Japonci snívajú o štvrťfinále, Morata: “Zlý deň”

Japonci snívajú o štvrťfinále, Morata: “Zlý deň”

Al Raján 2. decembra 2022 (TASR/HSP/Foto: TASR/AP)

 

Japonskí futbalisti sa postarali o veľké prekvapenie štvrtkového programu MS v Katare, keď v zápase E-skupiny zdolali Španielsko 2:1. Do osemfinále napokon postúpili oba tímy, šesťbodové Japonsko ako víťaz zoskupenia a Španielsko so štyrmi bodmi z druhého miesta

Japonsko - Španielsko
KK62 Dauha – Japonský futbalista Ao Tanaka sa teší po góle na 2:1 poèas zápasu základnej E-skupiny Japonsko – Španielsko na majstrovstvách sveta vo futbale 1. decembra 2022 v katarskom meste Dauha. FOTO TASR/AP Japan’s Ao Tanaka celebrates after scoring his side’s second goal during the World Cup group E soccer match between Japan and Spain, at the Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Thursday, Dec. 1, 2022. (AP Photo/Julio Cortez)

Spletitá situácia sa nevyvinula priaznivo pre štvornásobných svetových šampiónov Nemcov, ktorým nestačilo ani víťazstvo 4:2 nad Kostarikou. Získali rovnako štyri body ako Španieli, tých posunulo do vyraďovacej fázy lepšie skóre.

Reklama

Japonci nastúpia v osemfinále v pondelok 5. decembra o 16.00 SEČ v Al Wakrah proti druhému tímu z F-skupiny Chorvátsku. Majstrov sveta z roku 2010 Španielov čaká o deň neskôr v rovnakom čase v Al Rajáne súboj s víťazom F-skupiny Marokom.

E-skupina – 3. kolo:
Japonsko – Španielsko 2:1 (0:1)
Góly: 48. Doan, 51. Tanaka – 11. Morata, ŽK: Itakura, Taniguči, Jošida (všetci Jap.). Rozhodovali: Gomes – Pathsoane (obaja JAR), Mukansanga (Rwanda), 44.851 divákov.

Reklama

Japonsko: Gonda – Itakura, Jošida, Taniguči – Ito, Morita, Tanaka (87. Endo), Nagatomo (46. Mitoma) – Kamada (69. Tomijasu), Maeda (62. Asano), Kubo (46. Doan)

Španielsko: Simon – Azpilicueta (46. Carvajal), Rodri, P. Torres, Balde (68. Alba) – Gavi (68. Fati), Busquets, Pedri – Williams (57. F. Torres), Morata (57. Asensio), Olmo

V porovnaní s predošlým duelom nastúpili Španieli v novom zložení obrany, v ktorej si udržal miesto iba Rodri. Prvýkrát dostal šancu v základnej zostave Morata, autor dvoch gólov na šampionáte v pozícii striedajúceho hráča. Útočník Atletica Madrid potvrdil vynikajúcu formu aj proti Japoncom, v 11. minúte sa zavesil na center Azpilicuetu a hlavičkou z malého vápna otvoril skóre – 0:1. Španieli rýchlo “načali” súpera, hoci predtým v 5. minúte tŕpli pri šanci Itoa. Japonský krídelník sa dostal k strele po chybe Busquetsa, ale nemal presnú mušku. Favorit kontroloval dianie na trávniku a nútil súpera behať bez lopty, ktorú mal v prvom polčase v moci vyše 80 percent času. V kľudnom priebehu vzbudil rozruch v 34. minúte španielsky brankár Simon pokusom o konštruktívnu rozohrávku. Po napádaní Maedu však od tohto zámeru upustil a vyhol sa “maléru”. Japonci v prvom polčase nevystrelili na bránu a vo virtuálnom poradí klesli za Nemcov na nepostupové tretie miesto.

Pokiaľ chceli hráči ázijského zástupcu prehovoriť do boja o postup, museli sa viac pokúšať o streľbu. Japonskému trénerovi vyšlo polčasové striedanie, Doan sa mu už po pár minútach pobytu na ihrisku odvďačil za dôveru vyrovnávajúcim gólom. Balde stratil pred šestnástkou loptu, tá sa dostala k Doanovi a jeho pokus Simon nedokázal vytlačiť mimo brány – 1:1. Zo strany Japoncov to nebolo všetko, už o chvíľu šokovali Španielov druhýkrát. Doanov center z pravej strany bol síce nepresný, no loptu ešte stihol pri zadnej žrdi Morita, vrátil ju pred bránku a Tanaka zblízka skóroval – 2:1. VAR skúmal, či Morita neprihral spoluhráčovi spoza bránkovej čiary, ale gól napokon platil. Japonci pôsobili po prestávke živším dojmom, Španieli na ich aktivitu zareagovali ofenzívnymi striedaniami. V 89. minúte vypálil z diaľky Asensio, zaskvel sa Gonda a japonský brankár vzápätí vychytal aj Olma. Na viac sa Španieli nezmohli a prehrali nádejne rozohraný zápas, po ktorom pustili Japoncov v tabuľke pred seba.

Hlasy aktérov (zdroje: AFP, Marca):
Hadžime Morijasu, tréner Japonska: “Veľká vďaka patrí všetkým japonským fanúšikom za ich podporu. V dnešnom zápase sme ju potrebovali viac ako inokedy. Moji hráči ukázali, že si môžu veriť proti ktorémukoľvek súperovi. Víťazstvo nad silným Španielskom chutí skvele, málokto s ním počítal. My sa však nezastavíme. Veľmi radi by sme prvýkrát v histórii postúpili do štvrťfinále. Taký je náš najbližší cieľ.”

Reklama

Alvaro Morata, útočník Španielska: “Postúpili sme a to je najdôležitejšie. Proti Japonsku sme si vybrali zlý deň, nehrali sme dobre. Verím, že to bol len výpadok a v osemfinále sa predvedieme v lepšom svetle. Pokiaľ nie, pôjdeme domov a to nikto z nás nechce dopustiť.”

Sergio Busquets, kapitán Španielska: “Chceli sme vyhrať skupinu, ale nevyšlo nám to. Prvý polčas bol v našom podaní v poriadku, kontrolovali sme hru. Potom nás však súper potrestal za chyby, ktoré sme spravili. V osemfinále narazíme na Maroko, nečaká nás prechádzka ružovou záhradou. Ale my máme silný tím. Myslím si, že dnes sme neukázali všetko, čo vieme.”

tabuľka E-skupiny:
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6*
2. Španielsko 3 1 1 1 9:3 4*
3. Nemecko 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3
* – postup do osemfinále

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali