Fico: Vyzývam Európsku komisiu, aby sa začala zaoberať dodržiavaním zásad právneho štátu na Slovensku

Fico: Vyzývam Európsku komisiu, aby sa začala zaoberať dodržiavaním zásad právneho štátu na Slovensku

Bratislava 20. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel,TASR-Martin Baumann,Pixabay)

 

Nakoľko na Slovensku nejde iba o opozično-vládne súperenie, predstavitelia strany SMER – SD dnes usporiadali tlačovú besedu v Holíči, ktorá mala byť smerovaná mimo územia Slovenskej republiky. Predseda strany Robert Fico opätovne zopakoval, že sme na Slovensku svedkami zmanipulovaných politických procesov a hrubého zneužívania trestného práva na politické ciele v duchu 50-tych rokov minulého storočia

Robert Fico
Na snímke poslanec parlamentu za stranu Smer – sociálna demokracia Robert Fico

„Na Slovensku vládnu ľudia, ktorí by neváhali použiť aj výnimočné tresty proti opozícii. Na Slovensku sme, žiaľ, svedkami aj úplného zlyhania mediálnej scény, ktorá odmieta verejnosť informovať o tomto štátnom terorizme. Súčasná vládna koalícia požíva nedôveru viac ako 80% obyvateľov, je v rozklade tak, ako je v rozklade celý štát a verejné financie. Totálne fiasko súčasnej vlády považuje mediálna sféra aj za svoju vlastnú prehru a preto zo všetkých síl vytvára dymovú clonu vládnym politikom, ktorí sa im za to odvďačujú tučnými reklamnými balíkmi, napríklad na očkovaciu kampaň,“ uviedol R. Fico.

Reklama

Podľa neho je Slovensko príkladom situácie, čo sa s krajinou stane, keď sa k moci dostanú neskúsení, nevzdelaní ľudia s pochybnou minulosťou, ktorí okrem manipulácie s trestnými konaniami doslova rozvrátili štát. Navyše, v boji proti pandémii máme jeden z najhorších počtov obetí na počet obyvateľov. „Minister financií je uznaný daňový podvodník a ukradol titul na vysokej škole. Minister školstva je plagiátor. Predseda parlamentu mal preukázateľne vzťahy k mafiánskym štruktúram, je podozrivý z obchodovania s drogami a rovnako podvodom získal titul na vysokej škole. Špeciálny prokurátor je odsúdený za zabitie človeka na prechode pre chodcov. Ministerka spravodlivosti je spoluvlastníčka firmy, ktorá okrádala majiteľov bytov. Ministra vnútra usvedčujú svedkovia, že bral obrovské úplatky,“ vymenoval predseda strany SMER – SD.

Hlavným motívom tlačovej besedy v Holíči však bol útok štátnej vládnej moci na základy právneho štátu a politické procesy s opozíciou. „Situácia je natoľko vážna, že musíme začať hovoriť o otvorení Zmluvy o Európskej únii. Tá vo svoj článku 7 odsek 2 hovorí úplne jasne, že Európska rada môže na návrh jednej tretiny členských štátov alebo na návrh Európskej komisie a po získaní súhlasu Európskeho parlamentu jednomyseľne rozhodnúť o existencii závažného alebo pretrvávajúceho porušenia hodnôt, na ktorých je založená Európska únia. V článku 2 sa okrem iného zdôrazňuje, že ide o hodnoty úcty k právneho štátu a rešpektovaniu ľudských práv. Ani právny štát, ani ľudské práva sa na Slovensku nerešpektujú a my oprávnene očakávame, že sa Európska komisia bude neudržateľnou situáciou na Slovensku zaoberať,“ povedal R. Fico.

Reklama

SMER – SD na manipuláciu s trestnými konaniami a politické procesy poukazuje už viac ako rok. Krivenie spravodlivosti na Slovensku však nadobudlo také rozmery, že SIS spracovala osobitnú správu, o obsahu ktorej boli v máji oboznámení najvyšší predstavitelia SR na tajnom stretnutí. Neurobili však nič, lebo falošná kriminalizácia opozície im vyhovovala. Táto správa sa dostala aj na neverejné rokovanie parlamentu.

„Konštatuje, že na Slovensku existuje špeciálna skupina vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ale aj prokurátorov špeciálnej prokuratúry, ktorých cieľom obviniť a dostať do väzby vopred vybranú osobu, manipulujú s trestnými konaniami, vymýšľajú si trestnú činnosť a aby svoje výmysly podporili dôkazmi, spolupracujú s členmi organizovaného zločinu. Za krivé svedectvá boli potom týmto zločincom poskytované rôzne úľavy, až po úplnú beztrestnosť. Dnes už môžeme potvrdiť, že členovia mafiánskych štruktúr podozriví z najzávažnejšej trestnej činnosti, kde im hrozia tresty na 20 až 25 rokov, boli prepúšťaní z väzby, podmienečne im bolo odkladané trestné stíhanie, nebol im zaisťovaný majetok nadobudnutý častokrát trestnou činnosťou. Vládna moc sa neštítila ani korumpovať udavačov. V prípade jedného z najznámejších udavačov, jeho meno je Makó, dostal pred niekoľkými týždňami štátnu zákazku vo výške 10 miliónov eur,“ priblížil Robert Fico.

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO)

Výsledkom týchto ohavných zločinov, s plným vedomím vtedajšieho premiéra Matoviča a ministra vnútra Mikulca, bol rad teatrálneho vykopávania dverí, zadržiavaní, obvinení a automatického brania do väzby nominantov opozície. Niektoré z týchto obvinení však zrušila generálna prokuratúra s odôvodnením, že tieto sú vymyslené, abstraktné a nekonkrétne, že obvinený ani nevie, proti čomu sa má brániť. Začali sa navyše objavovať aj rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré poukazovali na hrubé porušovanie ľudských práv. Napriek tomu slovenské médiá držali stranu vládnej moci a kryli a ospravedlňovali tieto zločiny proti právnemu štátu.

Správa SIS z mája 2021 obsahovala také závažné tvrdenia, že sa nimi začali zaoberať vyšetrovatelia vnútornej kontroly ministerstva vnútra. Keď to začalo, vláda sa rozhodla, že urobí poriadok s každým, kto bude mať odvahu tieto zločiny vyšetrovať. „Vykopli dvere a vzali do väzby svojho vlastného riaditeľa tajnej služby, ktorý prvý začal poukazovať na manipuláciu s trestnými konaniami. Potom prišiel na rad riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry, nie náš, ich. Potom riaditeľ inšpekcie, ich vlastný. Vyšetrovateľka vnútornej kontroly inšpekcie, pani Santusová, jej prípad bol odobratý a bola odvolaná. Na miesto riaditeľa inšpekcie bol daný človek, ktorý úplne spolupracuje s touto zločineckou skupinou vyšetrovateľov a prokurátorov,“ uviedol R. Fico.

Navyše dal minister vnútra pokyn policajnému prezidentovi, aby prerušil zákrok voči trom krivo svedčiacim svedkom z mafiánskeho prostredia, ktorí boli pripravení poskytnúť za úľavy kedykoľvek a akúkoľvek výpoveď.

Reklama

SMER – SD sa obracia na Európsku komisiu a žiada, aby začala posudzovať, či na Slovensku dochádza lebo nedochádza k hrubému porušovaniu hodnôt právneho štátu a ľudských práv.

 

 

EK eviduje list Smeru, podotýka ale, že živými kauzami sa všeobecne nezaoberá

List adresovaný stranou Smer-SD so žiadosťou, aby Európska komisia (EK) začala konať voči slovenskej vláde pre porušovanie ľudských práv a narúšanie právneho štátu, sa dostal k podpredsedníčke EK pre hodnoty a transparentnosť Věre Jourovej prostredníctvom Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Reklama
europska unia
Ilustračné foto

Podľa informácií TASR exekutíva EÚ na augustový list zaslala odpoveď Zastúpeniu Európskej komisie v SR a aj predsedovi Smer-SD Robertovi Ficovi.

Európska komisia sa všeobecne nezaoberá “živými” kauzami v členských krajinách EÚ, svoje zistenia a upozornenia z oblasti ľudských práv a právneho štátu predkladá v súhrnnej každoročnej správe o stave právneho štátu, ktorú vydáva pre všetky členské krajiny.

Ako pre TASR uviedla vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie (ZEK) na Slovensku Ingrid Ludviková, ZEK s poslancom Ficom v minulosti komunikovalo.

“Dianie na Slovensku podrobne sledujeme a informujeme o ňom relevantné servisy Európskej komisie v Bruseli. Do vnútorných a trestnoprávnych záležitostí členských krajín však nemáme kompetencie zasahovať,” uviedla Ludviková.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali