Jedna banda? Americký deep state umožnil čínskym komunistom kontrolovať ich obyvateľstvo cez americké satelity

Jedna banda? Americký deep state umožnil čínskym komunistom kontrolovať ich obyvateľstvo cez americké satelity

Washington 18. augusta 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Čínsky sledovací systém na kontrolu obyvateľstva zahŕňa skenovanie tvári ľudí na uliciach, poznávacích značiek vozidiel a monitorovanie ich pohybu. Porušovanie predpisov, ako je napríklad fajčenie na ulici, návšteva zakázanej stránky, kúpa väčšieho množstva alkoholu, či telefonát osobe s nízkym kreditným skóre, znamená zníženie vášho kreditného skóre

Reklama

Čím nižšie skóre máte, tým viac reštrikcií na vás systém uvalí. Nemôžete si napríklad kúpiť lístok na vlak, ubytovať sa v hoteli, kúpiť si nehnuteľnosť a vaše deti nebudú môcť študovať na univerzite. Skrátka celé vaše okolie sa musí od vás dištancovať, ak nechce byť postihované spolu s vami.

Tento monitorovací systém však vyžaduje prenos obrovského množstva dát aj cez telekomunikačné satelity. Tie čínske však na to nestačia a tak investičná spoločnosť Carlyle group v spolupráci s bývalou americkou administratívou presadila nápad, že Číne poskytnú za poplatok voľné kapacity na amerických satelitoch.

Reklama

Už predtým Microsoft spolupracoval s čínskou armádou na vývoji umelej inteligencie, ktorú môže čínsky režim využiť na represie voči vlastným občanom. Podobne bola nápomocná  aj spoločnosť Google.

Obsluhovať systém masového sledovania s umelou inteligenciou rozoznávajúcou tváre, mapovanie pohybu GPS v reálnom čase si vyžaduje prenos obrovského množstva dát. A najlepšia možnosť ako prenášať dáta zo vzdialených lokalít je cez satelit. No keď príde na satelitnú technológiu, ta je u čínskych satelitov ďaleko pozadu. Čínsky satelit nedosahuje ani 8 % prenosovej rýchlosti amerického. Kým čínsky prenesie 20 Gb za sekundu, tak americký od spoločnosti Boeing  260Gb za sekundu.

Čínsky komplexný sledovací systém potrebuje práve väčšiu rýchlosť a predať satelit Číne neumožňuje zákon. Avšak americké satelitné spoločnosti ako Boeing a SSL majú radi peniaze. Wall Street Journal odhalil, že Čína používa flotilu amerických satelitov na upevnenie policajnej a vojenskej moci. Dokonca aj vysielanie čínskej štátnej propagandy ich médiami sa prenáša americkými satelitmi.

Nové satelity ktoré stavia Boeing, môžu dokonca pomôcť Číne nahradiť americký GPS systém a vylepšiť systém navádzaných rakiet. Predávať americké satelity do Číny je síce protizákonne, no ak je už raz satelit vo vesmíre, neexistujú žiadne regulácie na to, ako sú jeho vlnové pásma využívané. To umožňuje Číne cez nastrčené spoločnosti prenajať si kapacity amerických satelitov, ktorých predaj je zakázaný.

Boeing, SSL a Carlyle group vyhlásili že konali v absolútnej zhode s americkými zákonmi. Technicky áno. Čína síce nevlastni ich satelity, avšak vlastní podiel v spoločnosti AsiaSat, ktorá satelit prevádzkuje. Väčšinovým vlastníkom spoločnosť AsiaSat je investičná skupina Carlyle group. AsiaSat sídli v Hongkongu, čo sa doteraz nepovažovalo za Čínu a nepodliehalo americkej exportnej kontrole. Kúpu satelitu od americkej spoločnosti ako Boeing alebo SSL, musí schváliť vláda. Podľa tej bývalej, bola AsiaSat hongkongská spoločnosť a obchod odsúhlasili. Až na to, že ďalší veľký podiel v AsiaSat vlastní CITIC group, ktorú vlastní čínska vláda. Generálny riaditeľ Carlyle group Gregory Zeluck sedí zhodou okolnosti aj v predstavenstve AsiaSat. Čínsky CITIC si potom zakúpil vlnové pásmo z amerického satelitu pre čínsku entitu.

Reklama

Boeing, SLL a AsiaSat vyhlasujú, že nikdy nemali v úmysle, aby sa ich technológia dostala do rúk represívnym zložkám v Číne. Čínsky minister vnútornej bezpečnosti však označil satelity za jadro ich policajných operácií. Záznam ukazuje, že minister sa spolieha na satelit nazývaný AsiaSat4 vyrobený Boeingom a AsiaSat5 vyrobený SSL, ktorý vie poskytnúť audio a video z terénu v reálnom čase, v prípade protivládnych protestov v Tibete a Xinjangu.

Hovorca Carlyle group povedal pre Wall Street Journal, že kvôli súkromiu spoločnosť AsiaSat nekontroluje obsah dát, ktoré cez satelit prúdia. Tá istá AsiaSat však zrušila vysielanie cez svoj satelit pre Hlas Ameriky a Slobodnú Áziu, čo sú médiá, ktoré prinášali citlivé informácie čínskym poslucháčom a nepáčili sa  Čínskej komunistickej strane.

„Vie sa o tom už dlhšiu dobu. Predchádzajúca administratíva to ospravedlňovala, že to umožní americkým spoločnostiam reinvestovať profit do vývoja a umožní USA prístup do čínskych dát. Čína tak využíva najlepšie americké technológie na represiu voči vlastným obyvateľom.“ Uviedol Wall Street Journal v článku, po ktorom reagovalo aj ministerstvo obchodu s tým, že pravidelne aktualizuje svoje nariadenia tak, aby čelili vyvíjajúcemu sa ohrozeniu národnej bezpečnosti.

Problém však nie je vo vládnych reguláciách. Problém je, že súkromné spoločnosti ako Microsoft, Google, Boeing, SSL, Carlyle group, kladú profit nad národnú bezpečnosť svoje krajiny a porušovanie ľudských práv v totalitných režimoch, konštatuje Wall Street Journal. Ako povedal jeden z kongresmanov, nemôžete odovzdať technológie 21. storočia ľudom s myslením z 18. storočia. Pretože to môže mať nedozierne následky nie len pre nich, ale aj pre zvyšok sveta.

(V roku 2005 napriek odporu všetkých spravodajských zložiek francúzska vláda rozhodla, že postaví vo Wuhane najmodernejšie virologické laboratórium. Obavy z možných rizík odbila tým, že podľa zmluvy bude na bezpečnosť laboratória trvalo dohliadať 50 francúzskych odborníkov. Tí boli hneď po kolaudácií v roku 2018 z Číny vyhostení a kontrolu nad laboratóriom prevzali čínski odborníci. Rok na to sa z Wuhanu rozšíril do celého sveta nový koronavírus.)

Reklama

Carlyle group zarába na zbrojnom priemysle a najviac profitovala na blízkovýchodných vojnách. Na jej výplatnej páske sú známe mená z toho obdobia ako Elliot Abrams, Richard Armitage, Elliot Cohen, Dick Cheney, Lewis Libby, Richard Perle, Donald Rumsfeld a tiež bývalý britskí premiéri John Major a Tony Blair.

Medzi akcionármi v Carlyle group sú bývalý americkí ministri James Baker, Frank Carlucci , prezidenti George Bush st. a George Bush ml., saudskoarabská kráľovská rodina, ale aj rodina Bin Ládinovcov.

Práve množstvo republikánskych politikov z čias Bushovej administratívy dnes stojí za iniciatívou Lincoln project, ktorá medzi republikánmi vyzýva nevoliť Trumpa. Jedným z podporovateľov tohto projektu je aj poradca bývalého senátora McCaina Bill Kristol, ktorý podporoval nielen všetky blízkovýchodné vojny, ale aj našich revolucionárov „Za slušné Slovensko“. Na fotke ho môžete vidieť s Miroslavom Beblavým a Karolínou Farskou.

Bill Kristol, Miroslav Beblavý, Karolína Farská

Ivan Blaho

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali