BANSKÁ BYSTRICA: Obyvatelia môžu v divadlách spomínať aj na revolúciu

BANSKÁ BYSTRICA: Obyvatelia môžu v divadlách spomínať aj na revolúciu

Banská Bystrica 16. novembra (TASR) – Podujatia Spomienka na revolúciu aj Noc divadiel (17.11.) ponúknu obyvateľom mesta pod Urpínom spoločnú myšlienku. Návštevníci radnice, Záhrady – Centra nezávislej kultúry, Mestského divadla – Divadla z Pasáže, Bábkového divadla na Rázcestí, Divadla Štúdia tanca i Klubu 77 sa tak môžu kultúrne vyžiť aj pripomenúť si obdobie spred vyše 20 rokov.

"Keďže tento rok 17. november vyšiel na sobotu a zároveň v tento deň sa koná Noc divadiel, rozhodli sme sa osloviť divadlá, ktoré sú účastníkmi tohto podujatia, či by sme nepripravili program na tému November ’89. Keďže ten sa začal v divadlách a na vysokých školách, bola by škoda nevyužiť túto zhodu náhod a pripraviť program takýmto spôsobom," konštatovala pre TASR Zuzana Janíčková z odboru propagácie mestského úradu.

O 17.00 h sa uskutoční na Námestí SNP tradičná spomienka pri sviečkach. Podľa Janíčkovej rozmýšľali, ako podujatie pripraviť čo najprirodzenejšie a najlepšie pre najširšie spektrum publika. Rozhodli sa, že program otvorí diskusia na historickej radnici. Hlavnými diskutujúcimi budú dvaja členovia PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE REVIVAL. "Ďalším bude pán Budaj, ktorého vnímame ako veľmi silného zástupcu slovenskej novembrovej revolúcie," pokračovala Janíčková. Na diskusii sa má zúčastniť aj fotograf Jano Krošlák, ktorý by podľa organizátorov mohol priniesť zaujímavý pohľad z druhej strany vnímania. Účastníkmi budú aj dvaja 18-roční študenti, ktorí November ’89 nezažili. "A tak nám môžu ponúknuť pohľad ľudí, ktorí sa nestretli so 17. novembrom, ale môžu zhodnotiť, ako sa im žije vo svete, ktorý je úplne iný ako pred Novembrom ’89," podotkla Janíčková. Cieľom akcie je podľa jej slov pripomenúť si a oživiť v ľuďoch spomienky, atmosféru a náladu 17. novembra a dní, ktoré prichádzali po ňom.

Mesto vyčlenilo z rozpočtu na podujatie 1500 eur. "Tento rok sa na príprave programu k 17. novembru rozhodlo spojiť sily s mimovládnymi neziskovými organizáciami a umelcami, ktorí pôsobia v  Banskej Bystrici, a pripravili sme na sobotu 17. novembra celý rad podujatí," uviedla hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. Participácia samosprávy je najmä vo finančnej rovine, dodala. Vyčlenená suma je určená na dopravu umelcov, honoráre niektorých vystupujúcich a materiálne zabezpečenie jednotlivých akcií. "Treba zdôrazniť, že väčšina umelcov sa rozhodla participovať na tomto podujatí bez nároku na honorár, jedine členovia kapely PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE REVIVAL dostanú symbolický honorár," uviedla Pastuchová.

Reklama

Lucia Čarnecká z oddelenia vonkajších vzťahov Divadelného ústavu informovala, že v sobotu 17. novembra v 11 mestách po celom Slovensku odštartuje tretí ročník noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov – Noc divadiel 2012. Ide o európske podujatie prezentujúce divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Podujatie koordinuje Divadelný ústav Bratislava v spolupráci s divadlami na celom Slovensku. "Naša Noc divadiel 2012 bude bláznivá, dramatická, hlboká, odhalená, nabitá, vyšťavená, impulzívna, závistlivá, éterická, šialená, tajomná, návyková… Aká bude tá vaša?" dodala k podujatiu Čarnecká.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali