Chmelár napísal v liste Rezníkovi: “RTVS predviedla primitívnu prvoplánovú až xenofóbnu propagandu namierenú proti Rusku”

Chmelár napísal v liste Rezníkovi: “RTVS predviedla primitívnu prvoplánovú až xenofóbnu propagandu namierenú proti Rusku”

Bratislava 30. apríla 2021 (HSP/Foto:Facebook)

 

Štvrtková debatná relácia Silná zostava na RTVS zbudila silné vášne kvôli jej značnej názorovej nevyváženosti. Podľa názoru politológa a analytika Eduarda Chmelára ide len o vrchol ľadovca neobjektivity RTVS. Preto sa rozhodol adresovať otvorený list riaditeľovi verejnoprávnej inštitúcie

Na snímke Eduard Chmelár

Eduard Chmelár v liste kategoricky protestuje proti rastúcej nevyváženosti, jednostrannosti a neobjektívnosti relácií RTVS, ktorá vyvrcholila vo štvrtok 29. apríla 2021 uvedením relácie Silná zostava na Jednotke.

Reklama

“Primitívne prvoplánová až xenofóbna propaganda namierená proti Rusku niesla všetky znaky politickej objednávky. Je urážkou ľudskej inteligencie, ak sa v médiu verejnej služby diskutuje o probléme tak úboho zavádzajúcim spôsobom, ktorý pripomenul tie najhoršie praktiky minulého režimu, ak nepozvete k takejto vážnej téme odborníčky s iným názorom a prenecháte priestor tzv. „výskumnej pracovníčke“ GLOBSEC-u Kataríne Klingovej, ktorá by v serióznom výskumnom pracovisku so svojimi vedomosťami nemohla variť ani kávu.”

Šéfovi štátnej televízie ďalej Chmelár čistí žalúdok tým, že tvrdí, že keď Rezník ponecháva bez oponentúry také hlúpe školácke frázy ako „o americkej propagande nemôžeme hovoriť, lebo Američania sú naši partneri“ alebo mystifikácie typu „v trollej farme pracujú ľudia na tri smeny 354 dní v roku“ (slečna tam brigádovala?) – strašne tým podceňuje divákov.

Reklama

Pripomína, že diváci sa dva dni pred reláciou dožadovali plurality názorov, ktorú RTVS odmietla s odôvodnením, že „tvorivý tím Silnej zostavy má uzavretý zoznam hostiek, s ktorými sa na účasti v relácii dohodol a s ktorými v relácii ráta“, a to napriek tomu, že diskusia bola odvysielaná naživo.

“Bol som nútený dnes ráno podať Rade pre vysielanie a retransmisiu sťažnosť pre porušenie § 3 ods. b Zákona o vysielaní a retransmisii a § 3 ods. 3 pís. b Zákona o RTVS. Môj pohár trpezlivosti pretiekol. Vaša Silná zostava je už len prisilnou kávou. Totálna absencia plurality a vyváženosti spojená s hrubou propagandou je hanbou a pošpinením dobrého mena televízie verejnej služby.”

Chmelár napísal, že to ešte nechce zvlášť polemizovať o zmysle takejto relácie, hoci naozaj nechápe, na čo je dobré, keď o rôznych politických, ekonomických a sociálnych otázkach diskutujú iba ženy. “Možno ste mali zámer posilniť ženy vo verejnom priestore, ale vznikla z toho len trápna prehliadka tých najbizarnejších malomeštiackych postojov.”

“Nebolo by zásadnejším príspevkom k emancipácii postarať sa radšej o to, aby boli ženy paritne zastúpené vo všetkých diskusiách, než vytvárať im osobitný dvorček ako exotickým zvieratkám?”

 

Reklama
Chmelár vidí aj ďalšie “škvrny”

Politológ tvrdí, že žiaľ, vo štvrtok to nebola jediná škvrna a jediný prípad jednostrannosti a nevyváženosti programu RTVS.

“Je znepokojujúce, že tento trend vo vašom vysielaní narastá. V stredu 28. apríla ste odvysielali vraj „polemickú diskusiu“ Do kríža, v ktorej sa traja ultrakonzervatívci dohadovali, kto je väčší katolík. Nekriticky preberáte dokumenty z katolíckej TV Lux, ktoré hrubo skresľujú dejiny a lživo ospravedlňujú zločiny cirkvi, vrátane inkvizície, čím urážate značnú časť populácie.”

“Napriek verejnoprávnemu charakteru vašej inštitúcie odmietate vytvoriť priestor pre sekulárnych humanistov, ktorí tvoria po katolíkoch najväčšiu svetonázorovú skupinu na Slovensku. Najhoršia situácia však panuje v spravodajstve.”

Rezníkovi odkazuje: “Vážený pán generálny riaditeľ, vždy som si vážil Vašu vysokú profesionalitu a stál som na Vašej strane, keď ste čelili silnému mediálnemu tlaku za odchod viacerých redaktorov, ktorí nikdy nepochopili špecifický charakter média verejnej služby (a na svojich nových pracoviskách to iba potvrdzujú). Títo novinári však v skutočnosti vyhrali. Po voľbách sa vaše spravodajstvo stalo výrazne provládnym a jeho úroveň prudko klesla.”

“Je naivné myslieť si, že táto garnitúra sa vám za to odvďačí a ponechá vás vo funkcii aj po uplynutí vášho funkčného obdobia. Preto na Vás apelujem, aby ste si zachovali svoju hrdosť a česť, zostali nestranným a nerobili v prospech tejto koalície nadprácu. Nejde však len o Vašu tvár.”

Reklama

V týchto časoch, keď klasická žurnalistika upadá, keď sa podľa slov Eduarda Chmelára z novinárov stávajú aktivisti, pluralita sa vytráca, záujem o verejný diskurz klesá a je nahrádzaný kampaňami, nátlakom a propagandou, je RTVS posledným ostrovom nádeje pre vyváženú, objektívnu a nestrannú komunikáciu.

Ak šéf inštitúcie zničí tento potenciál a komparatívnu výhodu RTVS, ohrozí aj samotný zmysel ďalšej existencie tejto inštitúcie. “Nech sú tieto slová varovaním pre všetkých, ktorí sa podieľajú na súčasnej ideologickej nadpráci televízie, ktorá má slúžiť verejnosti. S úctou, Doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD.”

Jaroslav Zajac

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali