Futbal: Slovan bez divákov tri duely a zaplatí pokutu, Golis: "Sme sklamaní" (4)

Futbal: Slovan bez divákov tri duely a zaplatí pokutu, Golis: "Sme sklamaní" (4)

Bratislava 22. augusta (TASR) – Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) potrestala klub Slovan Bratislava finačnou pokutou 15.000 eur a uzavretím štadióna na tri domáce zápasy. Vo štvrtok o tom informoval Miroslav Vlk, poverený vedením DK SFZ s tým, že ide o najvyššiu pokutu v histórii disciplinárky. Funkcionári MFK Ružomberok ale po vynesení verdiktu netajili sklamanie.

Úradujúci slovenský majster dostal trest za incident z 81. minúty nedeľňajšieho zápasu 6. kola Corgoň ligy 2013/2014 na Pasienkoch medzi Slovanom a MFK Ružomberok, počas ktorého zatiaľ neidentifikovaní páchatelia vhodili neznámy pyrotechnický výrobok so silným detonačným účinkom medzi fanúšikov hosťujúceho klubu, po výbuchu ktorého utrpelo rôzne formy zranení celkovo desať ľudí.

DK SFZ po preštudovaní príslušných správ sa už na utorňajšom mimoriadnom zasadaní uzniesla na predbežnom opatrení, podľa ktorého Slovan už pred prázdnymi tribúnami nastúpil na stredajší dohrávaný zápas 2. kola CL so Senicou. Ďalšie domáce duely bez divákov odohrajú "belasí" v nedeľu 1. septembra proti ViOn-u Zlaté Moravce a v utorok 17. septembra proti FC Nitra.

"Okrem pokuty a trestu uzavretia štadióna na tri zápasy musí Slovan zvýšiť usporiadateľskú službu, bezpečnosť na štadióne a zabezpečiť, aby diváci neprechádzali z jedného do druhého sektoru. Postarať sa teda o hladký priebeh stretnutí v domácom prostredí," konkretizoval ďalšie opatrenia Miroslav Vlk. "Myslím si, že ide o najvyššiu pokutu od disciplinárky počas jej trvania a myslím si, že je aj adekvátna tomu, čo sa udialo na štadióne."

Reklama

Na Liptove však po štvrtkovom verdikte DK SFZ zavládlo sklamanie. "Už avizovaná maximálná pokuta 17.000 eur a dištanc na tri zápasy sa nám javili ako neadekvátne tresty vzhľadom na závažnosť incidentu, ku ktorému došlo. Zrejme si to zaslúžilo výnimočný trest, preto sme sklamaní," povedal pre TASR generálny riaditeľ MFK Ružomberok Ľubomír Golis.

DK SFZ vo štvrtok prizvala na zasadnutie štatutárnych zástupcov klubov ŠK Slovan Bratislava a MFK Ružomberok, bezpečnostného manažéra a hlavného usporiadateľa. O body Slovan prísť nemohol, keďže neprišlo k inzultácii hráča alebo rozhodcu. "Disciplinárny poriadok nám v sadzobníku neumožňuje takéto tresty, pretože to spadá pod iné kompetentné komisie a orgány. Sú nimi Únia ligových klubov a komisia rozhodcov, ktoré musia rozhodnúť, či stretnutie bolo dohraté regulárne a ako si svoje povinnosti splnil rozhodca. To nepatrí do našej kompetencie," reagoval Vlk na výzvy z viacerých strán na tvrdšie potrestanie Slovana.

Reklama

Komisia rozhodcov SFZ sa vo štvrtok na svojom zasadnutí zaoberala postupom rozhodcov v inriminovanom nedeľňajšom stretnutí 6. kola Corgoň ligy. "Rozhodca postupoval v stretnutí ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok plne v zmysle Pravidiel futbalu a schválených pokynov komisie rozhodcov," uvádza sa v oficiálnom stanovisku komisie. Podľa jej výkladu noriem teda nenastala na Pasienkoch situácia, na základe ktorej by boli arbitri povinní predčasne ukončiť stretnutie.

Na mieste nedeľňajšieho incidentu zasahovali tri sanitky, štyroch fanúšikov "Ruže" museli previezť do nemocnice. Zoznam zranených sa v pondelok podvečer rozšíril o ďalšie osoby, ktoré prijali v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku s poruchami sluchu. V priebehu niekoľkých dní by sa podľa lekárov ich sluch mal dostať do normálu.

Podľa doterajších zistení polície neznámi páchatelia v čase okolo 21.20 h hodili do sektoru pre hosťujúcich fanúšikov výbušninu, ktorá explodovala a úplne poškodila a rozmetala po okolí dve plastové sedadlá v XII. rade. Páchateľom bola s najväčšou pravdepodobnosťou skupina približne 20 fanúšikov Slovana. "Osoby, ktoré sú z činu podozrivé, boli oblečené v čiernych tričkách a bielym nápisom na hrudi "PSYCHO BOYS" a na chrbte s nápisom "Trnávka" a presne nezistenými číslami," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného Zboru (KR PZ) v Bratislave Tatiana Kurucová.

Slovan i jeho fanúšikovská organizácia Belasá šľachta incident vo svojich stanoviskách vehementne odsúdili a dištancovali sa od tohto i podobných prejavov napĺňajúcich skutkovú podstatu trestného činu. ŠK Slovan Bratislava podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre ublíženie na zdraví a výtržníctvo. Zároveň vypísal finančnú odmenu 5000 eur pre každého, kto klubu poskytne informácie vedúce k identifikácii páchateľa alebo páchateľov. V prípade, ak sa podarí usvedčiť zodpovedné osoby, ŠK Slovan Bratislava im udelí doživotný zákaz vstupu na domáce zápasy klubu.

Reklama

UPOZORNENIE: Správa je aktualizovaná v perexe a doplnená o reakciu Ružomberka v 5. odseku

pb lg jp mp ph /k dispozícii sú zvukové záznamy/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali