Českí príslušníci armád NATO sú čoraz viac nespokojní s politikou aliancie a Západu. Po skončení služby prechádzajú na druhú stranu

Českí príslušníci armád NATO sú čoraz viac nespokojní s politikou aliancie a Západu. Po skončení služby prechádzajú na druhú stranu

Bratislava 27. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Mnoho príslušníkov armád členských štátov NATO vyjadruje nesúhlas s s oficiálnou zahraničnou a vojenskou politikou Západu. Takýto trend v Českej republike zmapoval portál Aktuálně.cz. Český web uvádza, že medzi nespokojnými sú mnohí niekdajší či súčasní dôstojníci a vojaci – sú označovaní za tých, ktorí “prebehli na druhú stranu”

Ilustračné foto

Portál Aktuálně píše, že v Českej republike narastá počet bývalých pracovníkov ministerstva obrany či armádnych dôstojníkov, ktorí po odchode z činnej služby a po dlhoročnom kariérnom raste v uniforme dávajú najavo kritické názory na smerovanie Severoatlantickej aliancie.

Reklama

Ako príklad takého odvážneho postoja sa uvádza bývalý vojenský lekár a veterán z Afganistanu či Kosova podplukovník Marek Obrtel. V roku 2014 označil NATO za zločineckú organizáciu sa ohavným záujmami a vrátil vojenské medaily.

Situácia sa posunula dopredu po tom, čo bol polostrov Krym pripojený k Ruskej federácii. Po ochladení vzťahov medzi Západom a Ruskom pribudli ďalšie mená. Vznikla iniciatíva “Československí vojaci v zálohe proti vojne plánovanej velením NATO”, kde vedľa Obrtela pôsobil napríklad Martin Melioris, ktorý svojho času tvrdil, že “ak ho vláda donúti bojovať pod vlajkou NATO, bude najprv “strieľať v Strakovej akadémii a v parlamente”. Za výrok čelil súdom, od ktorých nakoniec odišiel bez trestu.

Reklama

“S medzinárodnou politikou USA som sa dlho nemohol stotožniť, a po tom, čo som sa aktívne začal zaujímať o korene, podstatu, priebeh a dôsledky akcií vedených od druhej svetovej vojny organizáciami a štruktúrami USA po celom svete, ju, naopak, zásadne odsudzujem. Pre mňa má jednoznačne podobu bezohľadného, zištného a nenásytného imperializmu, ktorý sa nezastaví pred nikým a ničím. Jeho dôsledkami sú predovšetkým “spálené krajiny” a milióny mŕtvych po celom svete. Príčinou sú mocenské záujmy svetového hegemóna a dnes tiež zúfalá snaha o zabránenie definitívneho krachu amerického impéria (ktorý je však štandardnými prostriedkami neodvratný, čo je pre Európu a ľudstvo tou najväčšou skutočnosťou, avšak tak málo uvádzanou hrozbou)”, zverejnil Obrtel vo svojom stanovisku (viac v článku).

 

Zhoršenie bezpečnostnej situácie po vypuknutí migračnej krízy

Ďalší zamestnanec ministerstva obrany v neverejnej facebookovej skupine tvrdil, že vojská Varšavskej zmluvy v roku 1968 “prišli zabrániť puču a prevzatiu moci nechutnými krysami”, že Česko čelí puču proti zvoleným politikom, že bude potrebné postaviť sa na odpor a že sa blíži vojna, ktorú nebude možné zastaviť bez koncentračných táborov. Tento muž podľa Aktuálně.cz, pracoval v agentúre chrániacej armádne počítače pred kybernetickými hrozbami. Bývalá ministerka obrany Šlechtová ho z citlivej pozície nechala preradiť.

Proti oficiálnej politike EÚ a NATO sa postavil aj bývalý generálmajor Hynek Blaško, ktorému vadí zhoršenie bezpečnostnej situácie po vypuknutí migračnej krízy. “Začalo to až s migračnou vlnou,” uviedol niekdajší generál a súčasný krajský poslanec SPO a kandidát do senátu za SPD. “Počas mojej aktívnej služby mi vadilo mnoho vecí ohľadne toho, ako bola armáda vedená. Ale politické názory som si nechal do dôchodku, armáda má byť prísne apolitická,” doplnil. Tvrdí tiež, že “keď nás začala ohrozovať migračná vlna, ukázala sa naplno neschopnosť úradníkov s tým niečo robiť”.

Reklama

Kritika armády zapojenej do aliančných operácií pramení u mnohých dôstojníkov z toho, ako sa na otázky bezpečnosti a armády nazeralo za komunizmu, kedy do vojska vstúpili. To sa týka známeho plukovníka tankovej divízie Zdeňka Zbytka aj veliteľa jednej z nástupníckych skupín “Československých vojakov v zálohe” Ivana Kratochvíla, ktorý občasne komentuje pre českú mutáciu ruského webu Sputnik.

Z mainstreamových médií k alternatíve sa rozhodol prejsť aj Martin Koller, ktorý predtým vystupoval napríklad v Českej televízii ako vojenský analytik. Podľa Aktuálně vrajbol aktívnym donášačom komunistickej Vojenskej kontrarozviedky. Teraz píše pre Parlamentní listy, kde píše o medzinárodnej politike.

Ku kritikom NATO patrí aj agentúra Exanpro bývalého plukovníka Vojenského spravodajstva Jiřího Wagnera. Agentúra ponúka rad analyticky pôsobiacich textov. “Snažíme sa písať poctivo,” povedal Wagner serveru HlídacíPes. Výstupy však sú z veľkej časti ostro kritické voči Západu a využívajú ich alternatívne weby ako Parlamentné listy, Severočeská pravda či Slobodný vysielač. Wagner však odmieta, že by bol proruský. Zároveň pripúšťa, že je proti členstvu Česka v EÚ a NATO. Podľa Wagnera, ktorý je jedinou mediálne viditeľnou tvárou projektu, nie je Exanpro jeho obživou a stojí za ním zhruba 30 spravodajcov vrátane zahraničných. Ich mená však nie sú známe.

 

…každý má právo na názor

Reklama

Český minister obrany Lubomír Metnar sa fenoménom alternatívnych postojov príliš nezaoberá. “Neradostné to celkom iste je, každý z tých ľudí má ale právo na názor,” usudzuje. Pripúšťa ale, že výroky jednotlivých ľudí neštudoval natoľko, aby ich komentoval.

Jeden z jeho predchodcov Martin Stropnický upozorňuje, že hlasno kritických exdôstojníkov treba vnímať triezvo. “Beriem to ako relatívne malú názorovú skupinu frustrovaných, ktorú opticky zväčšuje práve internet,” uviedol bývalý minister, ktorý patrí presne k opačnému názorovému krídlu.

 

Vojaci s odlišným názorom v Ozbrojených silách SR

Vojaci s odlišným názorom sú alebo boli aj v Ozbrojených silách SR. V roku 2015 Hlavné správy informovali o vojakovi Robertovi Bačinskom, ktorý slúžil v Kosove a ktorý vrátil vyznamenania, pretože NATO, pod ktorého velením slúžil a tieto vyznamenania získal, považuje za zločineckú organizáciu. Robert Bačinský poslal list elektronicky riaditeľovi tlačového odboru MO SR Cambalikovi s tým, že ho dodatočne pošle aj v listovej forme. Bačinského inšpiroval práve spomínaný Čech Obrtel (viac v článku).

Viacerí bývalí vojaci, ktorí sa nestotožňujú so súčasným smerovaním slovenskej armády a s politikou NATO sú zoskupení v Asociácii slovenských vojakov. Predseda asociácie Jozef Žarnovičan v roku 2016 vyhlásil, že sa ospravedlňuje za slovenský národ, za “podlý čin aktuálneho ministra obrany SR, Petera Gajdoša za ocenenie “krvavej lady“ Madeline Albrightovovej, ktoré jej bolo udelené za „aktívnu podporu procesu demokratizácie a budovania slobody a stability v strednej Európe“. Táto osoba nielen lobisticky podporovala agresiu a teroristický akt na Juhosláviu, ale následne aj privatizovala majetok odobratý napadnutým slovanským národom,.“ napísal otvorene Žarnovičan, no krátko na to bol vyzvaný ministrom Gajdošom, aby sa za svoje slová ospravedlnil (viac v článku).

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nedávno uviedol, že Slovensko prijme všetky legislatívne a účinné personálne opatrenia vedúce k zamedzeniu aktivít zoskupenia Slovenskí branci a jemu podobných skupín. Minister dodal, že profesionálni vojaci prepojení na toto hnutie budú prepustení.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali