Chmelár analyzoval debatu poslancov o Ukrajine: “Hoci dnes vlastizradcovia typu Osuský, Klus či Naď vtĺkajú do hláv príslušníkov Ozbrojených síl SR, že sú vojakmi NATO, žiadam slovenských vojakov, aby mali v sebe viac vlasteneckej hrdosti a nepodľahli týmto bludom. Členom NATO je štát, nie jednotlivec.”

Chmelár analyzoval debatu poslancov o Ukrajine: “Hoci dnes vlastizradcovia typu Osuský, Klus či Naď vtĺkajú do hláv príslušníkov Ozbrojených síl SR, že sú vojakmi NATO, žiadam slovenských vojakov, aby mali v sebe viac vlasteneckej hrdosti a nepodľahli týmto bludom. Členom NATO je štát, nie jednotlivec.”

Bratislava 14. apríla 2021 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Politológ Eduard Chmelár si v utorkovom komentári posvietil na nedávnu diskusiu poslancov parlamentu v spravodajskej televízii TA3, kde rozoberali situáciu okolo vakcíny Sputnik V a napätie na východnej hranici Ukrajiny.

Eduard Chmelár, Socialisti.sk, snem
Na snímke Eduard Chmelár

Eduard Chmelár sa o danej diskusii vyjadril ako o “eldoráde jednostrannej propagandy”, v ktorej sa podľa neho poslanci Národnej rady: Tomáš Valášek (nezaradený – nový člen PS) a Juraj Krúpa (OĽaNO) tak predháňali v tom, kto je väčší rusofób, až Peter Osuský (SaS) občas onemel.

Reklama

Politológ Chmelár vo svojom blogu zhrnul “klamstvá a dezinformácie militaristov a ich najatých brigádnikov”, ktoré odzneli v tejto debate. Uviedol, že “výkvet slovenského militarizmu (Naď, Korčok, Klus, Valášek, Krúpa atď.) neustále opakuje, že kým my si plníme záväzky a informujeme o každom jednom vojenskom cvičení, Rusi to nerobia”.

“Nie je to pravda. Viedenský dokument o opatreniach na posilnenie dôvery a bezpečnosti skutočne obsahuje najmä v bodoch 9 – 16 základné pravidlá týkajúce sa výmeny informácií. Problém, je, že OBSE už niekoľko rokov upozorňuje, že dohovor sa stáva neúčinným, že štáty nielenže neoboznamujú organizáciu o vojenskej činnosti, ale nedodržiavajú ani stanovené kvóty týkajúce sa vojenského arzenálu – všetky, nielen Rusko, vrátane Ukrajiny a Spojených štátov.”

Reklama

OBSE konštatuje, že vzhľadom na aktuálne vzťahy členských krajín sa riešenie spomínaných nedostatkov zdá byť nerealizovateľné. “Navyše, keď ešte Rusko takéto informácie dodávalo, napríklad pri cvičení Západ 2017, jeden proamerický analytik tvrdil, že klamú. Ten analytik sa volal – Jaro Naď. V rozhovore pre časopis .týždeň strašil pred manévrami Východ 2018, že to bude najväčšie vojenské cvičenie od roku 1981 (zapojilo sa do neho oficiálne 300 000 vojakov), dnes tvrdí, že súčasný pohyb na ruských hraniciach je najväčší od čias anexie Krymu, hoci ich je oveľa menej ako pred troma rokmi. Tak nech si to najprv usporiada v hlave, ako to je. Ale on vie, ako to je. Títo agenti len demonštrujú, že nech urobí Rusko čokoľvek, ich úlohou je odmietnuť to, spochybniť to, skritizovať to, skrátka majú noty na všetky situácie.”

 

Kto provokuje?

Chmelár dodal, že rovnako je zjavná lož, že tu provokuje len Rusko. “Fakty sú nasledovné. Samotná Ukrajina sa snaží, aby Spojené štáty rozmiestnili na ich území protiletecké rakety Patriot. Potvrdil to vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrej Jermak v pondelkovom rozhovore pre magazín Time. Argumentoval tým, že v Poľsku už sú.”

“Vzdušné sily NATO v posledných týždňoch provokujú Rusko a predvádzajú demonštráciu sily v oblasti Azovského a Čierneho mora. V nedeľu sa neďaleko hraníc s Ruskou federáciou objavilo protiponorkové lietadlo P-8A Poseidon amerického námorníctva, americké prieskumné lietadlo RQ-4A Global Hawk, Lockheed EP-3E a britský RC-135W. V posledných dňoch sa tieto strategické lietadlá NATO pravidelne objavujú nad Čiernym morom, operujú v blízkosti Krymu a pobrežia Krasnodarského kraja. NATO dokázateľne posilňuje svoju prítomnosť v tejto oblasti, a to je aj dôvod, prečo ruská armáda sústreďuje svoje jednotky na juhu krajiny.”

Tieto informácie potvrdzuje aj jeden z najvýznamnejších ruských denníkov Nezavisimaja gazeta (známy liberálnou orientáciou a kritikou štátnych orgánov, vrátane prezidenta Putina). “U nás sa o takýchto veciach samozrejme nič nedozviete, naše médiá iba dookola omieľajú jednostrannú propagandu o pohybe ruských vojsk na vlastnom území,” píše v komentári Eduard Chmelár.

Reklama

Uviedol ďalej, že treba dodať, že to už nie sú len prieskumné lety, ale aj vojenské komplexy pripravené na letecké údery. “A na to už Rusko musí reagovať. Turecké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že už budú cez Bospor smerovať do Čierneho mora dva americké torpédoborce Donald Cook a USS Roosevelt. “Sú vybavené riadenými strelami Tomahawk s doletom až 2 500 km. Samozrejme, že tieto lode sú vážnou hrozbou pre bezpečnosť Ruskej federácie, ich prítomnosť už museli zaregistrovať aj naše médiá.”

“A ako na to zareagoval poslanec Valášek? „No a čo?“ Myslím si, že toto nepotrebuje žiadny ďalší komentár. Títo ľudia sú tak strašne nezodpovední a voči eskalácii napätia v Čiernom mori ľahostajní, že si ani neuvedomujú, prípadne ich to vôbec nezaujíma, aké nebezpečné sú takéto úvahy, ako dramaticky nás posúvajú smerom k vojne.”

 

Jednotnosť Ukrajincov

Ďalšou masívnou propagandou je podľa názoru analytika Chmelára predstava, že Ukrajina je pevná, jednotná a že za neuznané republiky už nechce nikto bojovať, že ich obyvatelia sú rukojemníkmi samozvaných vládcov, prípadne samotného Putina… “No. Už viackrát som vysvetľoval, že kľúčom k pochopeniu situácie v Donecku a Luhansku je uvedomenie si podstaty tohto konfliktu, ktorým nie je klasická anexia územia jedného štátu iným štátom, ale občianska vojna. Ruskí obyvatelia Ukrajiny sa nechcú vrátiť pod Kyjev z jednoduchého dôvodu: boja sa súčasnej nacionalistickej vlády, ktorá ich oberá o jazykové práva, kultúrne práva, zakázala im tri televízne stanice (bez akejkoľvek odozvy západných „bojovníkov za slobodu médií“) a šikanuje ich vo všetkých sférach spoločenského života.”

“Predstavte si, čo by robili naši Maďari, keby im vzali možnosť hovoriť materinským jazykom, zatvorili by menšinové kultúrne inštitúcie a médiá v maďarčine by označili za nástroj Orbánovej propagandy. Toto sa tam teraz deje. Pravda je taká, že ukrajinskí vojaci nechcú bojovať proti Rusom, v niektorých jednotkách došlo k hromadným dezerciám a ako sa pre Nezavisimuju gazetu vyjadril vojenský expert, generál Jurij Netkačev: „Nevylučujem, že v prípade vypuknutia nepriateľských akcií zo strany Ukrajiny na fronte sa začne bratríčkovanie v Donbase, pretože Rusi a Ukrajinci nezabijú svojich krajanov.“ A tak sa za tejto situácie opäť aktivizujú ukrajinskí nacionalisti a fašisti, ktorí regrutujú dobrovoľníkov a vyhrážajú sa útokom.”

Reklama

Uvedené Chmelár adresoval poslancovi SaS Petrovi Osuskému. “Toto je aj rezolútna odpoveď pre Osuského, extrémne šovinistického poslanca, ktorý si bytostne želá konflikt s Ruskom: ukrajinská armáda potrebuje angažovaných dermatológov! Smelo sa prihláste do prvej línie! Tam by mali byť totiž zaradení všetci, ktorí s takou ľahkosťou vítajú každú vojnu. No a teraz vážne, lebo tento patetický, ale v zahraničnej politike absolútne nekompetentný politik aj včera vypustil niekoľko perál, ktoré si zaslúžia odpoveď.”

Zábavné je z pohľadu Chmelára tvrdenie Petra Osuského, že Ukrajina bola „jadrová veľmoc“ a že sa svojho nukleárneho arzenálu nemala nikdy vzdať. “Za jadrovú veľmoc sa považuje štát, ktorý atómové zbrane nielen vlastní, ale je ich schopný aj vyrábať. Na území Ukrajiny sa síce kedysi naozaj nachádzala tretina nukleárnej výzbroje ZSSR, ale Ukrajinci mali nad nimi len fyzickú, nie operačnú kontrolu – tá zostávala v rukách Ruska. Kyjev by ich nielenže nevedel použiť, ale hrozilo, že sa tento arzenál vymkne spod kontroly a dostane sa do nepovolených rúk, napríklad teroristických skupín. Keďže Ukrajina odmietala pristúpiť k Zmluve o nešírení jadrových zbraní, záujem na tom, aby sa ich vzdala, mala nielen Moskva, ale aj Washington. Považovať Ukrajinu za rovnocennú jadrovú mocnosť je podobná hlúposť ako vyhlasovať za nukleárny štát Turecko, lebo na jeho území sú rozmiestnené americké jadrové zbrane.”

 

NATO a slovenskí vojaci

Analytik Chmelár si posvietil aj na záverečný “propagandistický výkrik” Petra Osuského, “ktorým operujú všetci natoidní propagandisti”. “Vraj každá základňa na území Slovenska je základňou NATO a každý slovenský vojak je vojakom NATO. Toto sú už nielen absolútne nekompetentné táraniny, ale aj výzvy hraničiace s vlastizradou (čo u pána poslanca, ktorý sa nikdy netajil odporom k nezávislosti Slovenska, nie je prekvapujúce). NATO z hľadiska medzinárodného práva nie je nadnárodná, ale medzinárodná organizácia.”

“Tvoria ju suverénne štáty na princípe spojenectva. Z tohto dobrovoľného zväzku nijako nevyplýva strata kontroly nad vlastnými ozbrojenými silami. Generálny tajomník NATO nie je nadriadený ani slovenskému ministrovi obrany, ani premiérovi, ani prezidentke (akokoľvek sa občas z ich správania zdá, že to tak je), je to len najvyšší úradník medzinárodnej organizácie. Z právneho hľadiska sú všetky vojenské objekty na území Slovenska stále majetkom Slovenskej republiky a naši vojaci sú príslušníkmi Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí podliehajú, nášmu veleniu, ministerstvu obrany a hlavnému veliteľovi Ozrojených síl SR, ktorým je prezidentka republiky.”

“Poviem to polopatisticky aj pre natvrdlých: nemajú iného pána. A hoci im dnes vlastizradcovia typu Osuský, Klus či Naď vtĺkajú do hláv, že sú „vojakmi NATO“, žiadam slovenských vojakov, aby mali v sebe viac vlasteneckej hrdosti a nepodľahli týmto bludom. Členom NATO je štát, nie jednotlivec. Slovenská republika je aj členom OSN či Interpolu. Sú vari slovenskí policajti policajtmi Interpolu? Sú slovenskí vojaci vojakmi OSN? Sú to len propagandistické nezmysly, nič viac, ktoré majú oslabiť naše vedomie suverenity a zodpovednosti za vlastnú bezpečnosť. Napokon, suverenitu nám zaručuje priamo článok 7 Severoatlantickej zmluvy. A ak bude chcieť pán poslanec zasa niekedy tárať o našich záväzkoch voči NATO, nech si znova prečíta túto stručnú dohodu: hneď v článku 1 sa štáty NATO zaväzujú, že budú riešiť medzinárodné spory mierovými prostriedkami a že sa zdržia hrozby silou.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

19:00

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Uhynutého mroža objavili už vlani na ostrove Hopen v súostroví Svalbard (Špicbergy). Testy, ktoré vykonalo nemecké laboratórium, teraz odhalili prítomnosť vtáčej chrípky.

Nedalo sa pritom určiť, či ide o kmeň H5N1 alebo H5N8, keďže testovaná vzorka bola príliš malá. “Je to prvýkrát, čo bola vtáčia chrípka zaznamenaná u mroža,” dodal Lydersen.

18:30

Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi tisíce ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve.

18:30

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa bude v októbri pred súdom zodpovedať za sexuálne obťažovanie dvoch žien. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala prokuratúra v Paríži. Známy filmový a televízny herec sa v pondelok podrobil niekoľko hodín trvajúcemu výsluchu na jednom z parížskych policajných komisariátov, kde mu následne odovzdali predvolanie pred trestný súd.

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali