Bogota 7. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Ivan Valencia)
Kolumbijskí cukrári vyjadrili svoju zbožnosť tým, že vytvorili sochu pápeža Františka z margarínu.
Sedemkilogramovú sochu vystavili vo vstupnej hale luxusného hotela v Bogote, v ktorom je aj tlačové stredisko pre novinárov počas súčasnej päťdňovej návštevy pápeža v tejto juhoamerickej krajine.
Cukrárom z hotela Tequendama trvalo päť dní, kým zhotovili dielo zo špeciálnej náhradky masla nazývanej bitina. Tá sa rýchlo neroztápa, uviedla 26-ročná Natalia Galvisová, ktorá sa podieľala na vytvorení vernej podobizne Františka.
Hoteloví cukrári sú známi tým, že robia podobné sochy z margarínu alebo čokolády najmä v čase Vianoc, pripomína agentúra DPA.
Reakcia pápeža na sochu zatiaľ nie je známa, ale podľa Galvisovej cukrári brali na zreteľ to, že František sám seba pokladá za pápeža chudobných a mohol by kritizovať takéto využitie jedlého produktu, ako je margarín. Preto jeho sochu nevyhodia, ale dajú ju do chladničky, aby ju mohli využiť pri výrobe nových artefaktov.