Čína a Rusko krúžia v ázijsko-tichomorskom regióne

Čína a Rusko krúžia v ázijsko-tichomorskom regióne

Moskva 20. apríla 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:TASR/AP-Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin)

 

Oficiálna návšteva čínskeho štátneho radcu a ministra obrany generála Li Šangfua v Rusku, ktorá sa uskutočnila 16. – 19. apríla, na prvý pohľad zdôraznila novú potrebu oboch krajín prehĺbiť vojenskú dôveru a úzku koordináciu v kontexte zhoršujúceho sa geopolitického napätia a nevyhnutnosti zachovať globálnu strategickú rovnováhu, píše významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M. K. Bhadrakumar

Čínsky minister obrany na návšteve Ruska
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo), čínsky minister obrany generál Li Šang-fu (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu (uprostred)

Návšteva je pokračovaním kľúčových rozhodnutí prijatých na intenzívnych rokovaniach medzi štyrmi očami medzi ruským prezidentom Vladimírom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Moskve 20. – 21. marca. Štvordňová návšteva generála Li bola v rozpore s protokolom sprevádzaná “pracovným stretnutím” s Putinom – citujem hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Reklama

Li nie je v Moskve cudzí, v minulosti viedol oddelenie rozvoja vybavenia Ústrednej vojenskej komisie, na ktorú USA v roku 2018 uvalili sankcie za nákup ruských zbraní vrátane bojových lietadiel Su-35 a raketových systémov zem-vzduch S-400.

Song Zhongping, prominentný čínsky vojenský expert a televízny komentátor, predpovedal, že Liova cesta bude signalizovať vysokú úroveň bilaterálnych vojenských väzieb s Ruskom a povedie k “vzájomne výhodnejším výmenám v mnohých oblastiach vrátane obranných technológií a vojenských cvičení”.

Reklama

Minulú stredu americké ministerstvo obchodu oznámilo zavedenie vývozných kontrol na tucet čínskych spoločností za “podporu ruského vojenského a obranného priemyslu”. Denník Global Times vzdorovito odvetil, že “tak ako je Čína nezávislou veľmocou, je ňou aj Rusko. Je naším právom rozhodnúť sa, s kým budeme uskutočňovať normálnu hospodársku a obchodnú spoluprácu. Nemôžeme akceptovať ukazovanie prstom alebo dokonca ekonomický nátlak zo strany USA.”

Putin na stretnutí s Liom na Veľkonočnú nedeľu povedal, že vojenská spolupráca zohráva dôležitú úlohu v rusko-čínskych vzťahoch. Čínski analytici uviedli, že Liho návšteva je zároveň spoločným signálom Číny a Ruska, že ich vojenská spolupráca nebude ovplyvnená tlakom USA.

Putin v októbri 2019 prezradil, že Rusko pomáha Číne vytvoriť systém včasného varovania pred raketami, ktorý by výrazne zvýšil obranyschopnosť Číny. Čínski pozorovatelia poznamenali, že Rusko má väčšie skúsenosti s vývojom a prevádzkou takéhoto systému, ktorý je schopný identifikovať a vyslať varovanie bezprostredne po odpálení medzikontinentálnych balistických rakiet.

Takáto spolupráca preukazuje vysokú úroveň dôvery a vyžaduje si možnú integráciu ruských a čínskych systémov. Integrácia systému bude vzájomne výhodná; stanice umiestnené na severe a západe Ruska by mohli poskytovať Číne varovné údaje a Čína by zasa mohla poskytovať Rusku údaje zozbierané na svojich východných a južných staniciach. To znamená, že obe krajiny by mohli vytvoriť vlastnú globálnu sieť protiraketovej obrany.

Tieto systémy patria medzi najsofistikovanejšie a najcitlivejšie oblasti obrannej techniky. USA a Rusko sú jediné krajiny, ktoré sú schopné takéto systémy vyvíjať, budovať a udržiavať. Úzka koordinácia a spolupráca medzi Ruskom a Čínou, dvoma jadrovými mocnosťami, určite výrazne prispeje k svetovému mieru v súčasných podmienkach tým, že obmedzí a odradí hegemóniu USA.

Reklama

Nemôže byť náhoda, že Moskva nariadila náhlu kontrolu síl svojej tichomorskej flotily 14. – 18. apríla, ktorá sa prekrývala s Liovou návštevou. Kontrola sa uskutočnila na pozadí zhoršenia situácie okolo Taiwanu.

Začiatkom apríla totiž vyšlo najavo, že americká lietadlová loď USS Nimitz sa priblížila k Taiwanu; 11. apríla začali USA 17-dňové vojenské cvičenie na Filipínach, ktorého sa zúčastnilo viac ako 12 000 vojakov; 17. apríla sa objavili správy o vyslaní 200 amerických vojenských poradcov na Taiwan.

Minulý týždeň sa začali strategické cvičenia USA Global Thunder 23 na leteckej základni Minot v Severnej Dakote (ide o veliteľstvo amerického letectva Global Strikes), kde sa uskutočnil výcvik nakladania riadených striel s jadrovou hlavicou na bombardéry. Na záberoch bolo vidieť, ako letecký technický personál základne vybavuje strategické bombardéry B-52H Stratofortress riadenými strelami AGM-86B schopnými niesť jadrové hlavice na podvesných pylónoch!

Opäť sa čoraz častejšie zaznamenávajú cvičenia amerického letectva a vojenského letectva v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc alebo v regiónoch, kde má Rusko geopolitické záujmy. Dňa 5. apríla nad Kórejským polostrovom krúžili lietadlá B-52 Stratofortress údajne “v reakcii na jadrové a raketové hrozby zo strany Severnej Kórey”. Južná Kórea, USA a Japonsko zároveň uskutočnili trojstranné námorné cvičenia vo vodách Japonského mora za účasti lietadlovej lode USS Nimitz.

Tajomník Ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev nedávno upozornil na rastúcu schopnosť Japonska viesť útočné operácie, čo podľa neho predstavuje “hrubé porušenie jedného z najdôležitejších výsledkov druhej svetovej vojny”. Japonsko plánuje nakúpiť od USA približne 500 striel s plochou dráhou letu Tomahawk, ktoré môžu priamo ohroziť väčšinu územia ruského Ďalekého východu. Spoločnosť Mitsubishi Heavy Industries pracuje na vývoji pozemných protilodných rakiet typu 12 “s cieľom chrániť vzdialené japonské ostrovy”.

Reklama

Japonsko vyvíja aj hypersonické zbrane určené na vedenie bojových operácií “na vzdialených ostrovoch”, ktoré Rusi považujú za možnosti pre prípadné obsadenie južných Kuril Japonskom. V roku 2023 bude mať Japonsko vojenský rozpočet presahujúci 51 miliárd USD (na úrovni ruského), ktorý sa má zvýšiť na 73 miliárd USD.

Počas poslednej nečakanej inšpekcie lode a ponorky ruskej Tichomorskej flotily skutočne prešli zo svojich základní do Japonského, Ochotského a Beringovho mora. Minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že “v praxi je potrebné vypracovať spôsoby, ako zabrániť rozmiestneniu nepriateľských síl v operačne dôležitej oblasti Tichého oceánu – južnej časti Ochotského mora a odraziť jeho vylodenie na Južných Kurilských ostrovoch a ostrove Sachalin”.

 

“Hlasno na tichu…

Pri skúmaní regionálneho usporiadania sa Jurij Ljamin, ruský vojenský expert a vedúci pracovník Centra pre analýzu stratégií a technológií, popredného think tanku vojensko-priemyselného komplexu, vyjadril pre noviny Izvestija:

“Vzhľadom na to, že sme nevyriešili územnú otázku, Japonsko si robí nárok na naše južné Kurily. V tejto súvislosti sú kontroly veľmi potrebné. Je potrebné zvýšiť pripravenosť našich síl na Ďalekom východe…

“V kontexte súčasnej situácie musíme ďalej posilňovať obrannú spoluprácu s Čínou. V skutočnosti sa vytvára os proti Rusku, Severnej Kórei a Číne: USA, Japonsko, Južná Kórea, Taiwan a potom to ide do Austrálie. Aktívne sa snaží zapojiť aj Veľká Británia… Toto všetko treba vziať do úvahy a nadviazať spoluprácu s Čínou a Severnou Kóreou, ktoré sú, dá sa povedať, našimi prirodzenými spojencami.”

Vo veľmi významných poznámkach na stretnutí so Šojguom v Kremli 17. apríla – počas Liovej návštevy v Moskve – Putin poznamenal, že súčasné priority ruských ozbrojených síl sa “v prvom rade sústreďujú na ukrajinskú trať… (ale) pacifické divadlo operácií zostáva aktuálne” a treba mať na pamäti, že “sily (pacifickej) flotily v jej jednotlivých zložkách môžu byť určite použité v konfliktoch v akomkoľvek smere”.

Na druhý deň Šojgu generálovi Li povedal: “V duchu neporušiteľného priateľstva medzi národmi, národnosťami a ozbrojenými silami Číny a Ruska sa teším na čo najužšiu a najúspešnejšiu spoluprácu s vami…” Ruské ministerstvo obrany v správe uviedlo :

“Sergej Šojgu zdôraznil, že Rusko a Čína môžu stabilizovať globálnu situáciu a znížiť potenciál konfliktu koordináciou svojich krokov na globálnej scéne. ‘Je dôležité, aby naše krajiny mali rovnaký názor na prebiehajúcu transformáciu globálneho geopolitického prostredia… Dnešné stretnutie podľa môjho názoru pomôže ďalej upevniť rusko-čínske strategické partnerstvo v oblasti obrany a umožní otvorenú diskusiu o otázkach regionálnej a globálnej bezpečnosti.”

Peking a Moskva si uvedomujú, že USA, ktorým sa nepodarilo “vymazať” Rusko, sa zameriavajú na ázijsko-tichomorskú oblasť. Stačí povedať, že Liova návšteva ukazuje, že realita rusko-čínskej obrannej spolupráce je komplikovaná. Rusko-čínska vojensko-technická spolupráca bola vždy skôr utajená a úroveň utajenia sa zvýšila, keď sa obe krajiny zapojili do priamejšej konfrontácie s USA.

Reklama

Politický význam Putinovho vyhlásenia z roku 2019 o spoločnom vývoji systému včasného varovania pred balistickými raketami ďaleko presahoval jeho technický a vojenský význam. Ukázalo svetu, že Rusko a Čína sú na pokraji formálneho vojenského spojenectva, ktoré by sa mohlo spustiť, ak by tlak USA zašiel príliš ďaleko.

V októbri 2020 Putin navrhol možnosť vojenského spojenectva s Čínou. Reakcia čínskeho ministerstva zahraničných vecí bola pozitívna, hoci Peking sa zdržal použitia slova “aliancia”.

V prípade potreby sa môže rýchlo vytvoriť funkčná a účinná vojenská aliancia, ale ich príslušné zahraničnopolitické stratégie spôsobili, že takýto krok je nepravdepodobný. Reálne a bezprostredné nebezpečenstvo vojenského konfliktu s USA však môže vyvolať zmenu paradigmy.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali