Eparcha Parmy Milan Lach vyzval ľudí, aby prosili Boha, nech neopúšťa Slovensko

Eparcha Parmy Milan Lach vyzval ľudí, aby prosili Boha, nech neopúšťa Slovensko

Šaštín 15. septembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Životný štýl Panny Márie bol podľa Lacha taký istý ako jej syna Ježiša Krista

Na snímke Mons. Milan Lach počas svätej omše na Národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii 15. septembra 2018 v Šaštíne-Strážach

Eparcha Parmy v USA Milan Lach dnes v Šaštíne ako hlavný kazateľ vyzval ľudí, aby prosili Boha, nech neopúšťa Slovensko a ľudí, ktorí tu žijú. Zároveň všetkých uistil, že Boh je s nami. Lach na hlavnej svätej omši v Šaštíne pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska pripomenul, že každý z nás má životný štýl. „Vytvárame ho vekom, snažíme sa ho upravovať. Veľa počúvame, že sa máme zdravo stravovať. Počúvame lekárov, aby sme menej fajčili. Je to správne,“ povedal. Zároveň sa však zamyslel nad tým, aký životný štýl mala Panna Mária. „Čím sa riadila? Čo bolo pre ňu dôležité a čo bolo menej dôležité. Životný štýl Panny Márie bol taký istý ako jej syna Ježiša Krista,“ zdôraznil. Lach sa pýtal v homílii, ktorá matka, ktorá je so svojím dieťaťom 30 rokov, nezanechá stopu v živote svojho syna a dcéry. „Každý z nás je poznačený svojimi rodičmi. Či už v dobrom, alebo menej dobrom. Aj Ježiš Kristus bol inšpirovaný svojou matkou,“ uviedol.

Reklama

Vladyka Lach pripomenul Evanjelium podľa Lukáša, v ktorom je viditeľný prvý rozmer Máriinho štýlu. Bola plne odovzdaná Bohu Otcovi a jeho vôli. „Hovorí archanjelovi Gabrielovi svoje áno. Nehovorí to však len raz. Ale v každom okamihu svojho života. Od okamihu v Nazarete, cez kríž, keď tam stála a videla, ako jej syn zomiera. Cez okamih, ako vzniká nová cirkev, až po jej usnutie, oslávenú smrť. Ona neustále Bohu Otcovi hovorila áno. To ju charakterizovalo celý život. Nestratila rozmer, že Boh je prítomný v jej živote ani vtedy, keď si myslí, že zostal sám,“ vyhlásil Lach.

Boh chce aj od nás podľa biskupa Lacha počuť ‘áno’ v našej slobode bez toho, aby niekto stál nad nami. Sloboda v nás vytvára ľudskú dôstojnosť. „Áno môže každý povedať, ale nemusí. My sa môžeme sami rozhodnúť pre Boha, ale nemusíme. Božia matka tiež mohla špekulovať, poslať anjela do susedného domu, že tam je tiež mladá žena. Ona hovorí, že nech sa mi stane podľa tvojho slova, nie podľa môjho. Toto je prvý rozmer aj nášho životného poslania. Hovoriť Bohu áno,“ zdôraznil.

Reklama

Druhý rozmer Máriinho životného štýlu boli podľa Lacha jej posledné slová z Evanjelií na svadbe v Káne Galilejskej. „Keď videla trapas, že nemajú čo piť, povedala synovi, že tu nie je niečo v poriadku, bude to hanba. Rob niečo. Syn jej vraví: žena, ešte neprišla moja hodina. Poznajúc svojho syna povie: Urobte všetko, čo vám povie. Na testament trošku málo,“ uviedol Lach. Na rozdiel od nej my podľa neho často viac hovoríme, ako robíme. „Toľko sa napočúvame na kázňach. Keby sme všetko plnili, bolo by nám dobre. Treba viac konať podľa Božieho slova,“ uviedol.

Upozornil tiež na slová Márie: urobte všetko. „Teda nielen to, čo nám vyhovuje. Urobte všetko znamená aj stáť pod krížom. To nie je nikomu ľahké. Keď príde na vás v živote skúška a nemáte sa koho opýtať, len Svätého Ducha. Človek je vtedy malý, slabý. Pod krížom si to potrebujeme všetci vyskúšať. To je modelová situácia. Mária s Jánom sú pre nás príkladom. My potrebujeme mamu v živote. Preto Mária hovorí, urobte všetko. My sme povolaní Božie slovo zachovávať celé,“ zdôraznil.

Lach tiež upozornil na Máriine slová: čo vám povie Ježiš Kristus, môj syn. „Čo nám hovorí jej syn? Máme štyri Evanjeliá, ktoré sú skúsenosťou prvej cirkvi, keď už boli prví kresťania zabíjaní. Všetko, čo vám povie Boží Syn. Čo nám hovorí na kríži? Dávam vám nové prikázanie, nie staré, ktoré vás obmedzovali, ale nové prikázania lásky, ako som ja miloval vás,“ pripomenul Lach s tým, že Ježiš nám dáva večný život. „My nemáme nič iné. Len toto slovo, ktorému sme uverili. Slovo nádeje o vzkriesení, ktoré hovorí – neplač, lebo ja som svojou smrťou premohol smrť. Ja som zničil moc hriechu, ktorý ničí človeka od Adama,“ povedal Lach.

Podľa biskupa doba nás pritlačila, že ideme na doraz, ale telo hovorí dosť. „Prečo sme tu? Aby sme sa zastavili. Niekto na omšu, niekto si nájde čas na blízkych. Vieš, že robota nie je všetko. Nielen výkon. Sú aj iné hodnoty. Preto sme v Šaštíne. Museli sme si na to nájsť čas. Na to sú dnes vysoké školy, kde sa učí manažment času,“ povedal s tým, že tretie Božie prikázanie: Spomni, aby si deň sviatočný svätil, je staré 4000 rokov. „Zastav sa. Vypni mobil. My sme prestali žasnúť. Nad východom slova. Akurát si dáme pekný záber na obrazovku. Nemáme čas na nič. Prejavuje sa to aj v našom kresťanskom živote. Nemáme čas na modlitbu. Nemáme čas byť s Bohom. To je náš problém západnej spoločnosti. My sme zabudli na Boha, nepotrebujeme ho. Nemáme čas na neho. Bohorodička bola ženou modlitby,“ pripomenul.

Rodičov Lach poprosil, aby mali čas byť s deťmi. „Hovorte im o láske, o Bohu. Vy ste prví, skrze ktorých dostanú vieru. Nájdite si desať minúť čas večer, dajte sviečku, vypnite televíziu, tablety. Nájdite si čas na Boha, na seba,“ vyzval s tým, že potrebujeme si urobiť životnú reflexiu. „My kresťania to voláme spytovanie svedomia. To je prvý krok k pokániu. Sviatosti nás menia. Kontakt s Bohom. Cez Božie slovo, cez Eucharistiu. Potrebujeme byť s Bohom. Preto rodiny vyzývam k jednote. Diabol nás rozdeľuje. Najskôr v malých spoločenstvách, potom vo väčších. Náš domov nie je na zemi, ale v nebi. Preto eliminujme to, čo nás rozdeľuje. Nemajme strach povedať druhému prepáč. Veď to je veľkosť človeka. To dokáže len pokorný človek, nie pyšný,“ povedal biskup Lach.

Reklama

Kresťanstvo je podľa vladyku najdokonalejší antropologický model, aký kedy existoval. Mária ho žila naplno. „Preto sme tu ako bratia a sestry, aby sme sa modlili, aby sme si vyprosovali cez našu Matku u jej Syna a Otca, aby nám dal Ducha Svätého, aby náš život bol príťažlivý pre iných, že sa nás začnú pýtať, prečo takto žiješ, prečo si kresťan,“ dodal.

Do Šaštína dnes prišlo 30 000 pútnikov, 150 kňazov, biskupi z Moravy a Tanzánie. O pútnikov sa staralo 20 záchranárov, 60 dobrovoľníkov. Medzi pútnikmi boli aj prezident SR Andrej Kiska, bývalý prezident Ivan Gašparovič, premiér Peter Pellegrini a minister financií Peter Kažimír, ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, minister obrany Peter Gajdoš, predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali