Hrabko: Zatiaľ sa zdá, akoby lídrom pravice bol Robert Fico

Hrabko: Zatiaľ sa zdá, akoby lídrom pravice bol Robert Fico

Bratislava 31. júla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Hrabko komentoval aj opozičnú kritiku prvého sociálneho balíčka vlády, ktorý Robert Fico symbolicky uzavrel zlacnením plynu a vratkami pre 1,4 milióna domácností. Časť opozície to považuje za kupovanie hlasov pred voľbami

Návrh poslanca SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka, aby sa pravica zjednotila a lídra si zvolila primárkami, nemá nádej na úspech a nie je dôvod, aby naň ostatné strany pristúpili. „Ľudovít Kaník je jeden zo 150 poslancov. Je to len taký výstrel do prázdna, aby sme si ho všimli,“ povedal pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Reklama
Na snímke premiér vlády SR Robert Fico
Na snímke premiér vlády SR Robert Fico

Aj podľa neho je však prepad pravicových hlasov v dôsledku toho, že niektoré subjekty nepostúpia do parlamentu, reálnou možnosťou. „Je to stranícka politika a rozhodnúť musia strany. Každý vidí aj v prieskumoch verejnej mienky, ako na tom tie strany sú. To musí mať prirodzený vývoj. Možno treba, aby pravicové strany dostali ešte zopár zaúch, kým sa spamätajú ich lídri a členská základňa a nezačne vznikať niečo nové,“ poznamenal Hrabko.

Dodal, že „v úvodzovkách povedané“, zatiaľ pôsobí dojmom lídra pravice predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý dokáže svojimi ponukami manipulovať s pravicovými stranami.

Reklama

„A môžeme debatovať o tom, či sa kresťanská strana správa kresťansky, či konzervatívci sa správajú konzervatívne, liberáli liberálne, či sa sociálna demokracia správa sociálne demokraticky,“ dodal Hrabko s tým, že vývoju treba ponechať prirodzenú cestu a líder pravice „sa určite časom nájde“. Vodcovskú osobnosť podľa neho nie je možné zvoliť v primárnych voľbách, sama si musí vybudovať autoritu, ktorú ostatní rešpektujú.

Hrabko komentoval aj opozičnú kritiku prvého sociálneho balíčka vlády, ktorý Robert Fico symbolicky uzavrel zlacnením plynu a vratkami pre 1,4 milióna domácností. Časť opozície to považuje za kupovanie hlasov pred voľbami.

„Zo strany opozície ide o rétoriku. Ak chcete niekoho kupovať, potrebujete dve strany, jedného, čo dáva a druhého, čo berie. Uvidíme, čo to urobí vo voľbách, koľkým ľuďom bude stačiť, že strana Smer vracia nejaké peniaze za plyn,“ poznamenal Hrabko.

„Vecne už bol najvyšší čas na splnenie prvého balíčka. Lebo už poznáme obsah druhého balíčka aj kontúry tretieho. Myslím, že nikto nepredpokladal, že balíček nebude splnený. Strana Smer veľmi pozorne vybrala, čo do neho môže zahrnúť a vedela na sto percent, že ho bude môcť splniť,“ dodal.

Druhá otázka podľa neho je, či je dobre alebo zle, ak sú ľudia na Slovensku odkázaní na sociálne balíčky. „Podľa môjho názoru skôr zle,“ povedal Hrabko.
Na poznámku nezávislého poslanca Juraja Miškova (SKOK), podľa ktorého by bolo zmysluplnejšie, ak by vláda využila prostriedky napríklad na zníženie DPH na plyn, Hrabko poznamenal, že možností je vždy viac. „Ale rozhoduje vládna strana a rozhodla sa takto. Keď bude vo vláde Juraj Miškov, môže presadiť svoje opatrenia,“ poznamenal.
Na margo medializovaných diskusií o možnej investícii Jaguar Land Rover na Slovensku vo vzťahu k investičným stimulom poznamenal, že ich výška je limitovaná Európskou úniou. O príchod automobilky momentálne okrem Slovenska bojuje Poľsko.

Reklama

„V prvom rade si myslím, že ide o špekulácie z jednej aj druhej strany. Treba počkať na rozhodnutie firmy, čo si vyberie,“ povedal Hrabko.
„Konkurencii v automobilovom trhu by to len pomohlo. Z krátkodobého hľadiska by bolo dobre, keby firma začala podnikať tu, otázka je, či aj z dlhodobého. V tom som na vážkach,“ dodal Hrabko s poukázaním na výraznú orientáciu slovenského exportu na výrobu automobilov.

Zaujal ho aj prieskum agentúry Polis, podľa ktorého respondenti na Slovensku považujú za najzávažnejšie problémy nezamestnanosť, otázku imigrantov a až následne dôchodky a mzdy.

„Bojíme sa niečoho, čo nepoznáme. Je to výsledok politickej a straníckej rétoriky. Politici využili túto tému na vnášanie strachu, nenávisti, možno aj násilia do spoločnosti a objavilo sa to v tomto prieskume. Predpokladal som, že okrem nezamestnanosti ľudí viac tlačia zásadnejšie problémy, ako školstvo, súdnictvo, všetko, čo v tomto štáte nefunguje a malo by,“ povedal Hrabko.

Problém imigrácie do Európskej únie pritom nepodceňuje. „Je to dlhodobý problém a kým sa nevyriešia záležitosti v krajinách, odkiaľ migranti prichádzajú, bude to pokračovať. Je to len pomoc v núdzi, nerieši sa príčina, ale len následky,“ povedal Hrabko.

Krátko komentoval aj rozhodnutie právnika Petra Kubíka, ktorý od mesta Martin požaduje splatenie 8,4 milióna eur, zriadiť infolinku s názvom Transparentný dlh. „Ja to len vítam. Ponúka obyvateľom mesta Martin, aby sa dozvedeli aj názor druhej strany. Nakoniec rozhodne súd,“ poznamenal Hrabko.

Reklama

Kauzu považuje za klasický právny spor, ktorý dnes nemusí byť primárne spájaný so stranou Sieť. „Primátor nerozhoduje sám, je to aj záležitosť zastupiteľstva. Neviem, či je to tak spájané so stranou Sieť, aj keď jej podpredseda Andrej Hrnčiar je primátorom Martina. Je to právny spor, treba počkať na rozhodnutie súdu a ak sa strany nedohodnú, jedna strana musí v tomto spore zákonite prehrať a bude nespokojná,“ uzavrel Hrabko.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali