Sme vážne znepokojení náznakmi prípravy globálnej verejnej mienky na možnú ozbrojenú intervenciu v Sýrii

Sme vážne znepokojení náznakmi prípravy globálnej verejnej mienky na možnú ozbrojenú intervenciu v Sýrii

Moskva/Teherán 6. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Izrael zaútočil na sklady streliva, základňu protivzdušnej obrany a kasárne na damaskom predmestí

Irán dnes odmietol tvrdenia, že Izrael pri svojom nedeľňajšom nálete na Sýriu zničil časť iránskych rakiet určených údajne pre šiitské hnutie Hizballáh.

Reklama
Sýrski rebeli na fotografii zostrelili vojenský vrtuľník na východe krajiny a zabili osem vládnych vojakov, ktorí boli na palube

S odvolaním sa na vyhlásenie námestníka náčelníka generálneho štábu iránskej armády Masúda Džazairiho o tom dnes informovala agentúra RIA Novosti.

Džazairi reagoval na správy západných tlačových agentúr, ktoré v nedeľu informovali, že terčom útoku mohla byť zásielka rakiet Fateh-110 určených pre hnutie Hizballáh. Riadené rakety iránskej výroby sú podľa izraelských zdrojov schopné zaletieť hlboko do vnútrozemia Izraela, niesť poltonovú hlavicu a zasiahnuť cieľ s vysokou presnosťou.

Reklama

Sýrske médiá, naopak, informovali, že terčom izraelského náletu bolo vojenské výskumné stredisko a libanonská televízia al-Manar uviedla, že Izrael zaútočil na sklady streliva, základňu protivzdušnej obrany a kasárne na damaskom predmestí Džamrája.

Izraelské vedenie, ani velenie armády nedeľňajšie nálety nepotvrdili, nedementovali, ani nijako nekomentovali.

Generál Džazairi dnes uviedol, že Irán rozhodne odmieta propagandu izraelských a západných médií, že terčom útoku boli sklady s iránskymi zbraňami. Dodal, že vyhlásenia tohto druhu sú “propagandou a psychologickou vojnou”.

Izrael už viackrát avizoval, že dodávkam zbraní do Sýrie zabráni všetkými dostupnými prostriedkami.

 

Reklama

Rusko sa obáva, že do Sýrie predsa vojensky vtrhnú západné krajiny

V súvislosti s najnovším vývojom na Blízkom východe dnes Rusko vyjadrilo znepokojenie, že možnosť zahraničnej vojenskej intervencie v Sýrii po správach o izraelskom útoku na okolie Damasku vzrástla.

Trosky budovy po nálete izraelských lietadiel v blízkosti Damašku

“Sme vážne znepokojení náznakmi prípravy globálnej verejnej mienky na možnú ozbrojenú intervenciu v dlhotrvajúcom konflikte v Sýrii,” uvádza sa vo vyhlásení, ktoré dnes vydalo ruské ministerstvo zahraničných vecí a ktoré citovala agentúra AP.

Ako dodáva server Gazeta.ru, Rusko robí všetko pre upokojenie situácie a nabáda aj ostatné štáty, aby postupovali podobne a využili svoj vplyv na účastníkov konfliktu v Sýrii.

Odborník na chemické a biologické zbrane a jeden z najväčších znalcov Sýrie v Izraeli Dany Šocham v rozhovore pre The Jewish Press uviedol, že “jediný kľúč k ukončeniu vojny v Sýrii a k neutralizácii chemických zbraní bez zahraničnej vojenskej intervencie má v rukách Rusko,” ktoré by na to malo využiť všetky dostupné diplomatické kanály.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin “má možnosť zohrať rolu svetového lídra a vyvinúť nátlak na (sýrskeho prezidenta) Bašára Asada – ak už nie je príliš neskoro,” zdôraznil Šocham.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali