Kaliňák: Zatiaľ som v strane nepočul, že by som mal odísť

Kaliňák: Zatiaľ som v strane nepočul, že by som mal odísť

Bratislava 21. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto: TASR- Martin Baumann)

 

Minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák zatiaľ od svojich straníkov nepočul výzvu, že by sa mal vzdať svojich funkcií. Povedal to v utorok novinárom s tým, že každému v Smere-SD, kto mal záujem o vysvetlenie kauzy Bašternák, to aj vysvetlil.

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák

“Čo ja s touto kauzou mám? Peniaze od Ladislava Bašternáka som nedostal a vy to viete. Doteraz som nepočul jedinú vec, ktorú s tým mám. Každý, kto chcel, sa so mnou o tom rozprával,” poznamenal. Podľa jeho slov od straníkov, ktorí mali o túto tému záujem, cíti Kaliňák podporu. “Vlani bol personálny snem, čo bolo uprostred mediálneho bombardovania a myslím si, že tá dôvera bola uspokojujúca,” poznamenal na margo svojho opätovného zvolenia do podpredsedníckej funkcie.

Reklama

Na otázku, či budú na decembrovom sneme Smeru-SD personálne zmeny, odpovedať nevedel. “Ale tento snem nebude personálny, taký sme mali minulý rok,” dodal Kaliňák.

Diskusia o ďalšom smerovaní najsilnejšej koaličnej strany sa v Smere-SD spustila po krajských voľbách. Svoje odstúpenie nevylučuje podpredseda strany Marek Maďarič. Hovorí sa aj o posilnení pozície generálneho manažéra strany, ktorú vykonáva minister práce Ján Richter. Po novom by sa tieto pozície mohli oddeliť.

Reklama

 

Vyšetrovanie prípadu júnovej policajnej streľby na unikajúce auto, po ktorej zahynul 17-ročný mladík, stále prebieha a obvinenie ešte nepadlo. Po utorkovom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť to novinárom povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Čo je s dotyčnými policajtmi teraz, minister nevie. Vyjadril sa aj na margo možných personálnych zmien v strane i v rezorte

“Chlapec je nevinnou obeťou, čo je najväčšia tragédia,” povedal minister a uistil, že jeho rezort sa po skončení vyšetrovania s rodinou zosnulého spojí. “Ľudsky zodpovednosť cítim,” uistil minister.

Kaliňák po tomto incidente pripúšťa aj zmeny vo výcviku policajtov. “Pravda je taká, že nás táto obeť zaväzuje k tomu, aby sme postupovali,” poznamenal. Policajný prezident Tibor Gašpar ešte v júni avizoval, že vedenie polície uvažuje do budúcna nad tým, že ak si policajná hliadka nebude istá, či je v prenasledovanom aute aj niekto iný okrem vodiča, bude sa presadzovať podstatne dlhšie trvajúce prenasledovanie. “Môže ale dôjsť k dopravnej nehode a budeme konfrontovaní, či je to dobré riešenie. Ale nie je problém dať pokyn, aby auto prenasledovali z Michaloviec do Bratislavy,” povedal Gašpar s tým, že auto je zbraň, pred ktorou treba chrániť občanov. “Kladieme si preto otázku, čo uprednostníme. Či ostatných účastníkov cestnej premávky, alebo nevinných spolujazdcov. Robíme na tom,” uistil.

Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť začal o prípade na podnet opozície hovoriť ešte 20. júna. Rokovanie o incidente poslanci prerušili a diskusiu sa odvtedy nepodarilo uzavrieť.

Reklama

Po streľbe policajtov na unikajúce auto neďaleko Novej Bane zomrel v noci zo soboty na nedeľu (18.6.) 17-ročný mladík. Udalosť sa stala po tom, ako policajná hliadka spozorovala auto, ktoré viedol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce. Ten bol polícii známy, keďže už predtým šoféroval motorové vozidlo v čase, keď mal uložený zákaz.

Policajná hliadka preto chcela vodiča zastaviť a skontrolovať. Vybrala sa za autom v smere na obec Orovnica, zapla výstražné zvukové a svetelné znamenie, na ktoré vodič reagoval zrýchlením a následne aj riskantným predbiehacím manévrom. Policajti preto použili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Keďže vodič nereagoval, použili varovný výstrel na auto. To následne havarovalo neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare.

Vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča a dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách. Jeden z nich, 17-ročný Tomáš, utrpel zranenie. Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. Ten však na mieste zraneniu podľahol.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali