Čína zohráva v ukrajinskej kríze nezvyčajnú úlohu

Čína zohráva v ukrajinskej kríze nezvyčajnú úlohu

Bratislava 8. mája 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP,Li Gang/Xinhua via AP)

 

V čase, keď napätie medzi Čínou a USA vrie kvôli ostrovu Taiwan a ukrajinskej kríze, juhovýchodná Ázia si zachováva aktívnu diplomaciu. Reportéri Global Times (GT) sa rozprávali s Mahathirom bin Mohamadom (Mahathirom), bývalým predsedom vlády Malajzie, o jeho názoroch na čínsko-americké vzťahy a globálny vplyv ukrajinskej krízy. Mahathir, ktorý sa vyhraňuje proti Západu, si v histórii Malajzie zachoval veľmi osobitné miesto a bol vplyvným vysokým štátnikom v juhovýchodnej Ázii. Neustále sa vyjadroval k čínsko-americkým vzťahom

Si Ťin-pching Volodymyr Zelenskyj
Na kombosnímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Aká je vaša perspektíva čínsko-amerických vzťahov v nasledujúcich 10 rokoch? Dôjde medzi oboma krajinami ku konfliktu, najmä v súvislosti s otázkou Taiwanu?

Reklama

Mahathir: Zistil som, že USA rady provokujú. Napríklad tá návšteva predsedu parlamentu na Taiwane je provokácia. Predtým boli vzťahy medzi pevninskou Čínou a Taiwanom celkom pokojné. Mali ste vzťahy, ale nedošlo ku konfrontácii. Keď však predseda parlamentu USA navštívil Taiwan, čínska pevnina reagovala tým, že dala najavo, že je proti tejto návšteve, a trvala na tom, že Taiwan je súčasťou Číny.

Takže odvtedy je tu kvôli návšteve napätie. A keď je napätie, pripravuje sa vojna. Čína posilní svoje vlastné vojenské kapacity. Taiwan robí to isté, ale zbrane musí kupovať od Ameriky. To znamená, že Amerika profituje z vyvolávania napätia. Bez napätia Amerika nepredáva zbrane Taiwanu. Dúfam teda, že Američania a Číňania si uvedomia, že konfrontácia a hrozby vojnou neprinášajú úžitok ani Číne, ani Amerike. Mali by sme sa naučiť žiť spolu, pretože svet sa zmenšuje. Všetci sme si navzájom susedmi. Ak budeme mať napätie, potom nebudeme tráviť čas obohacovaním a rozvojom našich krajín, ale namiesto toho budeme míňať peniaze na konfrontáciu a prípravu na vojnu, čo nikomu nepomôže.

Reklama

Krajiny ASEAN chcú byť priateľmi so všetkými krajinami. Obchodujeme s Čínou. Čína je náš najväčší obchodný partner. Ale veľký obchod máme aj s USA. Takže ak bude mier, všetky krajiny budú prosperovať.

Myslíte si, že Čína a USA sú schopné zvládnuť svoje ideologické rozdiely?

Mahathir: Je to ťažké, pretože máte rozdielne ideológie. Ale napríklad ako Malajzia chceme byť priateľskí so všetkými národmi na svete bez ohľadu na ideológiu. Je nám jedno, či sú to socialisti, komunisti alebo kapitalisti, ale chceme s nimi obchodovať. To je ich vnútorná záležitosť. Neexportujte svoju ideológiu, potom bude mier. Ak sa teda USA nebudú snažiť presadzovať demokraciu v iných krajinách, na svete bude mier. Ale myšlienka, že každý chce získať podporu pre svoju ideológiu, je nesprávna. Ľudia by mali mať možnosť mať vlastnú formu vlády.

Ministri ASEAN-u diskutujú o znížení závislosti od amerického dolára. Aký je váš názor na proces de-dolarizácie, ktorý prebieha vo viacerých častiach sveta?

Mahathir: Už dávnejšie som navrhol, aby sa obchodná mena používala len na obchodovanie v regióne ASEAN, ako aj v krajinách severovýchodnej Ázie. To znamená Japonsko, Južná Kórea a Čína.

Reklama

Ak budeme používať vlastnú menu, zrejme nebudeme používať americkú menu. Ak nebudete používať americkú menu, nebude po americkej mene dopyt. To znamená, že americká mena bude znehodnotená. USA profitujú z toho, že americká mena je obchodnou menou. Takže keď navrhneme, aby sme ju nahradili východoázijskou obchodnou menou, USA nie sú spokojné a vedú proti tomu kampaň.

V súčasnosti veľa krajín odmieta používať americkú menu na obchodovanie. Napríklad Rusko trvá na tom, aby sa obchodovalo v rubľoch, ruskej mene. A mnohé ďalšie krajiny sa domnievajú, že potrebujú kupovať americkú menu. A pri nákupe americkej meny získava americká mena vysokú hodnotu. Takže ak môžu používať vlastnú menu alebo nejakú inú menu, radi by to urobili. Pocity v dnešnom svete sa menia. Predtým, ako prijali Brettonwoodsku dohodu, ktorá hovorí, že obchod by sa mal uskutočňovať v americkej mene, teraz mnohé krajiny chcú používať iné meny. Môj návrh, aby sme mali menu na obchodovanie vo východnej Ázii, je teraz pre mnohé krajiny prijateľný.

Vždy, keď ju budete mať, budete môcť oceniť svoj vývoz oproti dovozu. Ak je dovoz väčší ako váš vývoz, potom platíte len vy. Ak nie, neplatíte. V istom zmysle je to druh lepšieho obchodovania, že si nevymieňate tovar, ale vymieňate si hodnotu tovaru, s ktorým obchodujete. Ak napríklad Malajzia predá viac do Číny, v nasledujúcom roku bude musieť Čína zvýšiť svoj vývoz do Malajzie, aby sa obchod vyrovnal. V opačnom prípade bude musieť Čína zaplatiť Malajzii rozdiel v rámci malajzijského vývozu. Rozdiel bude v špeciálnej obchodnej mene.

Ako hodnotíte dôsledky vojny na Ukrajine na globálny poriadok?

Mahathir: Som proti vojne. Vojna nič nevyrieši. Bude zabitých veľa ľudí, vznikne veľa škôd. Nakoniec sa bude musieť nájsť nejaké riešenie. Je lepšie, ak sa budú medzi sebou rozprávať, diskutovať, vyjednávať, rozhodovať sa svojvoľne alebo sa obrátiť na súd, aby vyriešili svoj problém. Domnievam sa, že nie je potrebné, aby sa Európania delili na Východ a Západ, pretože sa stále konfrontujú, stále myslia na vojnu proti sebe.

Reklama

Problémy budú riešiť vojenskou silou, to nie je veľmi dobrý nápad, pretože už predtým viedli vojny. A aj keď vyhrajú, aj tak veľa stratia. Takže vojna problémy nerieši.

V Európe bola svojho času Ukrajina v ruskom bloku, ale Rusko sa rozhodlo Ukrajinu oslobodiť. Myslím si, že Európa by z toho mala mať veľkú radosť, ale chceli, aby Ukrajina išla proti Rusku a vstúpila do NATO. A keď sa to stane, Rusko sa cíti ohrozené. Pozvanie Ukrajiny do NATO je provokácia. V skutočnosti si myslím, že ak Ukrajina nevstúpi do NATO, Rusko sa bude cítiť menej ohrozené a nedôjde ku konfrontácii. Ale keď sa tento proces začne, Rusko podnikne preventívne kroky.

Teraz prebieha vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, ale krajiny NATO sa do nej nezapájajú, pretože Ukrajina nie je členom NATO, takže nemusia bojovať spolu s Ukrajinou. Ukrajina však musí bojovať proti Rusku, čo jej spôsobuje veľké straty.

Čína prevzala novú úlohu, ktorá je nezvyčajná, pretože Čína sa teraz stala mierotvorcom. Čína sa snaží vyriešiť problémy medzi Ukrajinou a Ruskom tým, že ich vyzýva, aby uzavreli mier a vyriešili svoj problém. Pre Čínu je to dobrá úloha. Čína už ako mierotvorca uspela. Napríklad konfrontácia medzi Iránom a Saudskou Arábiou trvá už viac ako 40 rokov. Ale po zásahu Číny už medzi Saudskou Arábiou a Iránom nedochádza ku konfrontácii. To je pre Čínu veľký úspech. A Čína by v tom mala pokračovať. Potom bude Čína uznávaná ako krajina, ktorá chce dosiahnuť mier vo svete a podporovať obchod a spoločnú prosperitu.

Si Ťin-pching
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching

USA a NATO nechcú, aby Čína hrala túto úlohu, ale faktom je, že vojna ich problém nevyrieši. Môžu naďalej bojovať a zabíjať. A možno bude Ukrajina úplne zničená. A pritom ani Rusko, ani Ukrajina nemajú vyhraté. Vždy bude medzi nimi konfrontácia.

Aká je pravdepodobnosť, že vojna prerastie do svetovej vojny?

Mahathir: Už teraz sa nás to týka. Zvyšok sveta je postihnutý. Životné náklady sa zvýšili. Napríklad dodávky obilia, ktoré pochádza z Ukrajiny, je teraz ťažké získať. Takže to ovplyvňuje všetky ostatné národy na svete. USA sa budú snažiť presvedčiť ostatné krajiny, aby sa pridali k akcii proti Rusku, a Rusko bude musieť tiež nájsť spriatelené krajiny, ktoré ho podporia. Dôjde ku konfrontácii medzi východným a západným blokom. A tá sa bude stupňovať a stane sa svetovou vojnou.

Aký je rozdiel medzi ázijskými hodnotami a “univerzálnymi hodnotami”, ktoré vyznáva Západ? Prečo ste taký optimistický, pokiaľ ide o Áziu?

Mahathir: Vidíme rozdiely medzi ázijskými a západnými hodnotami. Napríklad ľudia na Západe sú dnes veľmi liberálni, mnohé morálne hodnoty už zavrhli. Manželstvo sa už nerešpektuje. Dokonca aj rodiny majú rôzny výklad. Všetko je o slobode. Mnohé hodnoty na Západe sa zmenili.

Ale v Ázii stále prijímame svoje vlastné hodnoty. Stále si myslíme, že morálne hodnoty sú veľmi dôležité. Stále rešpektujeme inštitúcie manželstva a rodiny. Napríklad Čína sa stále riadi ľuďmi ako Konfucius. Zachovávame si svoje vlastné hodnoty. Obyvatelia Západu svoje hodnoty zavrhli.

Reklama

Okrem toho, politicky Západ chce, aby ste sa zmenili a stali sa demokraciou, zvrhli vládu, nastolili nové režimy, a robí to spôsobom, ktorý je veľmi rušivý.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ

Joe Biden potrebuje novú vojnovú stratégiu pre Ukrajinu

Kissingerova predpoveď o Ukrajine

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali