Budaj: Aj dnes nám vládnu ľudia, ktorí majú problém nazvať okupáciu okupáciou

Budaj: Aj dnes nám vládnu ľudia, ktorí majú problém nazvať okupáciu okupáciou

Bratislava 17. augusta 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Na Slovensku aj v súčasnosti vládnu ľudia, ktorí majú problém nazvať okupáciu okupáciou. Na piatkovom brífingu to povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Budaj (OĽaNO). Zároveň spolu s bývalým politikom a hercom Milanom Kňažkom adresoval ústavným činiteľom a ďalším predstaviteľom verejnej moci list, v ktorom ich žiada o jednoznačné odsúdenie okupácie Československa ruskými vojskami v auguste 1968.

Na snímke opozičný poslanec NR SR Ján Budaj

“Tento sviatok je sviatok občianskej odvahy, na ktorej stojí demokratická podstata SR. Ústavný činiteľ, ktorý s týmto nie je stotožnený, nemá v SR čo robiť v ústavnej funkcii,” myslí si Budaj. S okupáciou je podľa neho potrebné odsúdiť aj prenasledovanie stúpencov Alexandra Dubčeka a demokracie, ktoré bolo jej pokračovaním.

Reklama

Zároveň varoval pred falšovaním histórie. “V Rusku aj inde v zahraničí a u nás sledujeme pokusy revidovať pravdu o auguste ’68 a znevažovať obete, ktoré okupácia priniesla,” uviedol Budaj. Podľa svojich slov naráža napríklad na vysielanie ruskej televízie, ktorá minulý rok prezentovala Brežnevovu interpretáciu okupácie. “Je to taká nehoráznosť, na ktorú mala slovenská diplomacia okamžite reagovať stiahnutím veľvyslanca,” myslí si Budaj.

V liste Budaj a Kňažko žiadajú aj odmietnutie zvyškov ideológií totalitarizmu. “Či už sa dnes prejavujú v podobe extrémizmu, paramilitantných skupín alebo v manipulácii s verejnou mienkou,” povedal Budaj. Upozornil, že na Slovensku sa usadila organizácia Noční vlci, pričom podľa Budajových slov “mávajú zástavou Sovietskeho zväzu – zástavou zločinného komunistického režimu, ktorý nás 21. augusta okupoval”.

Reklama

Dôležité je podľa Budaja aj uctenie si obetí. Očakával by, že vláda alebo parlament spraví konferenciu alebo slávnostné podujatie a uctí si obete najvyššími vojenskými poctami. Mohli by tiež podporiť Budajov návrh, ktorý chce z výročia odporu voči okupácii aj skončenia okupácie spraviť pamätné dni.

Budaj tiež politikov vyzval, aby sa osobne zasadili za “vykorenenie zločinu spojeného s politickým prostredím”. Pripomenul, že únos prezidentovho syna, vražda Róberta Remiáša a politické korupčné kauzy ostávajú nepotrestané.

 

Plné znenie otvorenej výzvy:

Vážený pán prezident, pán predseda NRSR , pani poslankyňa NRSR, pán poslanec NRSR, pán  predseda vlády SR, pani ministerka vlády SR, pán minister vlády SR, predsedovia ústavných inštitúcií štátu, predsedovia politických strán a ďalší predstavitelia verejnej moci v SR

Reklama

Polstoročnica od odporu občianstva proti okupácii v r. 1968 je príležitosťou potvrdiť vernosť hodnotám, na ktorých stojí Slovenská republika.

Preto sa na vás obraciame s touto výzvou :

Žiadame vás, aby ste pri príležitosti 50. výročia okupácie nemlčali, ale vyjadrili jasné stanovisko ku okupácii z 21. augusta 1968. S okupáciou treba jednoznačne odsúdiť aj represálie, ktoré boli jej pokračovaním. Ide o dobu tzv. normalizácia, počas ktorej režim prenasledoval masy občanov – stúpencov A.Dubčeka a demokracie.

Žiadame vás – ako predstaviteľa Slovenskej republiky – aby ste si pri 50 výročí nášho odporu voči okupácii 1968-89 uctili jej obete.

Žiadame, aby ste jasne a nedvojznačne odmietli pokusy falšovať historickú pravdu o okupácii, nech už sa objavujú u nás, v Moskve, alebo inde v zahraničí. Obete odporu voči cudzej okupácii sú v každom štáte vzorom patriotizmu, zaslúžia si našu úctu a obranu pravdy o r.1968.

Reklama

Vyzývame, aby ste účinnejšie odmietali zvyšky ideológií totalitarizmu, či už sa prejavujú v podobe extrémistov, alebo paramilitantných skupín. Tieto skupiny sa chystajú na boj – ale nie na strane demokratickej Slovenskej republiky a našich spojencov. Ich cieľom je rozvrátiť demokraciu aj naše spojenectvá so Západom, hoci na tých stojí slovenská štátnosť. Neprizerajte sa tomu, ale konajte!

Napokon vás pri tomto významnom výročí vyzývame, aby ste sa každý jeden osobne zasadili za vykorenenie zločinu spojeného s politickým prostredím. Pripomeňme si, že len tento rok sa tu udiali dve odporné vraždy mladých ľudí, najnovšie tu je podozrenie z účasti predstaviteľov štátu na únose (vietnamská aféra). Nevyšetrené a nepotrestané ostávajú stovky podozrení z politickej korupcie, únos prezidentovho syna, vražda R. Remiáša…

Občania, ktorí v auguste 1968 stáli s holými rukami proti tankom, mali víziu ľudského, demokratického a právneho štátu. Takú istú víziu mali občania stojaci na námestiach v r. 1989. A opäť po prelomových voľbách 1998. S rovnakými víziami sme vstupovali do EÚ… Verejnosť od politikov a strán žiadala znovu a znovu nastolenie slušných pomerov a právneho štátu. Postavte sa za verejnosť a konajte tak, aby politici, ktorí páchali alebo kryli kriminálnu činnosť, museli odísť z politiky a zodpovedali sa pred súdmi!

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali