

. „Odvoz sutín na skládku nám firma deklarovala prostredníctvom troch subdodávateľov,“ dodal Tomek. Ako ďalej vysvetlil, objednávka neobsahuje bližšiu špecifikáciu prác, keďže v čase jej vystavenia ešte krízový štáb rozhodol, aká časť bytovky bude nakoniec asanovaná. „Nebolo teda možné vopred určiť aké činnosti v rámci záchranných prác bude potrebné vykonať. Situácia na mieste nešťastia sa neustále menila a vyvíjala, a preto operatívne zasadal krízový štáb, ktorý všetky okolnosti neustále vyhodnocoval,“ uviedol hovorca.

Krízový štáb o asanácii najviac poškodených vrchných podlaží bytového domu číslo 7 rozhodol 15. decembra. So samotnou asanáciou týchto podlaží začali o deň neskôr, keď bola vystavená aj objednávka na 1,1 milióna eur, pričom mesto muselo okamžite zabezpečiť vývoz sutín bez ohľadu na to, aká časť bytovky bude nakoniec asanovaná. Následne 17. decembra členovia krízového štábu rozhodli o kompletnej asanácii bytového domu.

Mesto už v piatok reagovalo, že suma 1,1 milióna eur je predbežná. Meniť sa môže od reálne vykonaných prác a konečná cena bude jasná až po predložení všetkých faktúr za práce. Koncom minulého týždňa mesto informovalo, že cena za samotný vývoz sutín bola zatiaľ vo výške 350-tisíc eur s DPH. „Po ukončení mimoriadnej situácie dáme všetky vystavené faktúry na verifikáciu Okresnému úradu, za účelom preplatenia vynaložených finančných prostriedkov na záchranné práce,“ dodal Tomek.

Zároveň reagoval aj na pomoc, ktorú poskytli Ozbrojené sily (OS) SR. „Tá bola vo forme požičania vojenskej techniky určenej na prevoz ľudí a ich hmotného majetku, nakoľko disponujú dostatočným množstvom techniky určenej na tieto účely. OS SR však nedisponujú dostatočným množstvom techniky so sklopnou ložnou plochou v danom regióne ani dostatočným objemom potrebným na prevoz a manipuláciu sutín v tak veľkom rozsahu,“ uzavrel Tomek.

Výbuch plynu na Mukačevskej ulici v Prešove, ku ktorému došlo 6. decembra minulého roku, si vyžiadal sedem potvrdených obetí. Jedna potenciálna obeť je doteraz nezvestná. Na likvidácii požiaru a evakuácii obyvateľov sa podieľalo 117 hasičov a 50 kusov techniky. Hasičom pri zásahu pomáhali aj záchranári, policajti, vojaci a horskí záchranári. Poškodený panelák už za pomoci špeciálneho demolačného stroja zbúrali. V meste je aj naďalej vyhlásená mimoriadna situácia.

 

Reklama

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3199850563363056&set=pcb.3199869900027789&type=3&theater

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali