Nové informácie o atentáte na premiéra: Prehovoril aj generálny prokurátor a námestník riaditeľa SIS

Nové informácie o atentáte na premiéra: Prehovoril aj generálny prokurátor a námestník riaditeľa SIS

Bratislava 22. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/SMER-Sociálna Demokracia)

Aktualizované 22. mája 2024 o 12:48 h.

Stav predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no ostáva vážny, zodpovedajúci rozsahu a vážnosti zranení, ktoré utrpel. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD)

Robert Kaliňák
Na snímke minister obrany Robert Kaliňák (SMER-SD)

“Prevoz premiéra do Bratislavy zatiaľ nie je aktuálnou otázkou, ani dnes, ani v prípade ďalších dní,” uviedol vicepremiér.

Reklama

Zdôraznil, že stav premiéra neustále vyhodnocuje lekárske konzílium.

“Podľa kontrolných vyšetrovaní sa konzílium rozhoduje o ďalšom postupe, nastavení liečby,” upozornil.

Reklama

“Určite momentálne nemôžeme ešte hovoriť o stave, že premiér už rehabilituje,” zdôraznil Kaliňák, opakovane poukazujúci na vážnosť zranení.

 

Žilinka: Súčasná právna kvalifikácia útoku na premiéra sa môže ešte zmeniť

Útok na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa vo vyšetrovaní v súčasnosti kvalifikuje ako obzvlášť závažný trestný čin vraždy v štádiu pokusu. Nie je však vylúčené, že sa právna kvalifikácia môže zmeniť. Po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR to vyhlásil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Zdôraznil, že vyšetrovatelia pracujú pri objasňovaní okolností skutku s rôznymi verziami, preto sa i súčasná právna kvalifikácia môže zmeniť.

“Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo to nie je vedené ako trestný čin terorizmu, odpovedám, že je možné, že sa takto skutok prekvalifikuje, no len na základe výsledkov dokazovania,” zdôraznil šéf prokuratúry.

Reklama

Opätovne vyzval médiá na zdržanlivosť pri informovaní a komentovaní vyšetrovania.

“Orgány činné v trestnom konaní robia všetky potrebné úkony na to, aby všetky súvislosti a okolnosti skutku boli objasnené,” zdôraznil.

Uistil tiež, že ak to dôkazná situácia dovolí, o stave vyšetrovania bude verejnosť informovaná.

“Teraz sme však v prvopočiatku vyšetrovania, je dôležité, aby sa všetky pochybnosti a špekulácie vyvrátili,” argumentoval.

Vyhlásil, že všetky bezpečnostné zložky v štáte sú aj v bezprecedentnej situácii po atentáte na premiéra plne funkčné a plnia si svoje kompetencie.

Reklama

“To platí aj o prokuratúre,” upozornil Žilinka, pričom dodal, že sa vedú vyšetrovania aj v prípadoch, ktoré majú súvis s atentátom, resp. dianím, ktoré nastalo po ňom, ide napríklad o podozrenia na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi.

 

Eštok avizuje súbor opatrení na zvýšenie bezpečnosti

V krátkom čase by mal byť predložený návrh opatrení na zvýšenie ochrany ústavných činiteľov, ale aj štátu ako takého. Po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Parlament by ich mohol schvaľovať na mimoriadnej schôdzi. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že prvé návrhy budú posudzovať na budúcotýždňovej bezpečnostnej rade.

“Pôjde o súbor legislatívnych aj technických opatrení,” načrtol Šutaj Eštok.

Ako doplnil, v prvom rade chcú garantovať bezpečnosť obyvateľov SR.

Nenávistné prejavy, pokiaľ nepresahujú mieru výzvy na fyzické násilie, by sa podľa Kaliňáka mohli riešiť zvýšenými pokutami a zrýchleným konaním. Poznamenal, že legislatívne návrhy sa budú prijímať v celospoločenskej diskusii.

Pracovná skupina pod vedením Úradu vlády SR bude zbierať všetky návrhy od jednotlivých rezortov. Ako načrtol, malo by ísť o opatrenia v technickej sfére. Informoval tiež o snahe opätovne prepojiť databázy všetkých bezpečnostných zložiek.

“Čo bolo z nepochopiteľných príčin v minulom období zrušené,” podotkol.

K aktuálnej bezpečnostnej situácii zasadalo v utorok (21. 5.) aj Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC). Ako informoval Šutaj Eštok, stupeň teroristického ohrozenia zostáva rovnaký.

 

Reklama

Šutaj Eštok: Polícia aktuálne rieši 48 prípadov nenávistných prejavov i vyhrážok

Polícia aktuálne rieši 48 prípadov, týkajúcich sa schvaľovania trestného činu, nenávistných prejavov, prípadne vyhrážania sa politickým predstaviteľom. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o tom informoval po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady.

“Je vysoký predpoklad, že to číslo realizovaných prípadov sa na konci dňa môže až zdvojnásobiť,” upozornil Šutaj Eštok.

Viacerým ústavným činiteľom bola podľa ministra poskytnutá osobná ochrana. Ide o politikov z koalície, ale i jedného zástupcu opozície. V prípade potreby sa bude poskytovať aj tlačidlo, ktoré umožňuje v prípade rizika vyslať signál polícii.

“Prosím všetkých občanov SR, aby si uvedomili vážnosť situácie a razantný a tvrdý postup polície, ktorý bude v tomto prípade aplikovaný,” povedal minister.

Námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar priblížil, že SIS spolu s Vojenským spravodajstvom poskytuje spravodajskú podporu polícii aj ďalším rezortom. Zameraná je najmä na vyšetrovanie atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), na monitorovanie nenávistných prejavov predovšetkým v online priestore a oblasť bezpečnosti chránených a iných ohrozených osôb.

Reklama

Gašpar informoval aj o prijatí konkrétnych opatrení v súvislosti s možnou hrozbou nahlásených nástražných výbušných systémov v nemocniciach. Na ministerstve zdravotníctva mal vzniknúť krízový štáb a o prípadnom postupe bol informovaný aj personál nemocníc.

V súvislosti s vyšetrovaním atentátu šéf SIS potvrdil, že vymazanie páchateľovho účtu spoločnosťou Meta nemá žiadny súvis so zásahom do konta útočníka po atentáte, o ktorom informovali ako o jednej z indícií, že nemuselo ísť o osamelého vlka.

“Ide o to medziobdobie medzi úkonom, ktorý vykonala spoločnosť Meta a samotným atentátom. Je medzi tým zásadný rozdiel,” dodal vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD).

 

Prečítajte si tiež

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:36

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v sobotu v Paríži a ďalších francúzskych mestách proti krajnej pravici. Protesty zvolané odbormi, študentskými skupinami a ľudskoprávnymi organizáciami boli zamerané voči strane Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách.

19:30

Francúzsko, Nemecko a Británia v sobotu odsúdili najnovšie rozširovanie iránskeho jadrového programu, o ktorom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

18:08

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že prezident Spojených štátov Joe Biden prechádza “skúškou úprimnosti” pri riešení prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy.

18:04

Nemecký kancelár Olaf Scholz verí, že bude kandidátom na spolkového kancelára svojej Sociálnodemokratickej strany (SPD) aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2025, a to napriek neúspechu vládnych strán v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu.

18:04

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová postúpila do finále dvojhry na trávnatom podujatí WTA v holandskom Hertogenboschi. V semifinále si poradila s Dalmou Gálfiovou z Maďarska 6:4, 6:2.

18:03

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu kritizovala podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina pre mierové rozhovory s Ukrajinou, ktoré Kyjev odmietol ako požiadavku na svoju kapituláciu. “Hovoriť Ukrajine, že sa musí stiahnuť z Ukrajiny, sa mi nezdá ako veľmi vhodný návrh na rokovania,” uviedla Meloniová v závere summitu G7 v Taliansku. “Povedzme, že to vyzerá skôr ako propagandistická iniciatíva… s cieľom vytvoriť naratív, ktorý chce poskytnúť protichodnú informáciu o tom, kde spočíva zodpovednosť za tento konflikt,” povedala talianska premiérka.

18:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu nádej, že mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku pomôže rýchlo nastoliť spravodlivý mier.

 Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
16:14

Americký tenista Sebastian Korda sa dostal do finále na trávnatom turnaji v holandskom Hertogenboschi. Siedmy nasadený hráč zdolal v semifinále domácu šestku podujatia Tallona Griekspoora 6:2, 6:4. Tretí nasadený Francúz Ugo Humbert zvíťazil v sobotňajšej dohrávke štvrťfinále nad Holanďanom Gijsom Brouwerom 4:6, 6:3, 6:3, v semifinále však podľahol najvyššie nasadenému Alexovi de Minaurovi z Austrálie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Zajac beží po lúke na predmestí Wehrheimu neďaleko Frankfurtu nad Mohanom v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali