“V skutočnosti, keď budeme hovoriť neľútostne, nie sú zlé alebo dobré potraviny, všetko záleží na ich množstve. Aby sa znížili kalórie, je lepšie majonézu zameniť ľahkým jogurtom alebo pripraviť šalátovú zálievku samostatne,” hovorí Antonína Starodubovová. “Každá gazdinka môže urobiť krásny, chutný a pre zdravie prospešný vianočný stôl. Zároveň musia byť porcie malé. Zložte dlane do lodičky, ako by ste chceli naberať vodu. Práve takýto je približne objem jedla, ktorý môžete naraz zjesť na Vianoce bez následkov pre organizmus.”
Údeniny, tučné šaláty, pečené, zapečené mäso, chlebíčky s červeným kaviárom, torty… Spoločne s alkoholom je všetko toto jedlo veľkou záťažou pre žalúdok, pečeň, obehovú sústavu. Ako znížiť riziko? Po prvé variť jedlá samostatne: miesto koláčov a zákuskov môžete vyšľahať ľahkú smotanovú ovocnú penu, miesto plátkov údenín pripraviť domácu mäsovú roládu. Antonina Starodubovová zdôrazňuje: nemá zmysel variť jedla vo väčšom množstve, ako je potrebné. V žiadnom prípade nemožno dojedať vianočné šaláty, ktoré sú týždeň v chladničke.