Eurokomisárka Jourová sa prekvapivo zastala Trumpa: Je najvyšší čas zakázať cenzúru na internete. O tom, čo je legálne, majú rozhodovať zákony

Eurokomisárka Jourová sa prekvapivo zastala Trumpa: Je najvyšší čas zakázať cenzúru na internete. O tom, čo je legálne, majú rozhodovať zákony

Praha 22. januára 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Olivier Matthys)

 

Česká eurokomisárka Věra Jourová sa prekvapivo zastala bývalého prezidenta USA, Donalda Trumpa a ostro skritizovala sociálne siete za cenzúru. Tvrdí, že je najvyšší čas zakázať cenzúru na internete. O tom, čo je legálne, majú podľa nej rozhodovať zákony a nie vymyslené vnútorné pravidlá sociálnych sietí

Věra Jourová
Na snímke eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová

Ešte donedávna sa zdalo, že vedenie Európskej únie sa vydáva cestou liberálnej totality a potláčania nepohodlných – konzervazívnych a pronárodných myšlienok.

Reklama

O to viac prekvapujú vyjadrenia niektorých popredných európskych lídrov po tom, čo najväčšie sociálne site Facebook a Twitter zablokovali Trumpovi účty.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová cez ústa svojho hovorcu vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím sociálnych sietí natrvalo znemožniť Trumpovi prístup na svoje účty. Tvrdí, že o slobode prejavu by nemali svojvoľne rozhodovať šéfovia sociálnych sietí, ale mali by sa riadiť podľa platných zákonov.

Reklama

 

Jourová skritizovala sociálne siete za cenzúru Trumpa

Za slobodu prejavu na sociálnych sieťach sa najnovšie prekvapivo postavila aj česká eurokomisárka Věra Jourová, ktorá v rozhovore pre český rozhlas https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vera-jourova-europoslankyne-evropske-unie-svoboda-internet-ockovani-koronavirus_2101211055_zuj tvrdo skritizovala rozhodnutie sociálnych sietí zablokovať účty bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi:

“Ja sa netajím tým, že sa mi jednostranné rozhodnutia manažmentu Facebooku, Twitteru, atď. nepáčia, že je to okamih pravdy, to čo sa stalo 8. januára v Spojených štátoch, kde vyšlo najavo, kto môže koho vypnúť a umčať.”

 

Eurokomisárka chce ukončiť cenzúru na internete

Podľa Jourovej je najvyšší čas ukončiť cenzúru:

Reklama

“Myslím si, že je najvyšší čas, aby sme v USA, ale predovšetkým v Európe prišli s pravidlami, ktoré umožnia väčší pohľad do toho, čo sa deje v sociálnych sieťach, a ktoré taktiež umožnia, keď to poviem plne natvrdo – zakázať cenzúru a zakázať praktiky, kedy nebude internet môcť byť používaný všetkými rovnakým spôsobom.”

V tejto súvislosti Jourová pripomína decembrové nariadenie o digitálnych službách, ktoré odkazuje na už existujúce zákony vo všetkých členských krajinách. Podľa nich je nelegálnym obsahom detská pornografia, terorizmus a výzvy k násiliu.

“Nariadenie prináša pravidlá, ktorými by sa mali Facebook a ďalšie siete riadiť, aby rozhodnutie o tom, čo je legálny obsah, nebolo na nich, ale aby to bolo určené zákonom,” dodáva.

Internet z princípu nemá žiadne hranice, a preto je podľa Jourovej potrebné prijať celoeurópske pravidlá namiesto roztrieštených národných legislatívnych úprav.

“Vidíme, že vnútorné pravidlá firiem majú väčšiu silu ako zákon. Toto nemôže fungovať a myslím si, že v Európe máme nakročené k tomu, aby sme to riešili skôr ako Amerika, “ uzatvára komisárka pre hodnoty a transparentnosť.

Reklama

 

Myslia to vážne, alebo len fabulujú ?

Takéto vyjadrenia popredných európskych predstaviteľov v prospech slobody slova na internete sa vzhľadom na ich doterajšiu politiku zdajú byť až neuveriteľné. Existujú len dve možnosti. Buď si po bezprecedentnej cenzúre amerického prezidenta uvedomili svoje chyby, vstúpili si do svedomia a nechcú , aby sa podobná “cancel culture” stala v Európe štandardom, alebo druhou možnosťou je, že sa cenzúru Trumpa snažia len využiť na reguláciu internetu podľa svojich predstáv.

Ak by bola pravdivá druhá možnosť, znamenalo by to len to, že kým teraz o tom, čo vymažú a koho zablokujú rozhodovalo vedenie a pracovníci sociálnych sieti, po novom by sociálne siete museli robiť cenzúru takú, akú si praje liberálne vedenie EÚ. Pre slobodu slova by to teda nebola žiadna výhra.

 

Vzorom môže byť Poľsko

Ak chce však vedenie Euŕopskej únie skutočne ukončiť cenzúru a nejde im len o ovládnutie sociálnych sietí, mala by sa inšpirovať zákonom, aký plánuje zaviesť Poľsko.

Konzervatívna poľská vláda chce prijať zákon, ktorý by sociálnym sieťam nedovoľoval svojvoľne mazať príspevky a blokovať účty. Museli by sa striktne riadiť podľa poľských trestných zákonov. V praxi by to znamenalo, že ak daný komentár, alebo status neporušuje poľské zákony a nejaví znaky trestného činu, nemôže byť vymazaný.

Ak by sa náhodou stalo, že sociálna sieť odstráni príspevok, no užívateľ si nemyslí, že by porušil nejaký poľský zákon, v tom prípade sa môže aj elektronickým spôsobom obrátiť na špeciálnu Radu za slobodu slova zloženú z nezávislých odborníkov, ktorá by mala do jedného týždňa rozhodnúť, či bol jeho príspevok odstránený oprávnene alebo nie.

Ak nezávislá Rada rozhodne, že komentár, alebo status neporušil žiaden poľský zákon, sociálna sieť ho bude musieť navrátiť späť, prípadne odblokovať účet daného užívateľa. Ak tak sociálna sieť nespraví, môže dostať vysokú pokutu pohybujúcu sa v miliónoch eur.

 

Samuel Gdovin

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali