Blíži sa koniec používania nebezpečných ostrých a špicatých kuchynských nožov?

Blíži sa koniec používania nebezpečných ostrých a špicatých kuchynských nožov?

Bratislava/Londýn 28. januára 2020 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Britský výrobca príborov a nožov, firma Viners, sa rozhodla, že jej nože nebudú mať ostrú špičku ako doteraz, ale bude tupá, aby tým nožom nebolo možné niekoho prepichnúť. Je to začiatok trendu odstrániť z verejného života všetky nebezpečné predmety?

Ilustračné foto

Počet útokov nožom vo Veľkej Británii je nepríjemne vysoký. V Anglicku a Walese bol v októbri zaznamenaný rekord, keď za dvanásť mesiacov bolo zaznamenaných až 44 000 trestných činov súvisiacich s použitím noža alebo podobného ostrého predmetu a až 285 ľudí na tento spôsob riešenia medziľudských vzťahov zomrelo.

Reklama

Vláda Spojeného kráľovstva pod dojmom z tejto štatistiky prijala nový zákon o útočných zbraniach, v ktorom zmenila klasifikáciu kuchynského noža na útočnú zbraň. Oddnes sa teda v každej britskej kuchyni používajú nebezpečné útočné zbrane. V dôsledku toho niektorí predajcovia stiahli zo svojej ponuky v maloobchodných predajniach časť sortimentu nožov.

Ešte ďalej išla firma Viners, britský výrobca nožov a príborov. Rozhodla sa prispieť k zlepšeniu situácie tým, že predstavila novú kolekciu nožov. Tieto nože z kolekcie Assure (zabezpečené) sa od iných líšia tým, že ich špička je hranatá a týmto nožom nie je možné niekoho prepichnúť. Výrobca tvrdí, že tieto nože majú rovnakú funkčnosť ako bežné kuchynské nože, avšak vďaka svojmu tvaru pomáhajú znižovať „zbytočné nehody pri príprave jedla a umývaní“ a prípadne aj pri medziľudskej komunikácii.

Reklama

Zdá sa, že v Británii prišli na ten správny spôsob, ako riešiť problémy s medziľudskými vzťahmi: jednoducho odstrániť príčinu konfliktov. Je totiž jasné, že príčinou nožmi páchanej kriminality sú ostré nože – každý predsa chápe, že nebyť ostrých nožov, neboli by ani útoky ostrými nožmi.

Kým sa neprišlo na túto pravú príčinu celého problému, tak sa v minulosti vyskytovali bludné pokusy odhaliť príčinu podobného konania skúmaním, kto vlastne sú tí, ktorí to robia, odkiaľ pochádzajú a aká je ich motivácia, lenže takéto xenofóbne, rasistické a islamofóbne metódy by mohli byť psychicky zraňujúce pre citlivejších jedincov z komunít, u ktorých by sa náhodou zistilo štatisticky vyššie percento podobného počínania.

Nejakí konšpiratívni teoretici, xenofóbi by možno teraz napísali, že za ten enormný nárast útokov nožmi môžu cudzinci, imigranti. Lenže my nič také nenapíšeme, nechceme byť ako oni. Vysvetlenie je iste oveľa jednoduchšie a prirodzenejšie: Ten nárast je zrejme spôsobený tým, že dokonca aj konzervatívni Angličania či Walesania skrátka občas zmenia svoje zvyklosti – napríklad podľa štatistík sa dnes v Británii predá oveľa viac kebabu ako pred polstoročím, alebo sa používa oveľa viac robotických kosačiek na trávu.

Zdá sa, že problém s ostrými nožmi je už vyriešený. Ostatní výrobcovia nožov iste neostanú pozadu a postupne sa k firme Viners pridajú aj výrobcovia harpún, záhradného náradia, loveckých potrieb, domácich potrieb, stavebného sortimentu a ďalší.

Samozrejme, ruku v ruke s praxou sa musí smerom k svetlým zajtrajškom vyvíjať aj legislatíva: nový britský zákon je iba prvým krokom. Postupne sa musia zakázať a stiahnuť z obehu všetky nebezpečné predmety ako opovrhnutiahodné pozostatky nebezpečných barbarských čias. A keď jedného dňa už aj pilníky na železo budú zabezpečené, aby sa nimi nedalo opracovávať železo a vyrobiť nejaké nebezpečné zbrane, a aj obyčajné klince do dreva budú z plastu a tupé, aby nemohli nikomu ublížiť, prepichovačom nakoniec ostanú len oči pre plač.

Reklama

Skeptici tvrdia, že pri nedostatku ostrých kovových nožov by jedinci s inštinktmi a civilizovanosťou na úrovni doby kamennej mohli začať používať aj metódy z doby kamennej: nože vyrobené z pazúrika, prípadne z kostí ulovených nepriateľov. Lenže pokrok sa zastaviť nedá a britská spoločnosť nepochybne už v najbližších desaťročiach dosiahne ideálny stav dokonalého multikultúrneho mierového spolužitia.

A čo my Slováci? Blížia sa voľby a možno by nebolo zlé sa zamyslieť nad tým, ktoré strany majú v programe prevenciu, aby sa niečo podobné ako Angličanom a Walesanom neprihodilo aj nám Slovákom. Vôbec totiž nie je isté, či by nám podobná zmena zvyklostí ako národu prospela.

Ivan Lehotský

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali