“Kočovní futbaloví migranti” robia výtržnosti, rabujú, vyvolávajú bitky a chaos. Tí, ktorí sa usadia v krajine natrvalo, sú oveľa nebezpečnejší

“Kočovní futbaloví migranti” robia výtržnosti, rabujú, vyvolávajú bitky a chaos. Tí, ktorí sa usadia v krajine natrvalo, sú oveľa nebezpečnejší

Paríž, Bratislava 14. júla 2019 (HSP/Foto:Screenshot Politikstube)

 

Dva nechutné incidenty, ktoré sa takmer v rovnakom čase odohrali za aktívnej účasti veľkého počtu futbalových fanúšikov, znechutili európsku verejnosť. Odohrali sa síce pred pár dňami, ale v EÚ by sa mali poriadne zamyslieť nad ich následkami, hlavne preto, že podobné udalosti sa v ostatnom čase opakujú stále častejšie a ak sa nepodniknú, nazveme to tak, protiopatrenia, budú sa opakovať stále častejšie. Zatiaľ polícia zvláda chuligánov, ale čo v budúcnosti?

Screenshot Politikstube

Pre začiatok – domáce správy. Naše médiá informovali o hromadnej bitke holandských, poľských a bulharských futbalových fanúšikov na Ventúrskej ulici v bratislavskom Starom Meste. Podľa medializovaných informácií, sa pobili futbaloví fanúšikovia Cracovie Krakov, Levski Sofia a Ajaxu Amsterdam. Prvé dva kluby hrali vo štvrtok úvodné predkolo Európskej ligy proti slovenským tímom: Cracovia  v Dunajskej Strede a Levski v Ružomberku.

Reklama

 

 

Reklama

Svedkovia pre médiá uvádzali, že časť Ventúrskej ulice bola zdemolovaná, miesto činu bolo opáskované, prišli policajní ťažkoodenci aj so psami. Zasahovali aj hasiči a záchranári. Niekoľko ľudí bolo zranených. Nefutbalové výsledky vyčíňania futbalových fanúšikov boli nasledovné: v centre mesta bolo nasadených 106 policajtov a 24 ďalších mužov zákona eskortovalo zadržaných. Ako uviedla polícia na Facebooku, celkovo zadržali 107 ľudí – 41 Poliakov, pätnásť Holanďanov a 51 Bulharov. Z výtržníctva bolo obvinených 56 ľudí.

 

 

Tak to bola ukážka číslo jeden. Prídu do nejakej krajiny „kočujúci futbaloví migranti“ – fanúšikovia, ktorí sa pobijú na území cudzieho štátu a spôsobia značné škody obyvateľom tohto štátu, ktorí vôbec nemôžu za to, že sa na ich území náhodou stretli futbaloví chuligáni a začali riešiť, kto z nich má väčšie ramená. Hlúpy paradox: do vášho bytu prídu neznámi ľudia z ulice, pobijú sa tam a rozmlátia vám celý nábytok – a čo vy máte spoločné s ich hádkami a bitkami? Prečo rozmlátili nábytok vo vašom byte? Čo sú to za spôsoby?

Reklama

Toto je nepríjemná situácia, ale našťastie sa neopakuje často. „Kočujúci futbaloví migranti“ prichádzajú raz za čas a potom odchádzajú na dlhšie obdobie. Ale čo ti „domáci futbaloví migranti“? Existuje aj taká kategória futbalových fanúšikov. Migranti – futbaloví fanúšikovia môžu vyčíňať aj vtedy, keď to nik v krajine ich bývania nečaká. Jednoducho ich národné mužstvo môže v ten deň hrať na hociktorom kontinente, môže vyhrať alebo prehrať a futbaloví „hooligans“ budú na to reagovať.

Najhoršie na tom je, že v tomto prípade vôbec nezáleží na samotnej športovej udalosti: bez ohľadu na výsledok, či ich obľúbené mužstvo prehralo alebo vyhralo, futbaloví chuligáni poznajú iba jednu metódu na vyjadrenie svojich pocitov – začínajú vyčíňať, vyvolávať bitky, rozbíjať a rabovať obchody, ničiť nábytok, prevracať a podpaľovať autá a pod.

Podobná udalosť sa odohrala v Paríži približne v rovnakom čase, ako bitka zahraničných futbalových chuligánov v Bratislave. Po víťazstve alžírskeho národného futbalového mužstva v Africkom pohári v Egypte v hlavnom meste Francúzska vypukli bujaré oslavy, ktoré sa však skôr podobali na vojnovú operáciu alebo masovú psychózu. Ako si určite všimli naši čitatelia, Francúzsko a Francúzi majú iba veľmi málo spoločného s víťazstvom alžírskeho národného futbalového mužstva v Africkom poháru v Egypte. Ale migranti Alžírčania, ktorí dlhšie alebo kratšie žijú vo Francúzsku, túto udalosť oslávili, ako víťazstvo svojej národnej reprezentácie na majstrovstvách sveta alebo na Olympiáde. Chybičkou krásy bolo iba to, že tie oslavy uskutočnili po svojom – spôsobom „obrátenej pyramídy“…

V niekoľkých francúzskych mestách došlo k veľkým nepokojom a rabovaniu. V Paríži, v blízkosti bulváru Champs-Elysées, boli dva obchody zdemolované a vykradnuté „domácimi migrantmi“. Tragická epizóda sa odohrala v meste Montpellier. Oslavujúci Alžírčan s autom vyletel na chodník, zrazil a na mieste zabil 42-ročnú matku, dve jej deti boli zranené. Polícia 21-ročného vodiča zatkla a skončil v cele na policajnej stanici. Prípad sa bude vyšetrovať, ale  kto deťom vráti zabitú matku?…

V bitkách s pobláznenými „domácimi futbalovými migrantmi“ v 23 francúzskych mestách bolo zranených niekoľko desiatok domácich policajtov. Ako uvádza Politikstube, v Marseille, francúzskom „arabskom hlavnom meste“ sa zhromaždilo vyše 9 tisíc oslavujúcich a rabujúcich Arabov a policajti sa neodvážili nikoho zatýkať, iba sa snažili upokojiť besniaci sa dav.

Reklama

V Roubaixu, kde oslavovalo vyše tisíc Alžírčanov, polícia zatkla 14 chuligánov. V Tours, kde do ulíc vyšlo vyše 800 Arabov, rozbláznení alžírski fanúšikovia stiahli francúzsku zástavu zo stožiaru pred radnicou a na jej miesto vztýčili alžírsku zástavu: tým vyjadrili celú svoju „úctu“ ku krajine, ktorá týchto migrantov prijala a poskytla im dobré podmienky pre život.

 

 

Ako je vidno, problémy s migrantmi /aj s tými futbalovými/ majú veľa podôb. Mnohí domáci obyvatelia si to ani nevedia vysvetliť, prečo sa migranti chovajú tak alebo inak, úplne nelogicky: prečo sa bijú a rabujú, robia neplechy a výtržnosti nielen vtedy, kedy majú zlú náladu, ale aj vtedy, kedy sa nesmierne tešia? „Kočovní futbaloví migranti“ robia neplechy iba občas, keď náhodou zavítajú do cudzej krajiny. Ale tí, ktorí sa tam usadili natrvalo, výtržnosti a rabovanie môžu vyvolať hocikedy – z hociktorého dôvodu a často aj bezdôvodne…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali