Dvanásť maďarských europoslancov odchádza z frakcie ľudovcov v EP

Dvanásť maďarských europoslancov odchádza z frakcie ľudovcov v EP

Budapešť 3. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Francois Lenoir)

 

Dvanásť poslancov Európskeho parlamentu (EP) z maďarskej vládnucej strany Fidesz v stredu oznámilo, že opúšťajú najväčšiu politickú frakciu v EP – Európsku ľudovú stranu (EPP). Túto informáciu potvrdil aj maďarský premiér Viktor Orbán v liste pre predsedu EPP Manfreda Webera

Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Rozhodnutie europoslancov za Fidesz je reakciou na zmeny rokovacieho poriadku, ktoré navrhlo vedenie frakcie minulý piatok a boli schválené v stredu. Ich odchod z EPP znamená, že najstaršia a stále najvplyvnejšia frakcia v europarlamente bude mať namiesto 187 iba 175 členov. Ľudovci však stále budú najväčšou politickou skupinou pred socialistami a demokratmi (147 kresiel) a liberálmi (98 mandátov).

Reklama

“Zmena pravidiel skupiny EPP je zjavne nepriateľským krokom proti Fideszu a našim voličom … Je to nedemokratické, nespravodlivé a neprijateľné. Vedenie Fideszu sa preto rozhodlo okamžite opustiť frakciu EPP,” napísal Orbán v liste Weberovi. Dodal, že maďarskí voliči boli zbavení svojich demokratických práv, no zákonodarcovia Fideszu budú naďalej zastupovať Maďarsko v Európskom parlamente.

Hovorca EPP Pedro López de Pablo pre agentúru AP uviedol, že Orbán označil odchod poslancov za Fidesz z tábora ľudovcov za “svoje osobné rozhodnutie” a frakcia sa k tomu nebude vyjadrovať.

Reklama

Vedenie EPP na webovej stránke frakcie oznámilo, že novým rokovacím poriadkom sa aktualizujú doterajšie pravidlá platné od októbra 2013. Nové pravidlá začnú platiť od 3. marca a nemajú spätnú účinnosť. Za zmeny rokovacieho poriadku sa vyslovilo 148 europoslancov EPP, 28 bolo proti a štyria sa zdržali hlasovania.

Ľudovci sa rozhodli pre aktualizáciu svojich interných pravidiel, aby ich prispôsobili súčasnému fungovaniu skupiny, najmä aby umožnili jej činnosť na diaľku, keď pandemická situácia nedovoľuje fyzickú prítomnosť všetkých členov frakcie na rôznych podujatiach a zasadnutiach.

Nové pravidlá určujú aj postupy týkajúce sa členstva v skupine a podmienky, za akých môže prebiehať pozastavenie členstva alebo vylúčenie. V tomto bode boli doterajšie pravidlá najviac upravené a umožňujú aj pozastavenie členstva alebo vylúčenie celých skupín z EPP. Doteraz sa to týkalo iba jednotlivcov.

Zmeny pravidiel umožnia odzrkadľovať rozhodnutia ľudovcov bez toho, aby bola narušená nezávislosť EPP alebo základné práva zvolených poslancov Európskeho parlamentu.

Podľa zdrojov z prostredia EPP odídenci z frakcie momentálne posilnia tábor nezaradených poslancov (NI), kde sa nachádza 29 zákonodarcov bez príslušnosti k niektorej zo štandardných celoeurópskych politických rodín. Na sformovanie nového politického klubu v EP by potrebovali získať najmenej 25 poslancov pochádzajúcich najmenej z jednej štvrtiny členských štátov EÚ, čiže zo siedmych krajín.

Reklama

 

10:27 Origo.hu: Fidesz v stredu vystúpi z Európskej ľudovej strany

Maďarská vládna strana Fidesz v stredu oznámi, že vystúpi z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente. Informoval o tom spravodajský server Origo.hu s odvolaním sa na nemenované vlastné zdroje.

Okrem tohto servera aj britská tlač už v utorok napísala, že Fidesz odíde z frakcie EPP ešte tento týždeň.

Maďarský premiér Viktor Orbán pohrozil vystúpením svojej strany Fidesz v liste predsedovi frakcie EPP Manfredovi Weberovi, ktorý v nedeľu zverejnila na Twitteri podpredsedníčka Fideszu Katalin Nováková.

Orbán uviedol, že tento krok nevyhnutne nastane, ak ľudovci schvália zmenu rokovacieho poriadku, ktorú navrhlo ich vedenie minulý piatok

Reklama

Navrhovaná zmena rokovacieho poriadku má umožniť pozastavenie členstva alebo vylúčenie celých skupín z EPP. Za určitých podmienok by si to vyžadovalo iba nadpolovičnú väčšinu hlasov plenárneho zhromaždenia; doteraz bol potrebný súhlas dvojtretinovej väčšiny.

Vzťahy tejto konzervatívnej európskej frakcie s Fideszom sú už dlhšiu dobu napäté. V marci 2019 mu bolo v EPP dokonca pozastavené členstvo – okrem iného za údajné porušovanie základných hodnôt EÚ a verbálne útoky na vtedajšieho šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, pripomína agentúra DPA. Podľa Webera európski ľudovci nerozhodli o vylúčení Fideszu iba preto, že vypukla pandémia koronavírusu.

To by sa mohlo zmeniť po schválení navrhovanej úpravy rokovacieho poriadku, o čom budú ľudovci hlasovať v stredu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali