EÚ: Brusel navrhuje jednoduchšie využívanie bankových účtov v priestore EÚ

EÚ: Brusel navrhuje jednoduchšie využívanie bankových účtov v priestore EÚ

Brusel 8. mája (TASR) – Európska komisia (EK) dnes predložila návrh smernice o transparentnosti a porovnateľnosti poplatkov za platobné účty, prevode platobných účtov a prístupe k základnému platobnému účtu.

Komisia svoj krok odôvodnila skutočnosťou, že európski občania sa bez bankového účtu nemôžu plnohodnotne zúčastňovať na chode spoločnosti. Bankové účty ľuďom umožňujú odosielať a prijímať platby, nakupovať on-line a platiť účty spojené s bývaním (telefón, plyn, elektrina).

Na druhej strane platí, že hoci právne predpisy jednotného trhu dávajú bankám možnosť pôsobiť po celej EÚ a poskytovať svoje služby cezhranične, túto voľnosť nemajú ich zákazníci.

Občania EÚ si nie vždy môžu otvoriť účet v inom členskom štáte ani bez problémov prejsť od jednej banky k druhej. Okrem toho nezriedka preplácajú služby, ktoré im poskytuje ich banka, a nevyznajú sa v rôznych poplatkoch, ktoré im banka účtuje.

Reklama

„Dnešný návrh všetkým Európanom sprístupní základný bankový účet a umožní im plnohodnotne sa zúčastňovať na spoločnosti, v ktorej žijú, a využívať výhody jednotného trhu. Dúfame, že zjednodušenie porovnávania poplatkov a prevodu bankových účtov povedie k zlepšeniu ponuky bánk za nižšie ceny. Návrh bude znamenať prínos aj pre sektor finančných služieb, pretože bude ďalej motivovať k cezhraničnej ponuke produktov a vstupu na nové trhy,“ opísal prínos navrhovanej smernice komisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier.

Komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg pripomenul, že návrh EK umožní zákazníkom v celej EÚ využívať služby bankového účtu, porovnávať ich a v prípade nespokojnosti prejsť k inému poskytovateľovi.

Reklama

"Naším cieľom je lepšia informovanosť spotrebiteľov o poplatkoch pred otvorením účtu, ako aj po jeho otvorení a umožnenie rýchlej a jednoduchej zmeny poskytovateľa, ak si to želajú. Tento návrh priaznivo ovplyvní hospodársku súťaž v sektore maloobchodných finančných služieb a odmení podniky, ktoré spotrebiteľom ponúkajú lepší výber a ceny,“ uviedol Borg.

Návrhy EK riešia tri oblasti: porovnateľnosť poplatkov za platobné účty, prevod platobného účtu a prístup k platobným účtom.

Spotrebiteľom sa zjednoduší porovnávanie poplatkov za platobné účty, ktoré im účtuje banka alebo iní poskytovatelia platobných služieb v EÚ, budú mať rýchlejší postup pri prevode svojich platobných účtov do inej banky a budú mať možnosť otvoriť si platobný účet bez toho, aby mali pobyt v krajine, v ktorej sídli poskytovateľ platobných služieb.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali