Lubyová: Učiteľov čakajú pozitívne zmeny, novinky sú aj v duálnom vzdelávaní

Lubyová: Učiteľov čakajú pozitívne zmeny, novinky sú aj v duálnom vzdelávaní

Topoľčany 3. septembra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Vyššie platy, lepšie podmienky na prácu a zatraktívnenie učiteľskej profesie prisľúbila ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) učiteľom pri otvorení nového školského roka v Topoľčanoch. Stretla sa tam so žiakmi a pedagógmi na Základnej škole (ZŠ) Tribečská a na strednej odbornej škole (SOŠ) drevárskej.

V pondelok 3. septembra 2018 navštívila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (druhá zľava) Základnú školu na Tribečskej ulici v Topoľčanoch. Spolu s prvým zvonením otvorila nový školský rok 2018/2019 v tejto základnej škole a stretla sa so žiakmi, ktorí po prvýkrát zasadli do školských lavíc

„Som veľmi rada, že môžem symbolicky otvoriť nový školský rok na základnej škole v Topoľčanoch. Je to škola, ktorá má veľmi dobré výsledky v inkluzívnom vzdelávaní a v starostlivosti o talentované deti. Osobitne by som chcela privítať prváčikov, ktorých je na tejto škole 72 a na celom Slovensku ich je vyše 50.000. Je to veľký zlom v ich živote a chcem im zapriať veľa radosti z učenia a ich rodičom veľa radosti z pokroku ich ratolestí,“ povedala Lubyová vo svojom príhovore.

Reklama

Podľa jej slov čakajú žiakov i pedagógov v novom školskom roku mnohé zmeny, ktoré sa budú týkať odmeňovania i spôsobu práce učiteľov. Okrem zvyšovania platov pre súčasných i začínajúcich pedagógov pracuje ministerstvo školstva aj na zákone o pedagogických odborných zamestnancoch. Ten by mal zvýšiť atraktivitu učiteľskej profesie a zlepšiť podmienky pre učiteľov a riaditeľov škôl. „Ide napríklad o to, že riaditelia nebudú mať povinnosť učiť, ale naplno sa budú môcť venovať manažmentu školy. Upravujeme aj úväzky vychovávateľom tak, aby sa vyrovnali s pedagogickými pracovníkmi, aby nemali dlhšie hodiny a nemali väčší pracovný nápor. Snažíme sa učiteľom skultúrniť prostredie a zatraktívniť učiteľskú profesiu, aby sme ukázali, že je veľmi dôležitá a že na Slovensku treba jej kredit stále zvyšovať,“ zdôraznila Lubyová.

Ministerka v Topoľčanoch navštívila aj SOŠ drevársku, ktorá začala s duálnym vzdelávaním medzi prvými strednými školami na Slovensku. „Práve duálne vzdelávanie je jednou z tých oblastí, kde je veľmi veľa noviniek. Je medzi nimi napríklad aj to, že odstraňujeme krátenie normatívu pre školy, to znamená, že školy budú finančne zvýhodnené, ak budú otvárať duálne triedy. Obrovskou novinkou sú priame platby pre zamestnávateľov. To znamená, že malý a stredný podnik, ktorý vzdeláva študentov v duálnom procese, môže dostať až 1000 eur na žiaka za rok. Ostatné podniky v závislosti od počtu hodín dostanú od 400 do 700 eur,“ uviedla Lubyová.

Reklama

Zmeny v duálnom vzdelávaní sa dotknú aj žiakov, ktorí nebudú musieť uzatvárať učebné zmluvy do 31. augusta, ale až do 15. septembra pri nástupe do prvého ročníka. V prípade, že budú v duálnom vzdelávaní voľné miesta, môžu sa doň zapojiť až do 31. januára. Študenti si navyše podľa nových pravidiel budú môcť v rámci duálneho vzdelávania zarobiť viac ako doposiaľ.

„Odstraňujeme hornú hranicu odmeňovania žiakov, ktorá bola na úrovni 100 percent minimálnej mzdy. Teraz sme to odstránili, čiže naozaj sa dá dohodnúť so zamestnávateľom dôstojná odmena zodpovedajúca pomerom. Snažíme sa tiež odstrániť byrokratické bariéry, takže zamestnávatelia, ktorí museli zháňať veľa potvrdení, ich teraz budú môcť nahradiť čestnými vyhláseniami,“ dodala Lubyová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali