Sachs, ktorý aj na Slovensku vyvolal rozruch, opäť pomenoval veci pravým menom. USA sa to nebude páčiť

Sachs, ktorý aj na Slovensku vyvolal rozruch, opäť pomenoval veci pravým menom. USA sa to nebude páčiť

Bratislava 24. mája 2023 (HSP/Jeffsachs/Foto:TASR/AP-Susan Walsh, Virginia Mayo)

 

George Orwell v knihe 1984 napísal, že “kto ovláda minulosť, ovláda budúcnosť, kto ovláda prítomnosť, ovláda minulosť”. Vlády sa neúnavne snažia skresľovať vnímanie minulosti verejnosťou. Pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, Bidenova administratíva opakovane a nepravdivo tvrdila, že vojna na Ukrajine sa začala nevyprovokovaným útokom Ruska na Ukrajinu 24. februára 2022. V skutočnosti vojnu vyprovokovali Spojené štáty spôsobom, ktorý poprední americkí diplomati predvídali už desaťročia pred jej vypuknutím, čo znamená, že vojne sa dalo predísť a teraz by sa mala zastaviť prostredníctvom rokovaní, píše Jeffrey D. Sachs

Jeffrey Sachs
Na snímke ekonóm Jeffrey Sachs

Uvedomenie si, že vojna bola vyprovokovaná, nám pomôže pochopiť, ako ju zastaviť. Neospravedlňuje to ruskú inváziu. Oveľa lepším prístupom Ruska mohlo byť zintenzívnenie diplomacie s Európou a s nezápadným svetom s cieľom vysvetliť a postaviť sa proti militarizmu a unilateralizmu USA. V skutočnosti je neúnavná snaha USA o rozšírenie NATO široko odmietaná po celom svete, takže ruská diplomacia namiesto vojny by bola pravdepodobne účinnejšia.

Reklama

Bidenov tím neustále používa slovo “nevyprovokovaný”, naposledy v Bidenovom hlavnom prejave pri príležitosti prvého výročia vojny, v nedávnom vyhlásení NATO a v najnovšom vyhlásení G7. Mainstreamové médiá, ktoré sú Bidenovi naklonené, jednoducho papagájujú Biely dom. Hlavným vinníkom je denník The New York Times, ktorý inváziu označil za “nevyprovokovanú” najmenej 26-krát, a to v piatich úvodníkoch, 14 názorových stĺpcoch autorov NYT a siedmich hosťujúcich op-editoch!

V skutočnosti išlo o dve hlavné americké provokácie. Prvou bol zámer USA rozšíriť NATO o Ukrajinu a Gruzínsko s cieľom obkľúčiť Rusko v čiernomorskom regióne krajinami NATO (Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko, Turecko a Gruzínsko, v poradí proti smeru hodinových ručičiek). Druhým bola úloha USA pri nastolení rusofóbneho režimu na Ukrajine násilným zvrhnutím proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča vo februári 2014. Strelecká vojna na Ukrajine sa začala zvrhnutím Janukovyča pred deviatimi rokmi, nie vo februári 2022, ako by nás chcela presvedčiť vláda USA, NATO a lídri G7.

Reklama
Viktor Janukovyč
Na archívnej snímke bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovič

Kľúčom k mieru na Ukrajine sú rokovania založené na neutralite Ukrajiny a nerozširovaní NATO.

Biden a jeho zahraničnopolitický tím odmietajú diskutovať o týchto koreňoch vojny. Ich uznanie by podkopalo administratívu tromi spôsobmi. Po prvé, odhalila by sa skutočnosť, že vojne sa dalo predísť alebo ju včas zastaviť, čím by sa ušetrila súčasná devastácia Ukrajiny a doterajšie výdavky USA vo výške viac ako 100 miliárd dolárov. Po druhé, odhalila by osobnú úlohu prezidenta Bidena vo vojne, ktorý sa podieľal na zvrhnutí Janukovyča, a predtým bol presvedčeným podporovateľom vojensko-priemyselného komplexu a veľmi skorým zástancom rozširovania NATO. Po tretie, Bidena by to posunulo k rokovaciemu stolu, čím by sa podkopalo pokračujúce presadzovanie rozširovania NATO zo strany administratívy.

Archívy nespochybniteľne dokazujú, že vlády USA a Nemecka opakovane sľubovali sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi, že NATO sa nepohne “ani o centimeter na východ”, keď Sovietsky zväz rozpustí vojenskú alianciu Varšavskej zmluvy. Napriek tomu sa americké plánovanie rozširovania NATO začalo už začiatkom 90. rokov, teda dávno predtým, ako sa Vladimír Putin stal ruským prezidentom. V roku 1997 expert na národnú bezpečnosť Zbigniew Brzezinski s pozoruhodnou presnosťou načrtol časový plán rozširovania NATO.

Americkí diplomati a ukrajinskí predstavitelia dobre vedeli, že rozširovanie NATO môže viesť k vojne. Veľký americký vedec a štátnik George Kennan označil rozšírenie NATO za “osudovú chybu” a v denníku New York Times napísal, že “možno očakávať, že takéto rozhodnutie podnieti nacionalistické, protizápadné a militaristické tendencie v ruskej mienke; bude mať nepriaznivý vplyv na rozvoj ruskej demokracie; obnoví atmosféru studenej vojny vo vzťahoch medzi Východom a Západom a bude hnať ruskú zahraničnú politiku smerom, ktorý nám rozhodne nebude vyhovovať”.

Minister obrany prezidenta Billa Clintona William Perry zvažoval rezignáciu na protest proti rozširovaniu NATO. Pri spomienke na tento kľúčový moment v polovici 90. rokov Perry v roku 2016 povedal nasledovné: “Našou prvou akciou, ktorá nás skutočne naštartovala zlým smerom, bolo, keď sa NATO začalo rozširovať a priberalo východoeurópske krajiny, z ktorých niektoré hraničili s Ruskom. V tom čase sme úzko spolupracovali s Ruskom a oni si začínali zvykať na myšlienku, že NATO by mohlo byť skôr priateľom než nepriateľom…, ale bolo im veľmi nepríjemné mať NATO priamo na svojich hraniciach a dôrazne nás žiadali, aby sme v tom nepokračovali.”

Reklama

V roku 2008 vtedajší veľvyslanec USA v Rusku a súčasný riaditeľ CIA William Burns poslal do Washingtonu telegram, v ktorom podrobne varoval pred vážnymi rizikami rozšírenia NATO: “Ašpirácie Ukrajiny a Gruzínska na členstvo v NATO sa nielenže dotýkajú citlivého miesta v Rusku, ale vyvolávajú aj vážne obavy z dôsledkov pre stabilitu v regióne. Rusko nielenže vníma obkľúčenie a snahy o oslabenie ruského vplyvu v regióne, ale obáva sa aj nepredvídateľných a nekontrolovateľných dôsledkov, ktoré by vážne ovplyvnili ruské bezpečnostné záujmy. Podľa expertov sa Rusko obáva najmä toho, že silné rozpory na Ukrajine v otázke členstva v NATO, kde je veľká časť etnicky ruskej komunity proti členstvu, by mohli viesť k veľkému rozkolu, ktorý by zahŕňal násilie alebo v najhoršom prípade občiansku vojnu. V takom prípade by sa Rusko muselo rozhodnúť, či zasiahne, čo je rozhodnutie, ktorému nechce čeliť.”

Ukrajinskí predstavitelia jasne vedeli, že presadzovanie rozšírenia NATO o Ukrajinu by znamenalo vojnu. Bývalý Zelenského poradca Oleksij Arestovyč v rozhovore v roku 2019 vyhlásil, “že našou cenou za vstup do NATO je veľká vojna s Ruskom”.

V rokoch 2010-2013 Janukovyč presadzoval neutralitu v súlade s ukrajinskou verejnou mienkou. USA tajne pracovali na zvrhnutí Janukovyča, čo je živo zachytené na nahrávke vtedajšej námestníčky ministra zahraničných vecí USA Victorie Nulandovej a veľvyslanca USA Geoffreyho Pyatta, ktorí niekoľko týždňov pred násilným zvrhnutím Janukovyča plánovali vládu po Janukovyčovi. Nulandová v hovore jasne hovorí, že úzko koordinovala svoju činnosť s vtedajším viceprezidentom Bidenom a jeho poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom, teda s tým istým tímom Biden – Nulandová – Sullivan, ktorý je teraz v centre politiky USA voči Ukrajine.

Po zvrhnutí Janukovyča vypukla vojna v Donbase, pričom Rusko si nárokovalo Krym. Nová ukrajinská vláda požiadala o členstvo v NATO a USA vyzbrojili a pomohli reštrukturalizovať ukrajinskú armádu, aby bola interoperabilná s NATO. V roku 2021 sa NATO a Bidenova administratíva dôrazne zaviazali k budúcnosti Ukrajiny v NATO.

Bezprostredne pred ruskou inváziou bolo rozšírenie NATO v centre pozornosti. Putinov návrh zmluvy medzi USA a Ruskom (17. decembra 2021) vyzýval na zastavenie rozširovania NATO. Ruskí predstavitelia na zasadnutí ruskej Rady národnej bezpečnosti 21. februára 2022 označili rozširovanie NATO za príčinu vojny. Vo svojom prejave k národu v ten deň Putin vyhlásil rozšírenie NATO za hlavný dôvod invázie.

Reklama

Historik Geoffrey Roberts nedávno napísal: “Mohla vojne zabrániť dohoda medzi Ruskom a Západom, ktorá by zastavila rozširovanie NATO a neutralizovala Ukrajinu výmenou za pevné záruky ukrajinskej nezávislosti a suverenity? Je to celkom možné.” V marci 2022 Rusko a Ukrajina oznámili pokrok smerom k rýchlemu ukončeniu vojny na základe rokovaní o neutralite Ukrajiny. Podľa Naftaliho Bennetta, bývalého izraelského premiéra, ktorý bol sprostredkovateľom, bola dohoda blízko k dosiahnutiu, kým ju USA, Spojené kráľovstvo a Francúzsko nezablokovali.

Zatiaľ čo Bidenova administratíva vyhlasuje, že ruská invázia nebola vyprovokovaná, Rusko v roku 2021 využilo diplomatické možnosti, aby sa vyhlo vojne, zatiaľ čo Biden odmietol diplomaciu a trval na tom, že Rusko nemá v otázke rozširovania NATO vôbec žiadne slovo. A Rusko presadzovalo diplomaciu v marci 2022, zatiaľ čo Bidenov tím opäť zablokoval diplomatické ukončenie vojny.

Keď si uvedomíme, že otázka rozšírenia NATO je v centre tejto vojny, pochopíme, prečo americké zbrane túto vojnu neukončia. Rusko bude eskalovať podľa potreby, aby zabránilo rozšíreniu NATO o Ukrajinu. Kľúčom k mieru na Ukrajine sú rokovania založené na neutralite Ukrajiny a nerozširovaní NATO. Trvanie Bidenovej administratívy na rozšírení NATO o Ukrajinu urobilo z Ukrajiny obeť nesprávne koncipovaných a nedosiahnuteľných vojenských ambícií USA. Je čas na zastavenie provokácií a na rokovania s cieľom obnoviť mier na Ukrajine.

 

PREČÍTAJTE SI AJ

Čo také tajné povedal Jeffrey Sachs redaktorke Žitnej, že to TA3 škandalózne stiahla?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

17:21

Najvyšší súd v Juhoafrickej republike rozhodol, že bývalý prezident Jacob Zuma je nespôsobilý kandidovať v parlamentných voľbách 29. mája. Diskvalifikuje ho trest odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

17:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spojil sily s Taliankou Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou, aby v kampani do volieb do Európskeho parlamentu podporili španielsku krajne pravicovú stranu Vox. Upozornil na to server telex.hu, podľa ktorého Orbán Španielov vyzval na “obsadenie Bruselu”, ako to urobil už aj v prejave v Budapešti 15. marca.

17:18

Vrtuľník, ktorý sa zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

16:21

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.

16:19

Doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje v súčasnosti majetok viac ako 3,7 miliardy eur. V apríli 2024 počet sporiteľov v treťom pilieri presiahol miliónovú hranicu. Informovala o tom Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností. Do tretieho piliera vstupujú podľa asociácie najmä ľudia vo veku od 25 do 40 rokov.

16:18

Palestínske hnutie Hamas kritizovalo žiadosť hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana o vydanie zatykačov na vodcov Hamasu. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali