Kusá: Obedy zadarmo pre sociálne odkázaných boli reakciou na kroky Kaníkovho a Beblavého ministerstva. Ako aktuálne zvládli zavedenie obedov zadarmo aj pre ostatných školákov Liptovský Mikuláš či obec Habovka?

Kusá: Obedy zadarmo pre sociálne odkázaných boli reakciou na kroky Kaníkovho a Beblavého ministerstva. Ako aktuálne zvládli zavedenie obedov zadarmo aj pre ostatných školákov Liptovský Mikuláš či obec Habovka?

Bratislava 12. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR – František Iván)

 

Obedy zadarmo boli minulý týždeň pravdepodobne najdiskutovanejšou témou medzi rodičmi ale aj medzi rodičmi a vyučujúcimi. Do škôl a jedální priniesli viacero noviniek, ktoré do praxe zavádzali kompetentní z miest a obcí. Kým niektorí starostovia/primátori poukazujú prevažne na negatíva tohto opatrenia, ktoré má rodičom ušetriť mesačne aj 70 eur v závislosti od počtu detí, iní sú príkladom dobrej praxe a opatrenie zaviedli tak, že rodičia skutočne ušetria financie, ktoré môžu použiť napríklad na ďalšie vzdelávanie svojich detí

Ilustračné foto

Opatrenie súčasnej vlády schvaľuje aj sociologička Zuzana Kusá, ktorá ešte v septembri minulého roka pripomenula, kde pramení pôvod súčasných obedov zadarmo pre všetkých.

Reklama

“Obedy zadarmo zavedené pre deti zo sociálne odkázaných domácností v roku 2004 zmierňovali hladovú diétu, ktorú Kaníkovo a Beblavého ministerstvo naordinovalo tvrdým okresaním detských prídavkov, ktoré dovtedy (tak ako dodnes v Česku) boli vyššie pre domácnosti s veľmi nízkym príjmom,” uviedla Kusá vo svojom komentári a dodala:

“Takéto nastavenie prídavkov bralo ohľad na vysokú zraniteľnosť dieťaťa nepriaznivými vplyvmi. Boli aj záväzkom ku kedysi uznávanej idei, že v záujme udržania dôstojnosti minimum by malo byť zaistené každému. Reformátori však usúdili, že takéto ohľady odrádzajú rodičov od práce. Osekali príplatky k prídavkom aj ich ohľad na vek dieťaťa a z prostriedkov, o ktoré pripravili najchudobnejšie rodiny, začali financovať obedy pre najchudobnejšie deti a ďalšie motivačné programy.”

Reklama

Zároveň však upozornila: “Tým však peniaze, ktoré viac-menej diskrétne dostávala rodina v núdzi, vystrčili na verejnosť. Z kompenzácie sa stala verejne pretriasaná výhoda, ktorá podkurovala pocitom krivdy u mnohých, ktorým by program pomohol, ale nemali nárok. Veľmi striktné podmienky odstrčili totiž od možnosti obedov zadarmo stovky tisíc detí, ktorých rodičia veľmi ťažko prežívali od výplaty k výplate. Ľudí, ktorí napriek nočným zmenám a nadčasom žili v strese z nevychádzania s peniazmi, veľmi rozhorčovalo „privilégium“ pre deti tých, čo sa „ani nesnažia“.”

Selektívnosť podľa jej slov odbrzdila reči o krivdách páchaných na statočne pracujúcich ľuďoch a začali sa objavovať výkriky o zvýhodňovaní menšiny, lebo deti, ktoré mali nárok na tento program, mali veľmi často inú farbu kože.

Program obedov zadarmo pre všetky deti, ktorý aktuálne odštartoval,  je preto podľa jej slov dôležitý tým, že môže pribrzdiť špirálu ukrivdenosti a zášti v uvažovaní verejnosti o najchudobnejších.

 

Liptovský Mikuláš je stopercentne pripravený

Reklama

Napriek tomu, že straníci strany Za ľudí kritizujú opatrenie, mestá a obce zavádzajú opatrenie úspešne.

Mesto Liptovský Mikuláš je podľa slov hovorkyne Viktórie Čapčíkovej pripravené pokryť stravovanie stopercentne. “V minulom roku sme pripravovali obedy pre 2100 stravníkov. Teoreticky očakávame v tomto roku nárast o 1580 obedov navyše oproti minulému roku, tieto počty však budú jasné až po polovici septembra, keďže ešte stále nemáme k dispozícii štatistické údaje. Ešte pred prázdninami nám táto kapacita našich vývarovní chýbala, po prázdninách však už sme pripravení zabezpečiť stopercentné stravovanie,” vysvetlila nám hovorkyňa.

“Počas prázdnin sa totiž radnici podarilo zrekonštruovať kuchyne na troch školách a potrebná kapacita tak je zabezpečená. V júli a auguste sme prestavali tri výdajné školské jedálne na variace školské jedálne, ide o rekonštrukciu a doplnenie technologického zabezpečenia kuchýň v hodnote približne 300 000 eur. Podarilo sa nám zabezpečiť aj personálne obsadenie, kuchárky sa už zaučili pracovať s novým technologickým zabezpečením kuchýň,” upresnila postup mesta.

Problém vníma mesto pri tomto opatrení v rámci odhlasovania obedov. “Pokiaľ rodič svoje dieťa z obedu neodhlási a školská kuchyňa stravu navarí, no dieťa nebude v škole prítomné, nebude na tento obed poskytnutá dotácia – nebude mať kto tento obed zaplatiť, i keď bude navarený,” pripomenula a dodala:

“Školy preto začali individuálne vyberať zábezpeku, ktorá bude zaručovať, že pokiaľ rodič dieťa z obedu neodhlási, strava bude uhradená z tejto zábezpeky. Pokiaľ dieťa nevymešká žiadne obedy, zábezpeka sa rodičovi vráti. Školy si riešia výšku zábezpeky individuálne, spriemerovanou sumou podľa vymeškaných hodín.”

Reklama

Ďalšou starosťou, ktorú bude musieť škola v priebehu roka riešiť, je, že pri neodhlasovaní detí z obedov môže vzniknúť problém s odpadom navyše pri obede, ktorý bude navarený, avšak neskonzumovaný  – školy za likvidáciu biologicky rozložiteľného odpadu totiž platia. Na plynulom fungovaní tohto opatrenia sa preto musia dôsledne podieľať aj rodičia.

 

Obec Habovka

S akými problémami sa potýkajú menšie obce? Príkladom je obec Habovka, v okrese Tvrdošín. Podľa slov ekonómky sa obec potýkala s administratívnou záťažou, materiálnym vybavením kuchyne i jedálne. Obec zároveň musela prijať nových zamestnancov, čím vznikli nové osobné náklady.

Ekonómka vníma ako negatívum aj to, že režijné náklady musia rodičia doplácať. Týka sa to rodičov v hmotnej núdzi a rodičov pod hranicou životného minima – predtým mali obedy za 0,03 €/ deň.

Pozitívne vníma prínos obedov zadarmo najmä pre kategóriu rodičov, ktorí pôvodne platili približne 20 eur a teraz platia približne 7 eur. “Majú menšie náklady na stravné a taktiež má dieťa plnohodnotnú stravu,” vysvetlila.

Ako zvládlo zavedenie obedov zadarmo mesto Košice či Prešov? Dozviete sa v ďalšom článku.

Gabriela Smreková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali