Inštitút zamestnanosti navrhuje poskytnúť študentom štátne pôžičky

Inštitút zamestnanosti navrhuje poskytnúť študentom štátne pôžičky

Bratislava 31. augusta 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Nedostatok študentov na vysokých školách v prioritných odboroch spojených so starnutím populácie a so zmenami na trhu práce je vážne riziko pre budúcnosť trhu práce na Slovensku. Inštitút zamestnanosti preto navrhuje poskytnutie štátnej pôžičky, ktorá bez ohľadu na sociálny status rodiny umožní financovať celé vysokoškolské štúdium študenta. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave analytik Alexej Dobroľubov z Inštitútu zamestnanosti.

Na snímke analytik Inštitútu zamestnanosti Alexej Dobroľubov

Pôžička bude umorovaná započítaním dane z príjmu fyzickej osoby, to znamená, že absolvent vysokej školy zaplatí daň zníženú o splátku pôžičky. Pôžička bude poskytnutá len študentom, ktorí študujú prioritné odbory. Medzi ne inštitút zaradil medicínu a informačné technológie.

Reklama

Inštitút zamestnanosti navrhuje poskytovať pôžičky do výšky 4000 eur ročne, teda 400 eur mesačne. “Takáto suma umožní, aby študent mal zdroje na všetky náklady spojené so štúdiom a nemusel počas školy brigádovať. Na rozdiel od súčasného stavu by boli poskytované v deň zápisu na vysokoškolské štúdium, aby študenti zo sociálne slabších rodín mali dostatočne pokryté finančne najnáročnejšie obdobie na škole, t. j. začiatok akademického roka,” povedal Dobroľubov.

“Pre motiváciu študentov prioritných odborov zostať pracovať na Slovensku, navrhujeme, aby v prípade, že budú naďalej platiť daň z príjmu v SR, ich pôžička bude umorovaná. V prípade, ak bude ročná splátka nižšia ako ročná daň, vtedy príjemca pôžičky nebude platiť žiadnu splátku,” vysvetlil Dobroľubov. V niektorých prípadoch bude môcť absolvent požiadať o odklad splácania.

Reklama

Pri päťročnom štúdiu je výška poskytnutých finančných prostriedkov 20.000 eur. “Pri úročení dvoch percent pri splatnosti 20 rokov by mesačná splátka bola 101 eur alebo ročne okolo 1200 eur,” vysvetlil Dobroľubov. Podľa neho by pôžičku mali získať študenti medicíny a informačných technológií.

Pri bežnom platení daní by absolvent svojimi daňami priebežne splácal svoju pôžičku. Podľa Inštitútu zamestnanosti po 20 rokoch bude táto sociálna investícia splatená a ďalších 30 rokov bude štát poberať vyššie daňové príjmy vďaka vyššej kvalifikácie pracovnej sily.

Inštitút zamestnanosti plánuje predstaviť návrh Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR, ale i Ministerstvu financií SR.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali