Jeffrey D. Sachs: Občianske demokracie zvíťazia

Jeffrey D. Sachs: Občianske demokracie zvíťazia

Bratislava 12. júna 2023 (HSP/Hungarytoday/Foto:Facebook,TASR/AP-Yoan Valat)

 

Profesor Jeffrey Sachs je riaditeľom Centra pre trvalo udržateľný rozvoj na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Hungary Today sa s ním stretlo na budapeštianskom mierovom fóre Mathias Corvinus Collegium (MCC) 6. júna a opýtali sa ho na jeho názor na vojnu na Ukrajine a americko-maďarské vzťahy

Jeffrey Sachs
Na snímke Jeffrey Sachs

Vladimir Putin často hovorí o oranžovej revolúcii z roku 2014 ako o prevrate, ktorý odstránil demokraticky zvolenú vládu, ktorá sa dostala k moci na základe nálad ľudu, a myslí si, že ju nahradili zástupné vlády, ktoré slúžia predovšetkým ekonomickým a strategickým cieľom USA. Súhlasíte s týmto tvrdením, alebo je to len rétorika na vysvetlenie agresie?

Reklama

Myslím si, že to, čo hovorí v tejto súvislosti, má veľký význam, pretože v roku 2014 došlo k násilnému zvrhnutiu vlády. USA boli do toho jednoznačne zapojené, hoci nepoznáme všetky podrobnosti, ktoré sú spojené s utajovaním. Veľa vieme z ruského odpočúvania telefonátu Victorie Nulandovej s veľvyslancom USA Geoffreyom R. Pyattom (veľvyslancom na Ukrajine v rokoch 2013 až 2016), ktoré sa uskutočnilo niekoľko týždňov pred zvrhnutím.  Už vtedy diskutovali o tom, kto bude vo vláde po Viktorovi Janukovyčovi. Vyberala si osobnosti: ten tam, ten von. A tá, ktorú určila za tú, ktorá povedie ďalšiu vládu, bola tá, ktorá nastúpila krátko po nej. Nemyslím si, že je to náhoda. Takže si myslím, že USA v tom zohrali významnú úlohu.

Podľa môjho názoru ide s najväčšou pravdepodobnosťou o operáciu na zmenu režimu, v ktorej USA zohrali dôležitú úlohu. Je dosť šokujúce, že keď Janukovyč najprv utiekol do Charkova a potom do Ruska, Spojené štáty a EÚ nepovedali, že dobre, je to ústavne zvolený prezident, treba mu poskytnúť bezpečnosť, dokončiť funkčné obdobie, nové voľby atď. Povedali: “nie, nie, my uznávame novú vládu”. Povedali to hneď v prvý deň.

Reklama

Môj problém je, že mám 68 rokov, zažil som veľa operácií USA na zmenu režimu. Niektoré z nich som videl veľmi zblízka. Boli škaredé, nechutné,

je to hrozná zahraničná politika, keď sa vám nepáči cudzia vláda, radšej ju zvrhnete, než aby ste s ňou rokovali.

Takže som to videl mnohokrát. Čo samozrejme nemáme, sú dokumentárne záznamy, pretože veľa vecí je dôverných. A oni sa nič z toho nechystajú zverejniť. Sú detaily, ktoré nevieme, ale celkovo bolo správanie Spojených štátov v tejto veci podľa môjho názoru neprijateľné.

 

USA zintenzívnili svoje zástupné vojny v našom regióne od volieb v Česku až po susedné Slovensko, kde je súčasná politická elita úplne podriadená záujmom USA. Myslíte si, že využívajú Brusel, EÚ, ako nástroj na dosiahnutie svojich strategických cieľov?

Reklama

Jedno, čo dôrazne odporúčam a čo nemá žiadnu šancu na prijatie, je, aby sa zrušila Národná nadácia pre demokraciu, pretože si myslím, že je to absolútne škodlivá inštitúcia. USA nemajú právo financovať politické hnutia v krajinách, aby získali moc. Ak sa o to v USA pokúsi akákoľvek zahraničná vláda, nebude to mať konca kraja. A samozrejme, počuli sme o tom falošné reči v súvislosti s kauzou Rusko-gate v USA. USA by ani na chvíľu netolerovali to, čo bežne robia a čím sa chvália po celom svete. Takže mojím štandardom je zlaté pravidlo: “Robte druhým to, čo chcete, aby robili vám” (Lk 6,31, e.n.).

Chceli by ste, aby Čína mala Národnú nadáciu pre demokraciu a miešala sa do politiky USA? Nie, to by ste nechceli. Tak to nerobte rovnakým spôsobom! A to platí kdekoľvek na svete. Hovoril som to kongresmanom a senátorom, ale oni sa len usmievali. Toto je nástroj zahraničnej politiky USA a myslím si, že je zlý. Je to náhrada diplomacie. Diplomacia je: nemáte radi druhú stranu, tak teraz si sadneme a budeme s ňou rokovať. Táto je: nemáme radi druhú stranu, ideme ju zmeniť.

 

Napriek tomu vzniká dojem, že USA využívajú EÚ ako nástroj nátlaku na menšie členské štáty…

Neviem dosť o tom, čo sa deje v Bruseli, ale počul som o lobingu USA, o úlohe korporácií. Viem, čo sa deje v NATO, čo považujem za nechutné, pretože teraz to nie je ani jemné. V NATO, ktoré je tiež v Bruseli, USA hovoria: toto je naša politika a celá Európa sa tomu prispôsobuje. Takmer celá Európa.

Reklama

To je naozaj pozoruhodné, že Európa dnes nedokáže nájsť nezávislý hlas.

Nedávno som tiež počul dobrý opis obchodného a finančného lobingu, ktorý sa deje v Bruseli. Jeden človek mi nedávno povedal, že USA samozrejme platia týchto ľudí. Rovnaké otáčavé dvere, ako som pochopil, sú aj vo Washingtone, že pracujete vo vláde, potom pracujete v lobbingu, potom pracujete späť vo vláde, takže to patrí lobistom. V súčasnosti je toho v Bruseli veľa, a to nielen európskych, ale aj amerických spoločností. Takže existuje veľmi silná sieť vplyvu.

V posledných rokoch som sa ich (európskych lídrov) pýtal, prečo sa nepostavíte a niečo nepoviete? A oni povedali: “Ach, Washington by sa k nám správal strašne. Ani vtedy nesúhlasím so základným bodom. To, čo povedal Emmanuel Macron, je správne, Európa by nemala byť vazalom USA. Samozrejme, hneď ako to povedal, všetky mainstreamové médiá zošaleli. Tak vycúval a povedal: “Nemyslím to tak” a tak ďalej. A samozrejme, že má pravdu!

Macron pays tribute to late police officers killed in car accident
Emmanuel Macron

Kde je Európa, aby si uvedomila svoje záujmy a pochopila, čo sa deje, pretože to je tá druhá časť.

V Európe panuje nepochopenie vojny na Ukrajine a mainstreamové európske médiá neúnavne tvrdia, že vojna bola nevyprovokovaná, a americká línia je rovnaká. Čo je nepravdivé. O plynovode Nord-Stream sa v Nemecku nehovorilo, čo je neuveriteľné, pretože masívne poškodil nemecké hospodárstvo. Dôkazy sú zdrvujúce, že to urobili USA. Pribúdajú dôkazy, že Olaf Scholz vie, že to urobili USA, a všetci sú ticho.

 

Súčasné ministerstvo zahraničných vecí USA a jeho spojeneckí ideologickí sponzori pumpujú milióny dolárov do síl a subjektov v Maďarsku, ktorých cieľom je podkopať a rozbiť demokraticky zvolenú konzervatívnu vládu. Aký je ich konečný cieľ?

V prvom rade môžem povedať všeobecnejšie, že mimovládne organizácie (NGO) sú v podstate “GO”, sú to vlastne vládne organizácie, pretože pracujú ruka v ruke s vládou, aktívne sa podieľajú na snahe vybrať vlády na celom svete. Americké MVO pomáhali financovať Euromajdan, o tom niet pochýb. Peniaze sa tam naliali, nevieme presne, koľko z USA, pretože vláda USA to urobila tajne. Ale od takzvanej “mimovládnej komunity” vieme, že do tých udalostí, ktoré zvrhli Janukovyča, išlo veľa amerických peňazí. To je úplne nevhodné. A samozrejme, keď potom vlády reagujú slovami “nechceme, aby sa mimovládne organizácie miešali do našej politiky”, tak je odpoveď: “aha, vy ste proti demokracii”. Len chcem povedať, že v USA by sa to nikdy netolerovalo! Ani na chvíľu!

A tak je tu zastúpených veľa záujmov. Základom však je, že od roku 1992, vychádzajúc zo svojej ideologickej histórie, USA dospeli k presvedčeniu, že sú jedinou svetovou superveľmocou, a boli odhodlané to tak aj udržať. Samozrejme, nie je to len ilúzia, je to klam. Je to fantázia myslieť si, že krajina, ktorá má 4,1 % svetovej populácie, riadi zvyšných 95,9 %. Ale ľudia vo vedení USA tomu veria. Mimochodom, naozaj tomu veria. Veria, že svet môže fungovať len vtedy, ak ho budú viesť prospešné USA. Sme svedkami toho, ako sa tento klam odohráva v reálnom svete, kde ostatné krajiny hovoria: “ste v poriadku, ale nechceme, aby ste nás viedli”. A to je najzákladnejší bod toho, čo sa deje.

 

Reklama

Vláda Viktora Orbána je zapojená do boja Dávida a Goliáša proti prebudenému a pomstychtivému Bielemu domu vedenému Joeom Bidenom. Ako dlho to vydrží, kým medzinárodný tlak nezvíťazí nad demokraciou zdola? Môže maďarská vláda tento boj dlhodobo vyhrať?

Myslím si, že demokracia zdola môže zvíťaziť. USA sa už mnohokrát pokúsili odstrániť vlády, ktoré sa im nepáčili, niekedy aj s použitím strašných prostriedkov, ktoré by sa tu, chvalabohu, neuplatnili. Len ako príklad: USA sa za posledných 20 rokov absolútne pokúsili zvrhnúť vládu vo Venezuele. Nonstop. Najskôr Huga Cháveza, toho musíme vyhodiť násilím, ak to bude potrebné. To sa nepodarilo. Potom Nicolás Maduro, toho sa snažili zvrhnúť od začiatku. Zaviedli sankcie, veci, ktoré sú také detinské, že si ani neviete predstaviť, že by to povedal dospelý človek. Ale tu sme mali prezidenta, ktorý to povedal, mali sme USA, ktoré to vyhlásili, Maduro už nie je prezident, prezidentom je teraz osoba, ktorú sme vymenovali, Juan Guaidó.

 

Ale pri všetkej úcte, Maďarsko má ďaleko od Venezuely. Je to demokratický členský štát EÚ a spojenec USA v NATO…

Nie, nie, ja som len hovoril, že ani vtedy, pri všetkom tlaku, ktorý tam Nicolás Maduro vyvíja, by USA nemohli uspieť, to som chcel povedať. Považujem za absurdné a kruté, že si USA môžu dovoliť určovať vládu Venezuely. Ale pokúsili sa o to a nepodarilo sa im to. Neuspeli tu a neuspejú ani inde, pretože si myslia, že majú nástroje, ale nakoniec ich nemajú.

Reklama

Bolo by lepšie, keby existovala väčšia koalícia krajín, ktoré by pochopili skutočnú potrebu európskej politiky, a nie politiky USA. Taktiež vis á vis Ukrajina, ak sa táto vojna skončí rokovaním, veľa skutočne destabilizujúcich aspektov, ktorým Európa teraz čelí, sa zmenší. Vojny destabilizujú celé okolie. Preto dúfam, že premiér Orbán, prezident Erdogan a dúfam, že aj niektorí ďalší v NATO by mohli jasne povedať USA a svojim kolegom: “Viete, že tento prístup nefunguje, viete, že musíme ukončiť túto vojnu, viete, že musíme pristúpiť k rokovaniam. Myslím si, že aj malá skupina, ktorá by takto hovorila pravdu, by mohla v NATO spôsobiť veľké zmeny.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Jeffrey D. Sachs: Ako by JFK dosiahol mier na Ukrajine?

Sachs, ktorý aj na Slovensku vyvolal rozruch, opäť pomenoval veci pravým menom. USA sa to nebude páčiť

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

14:59

Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

14:57

Americká automobilka Tesla znižuje počet pracovných miest v Číne po údajoch o poklese predaja. Šéf automobilky Elon Musk je pod rastúcim tlakom, aby získal späť podiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, kde Teslu začínajú predbiehať domáci rivali. Informovala agentúra Bloomberg.

14:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:55

Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dvaja z nich pri útoku utrpeli ľahké zranenia, informuje agentúra DPA.

Väčšina páchateľov utiekla, podarilo sa však zastaviť dve ženy vo veku 19 a 23 rokov.

14:51

Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, podľa správy agentúry AP.

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali