Babiš: V4 zablokovala kandidatúru Timmermansa, je to jednoznačný úspech

Babiš: V4 zablokovala kandidatúru Timmermansa, je to jednoznačný úspech

Praha 4. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Český premiér Andrej Babiš uviedol, že považuje kandidatúru nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej na funkciu predsedu Európskej komisie za jednoznačne lepšiu alternatívu než Fransa Timmermansa. V rozhovore pre Lidovky.cz zároveň poprel skoršie špekulácie, že krajina Vyšehradskej skupiny, ktorej je Česko súčasťou, presadzovali vlastného kandidáta

Na snímke český premiér Andrej Babiš

V rozhovore, ktorý bol vo štvrtok zverejnený na portáli Lidovky.cz, Babiš tvrdí, že sa krajinám V4 podarilo zablokovať kandidatúru Fransa Timmermansa na post šéfa Európskej komisie. Holanďan, ktorý je v súčasnosti podpredseda Komisie a komisár pre lepšiu reguláciu, inštitucionálne vzťahy, vládu práva a chartu základných práv, podľa Babiša nemá región strednej a východnej Európy príliš v obľube.

Reklama

“Veľké krajiny sa dohovorili, že pán Timmermans bude šéfom Európskej komisie a Manfred Weber sa stane šéfom Európskeho parlamentu. Proti tomu sme bojovali, kvôli tomu sme sa spojili s Talianskom, a nakoniec sme to presadili,” uviedol v rozhovore Babiš, ktorý opäť zopakoval, že sa stavia proti systému, tzv. spitzenkandidátov.

Už skôr označil vymenovanie Timmermansa za potenciálnu absolútnu katastrofu. Naopak, von der Leyenovú označil za oveľa lepší variant.

Reklama

“Pani von der Leyenovú naši kolegovia poznajú z jej pôsobenia nemeckej ministerky obrany. Poznajú ju tiež naši ľudia z NATO. Každopádne je lepším kandidátom než Frans Timmermans,” povedal Babiš.

Podľa médií krajiny V4, v prvom rade vlády Poľska, Maďarska a Česka, sa stavali proti Timmermansovi, kvôli spochybňovaniu nezávislosti súdnictva u spomínaných krajín a v prípade Česka i jeho prístup ku kontrolám rozdeľovania eurodotacií. Práve kvôli ním, ako vyplýva z návrhu audítorskej správy EK, Babiš stojí v konflikte záujmu, kvôli jeho údajnej kontrole nad holdingom Agrofert, ktorý predtým odovzdal do správy trustových fondov.

Podľa českého premiéra, ktorý svoj konflikt záujmov naďalej popiera, videl hlavný problém v Timmermansovom negatívnom postoji ku krajinám strednej a východnej Európy, ktoré kritizoval za odmietavý postoj k migračným kvótam.

“U pána Timmermansa nám prekážalo hlavne jeho hanlivé vyjadrovanie o niektorých členských štátoch EÚ, napríklad voči Rakúsku. Vyčítal nám tiež nesolidárny prístup v otázke migrácie, v tejto téme sa s ním tiež nezhodneme,” poznamenal Babiš. “Pokiaľ ide o pani von der Leyenovú, tá vzišla ako návrh Európskej ľudovej strany (EPP), čo je logické, pretože oni vyhrali eurovoľby. Potom, čo sme odmietli systém spitzenkandidátov, prišli s týmto kompromisným návrhom,” zdôraznil.

Nemecká ministerka obrany má podľa Babiša k strednej a východnej Európe oveľa lepší vzťah. Zablokovanie Timmermansovej kandidatúry Babiš označil za “jednoznačný úspech”.

Reklama

 

Vyšehradská štvorka vlastných kandidátov nemala

Pred rokovaním Európskej rady, kde sa rozhodovalo o najvyšších postoch v EÚ, server Politico písal, že šéfovia vlád krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré sa mimoriadne zišli na rokovaní v Prahe, chcú presadiť vlastnú kandidatúru na najvyšší post Komisie.

Údajne sa uvažovalo o bulharskej ekonómke Kristaline Georgievovej, ktorá v súčasnosti zastáva funkciu výkonnej riaditeľky Svetovej banky. O neúspešnom kandidátovi na slovenského prezidenta a súčasnom podpredsedovi EK pre energetickú úniu Marošovi Šefčovičovičovi sa zase uvažovalo ako o možnom novom šéfovi únijnej diplomacie.

Tieto úvahy však Babiš v rozhovore pre Lidovky.cz poprel.

Reklama

“Náš región žiadneho svojho nominanta nemal. Samozrejme, ja i moji kolegovia z V4 sme bojovali za záujmy našich krajín, nie frakcií, do ktorých ich strany patria,” povedal.

Podľa neho V4 o možných kandidátoch uvažovala, ale nikoho nedokázala nájsť.

 

Nové vedenie EÚ

Európska rada sa v utorok dohodla na kandidátoch do vedenia Európskych štruktúr. V čele Európskej komisie tak môže stať prvýkrát žena, Ursula von der Leyenová. Žena bude stáť aj na čele Európskej centrálnej banky. Bude ňou súčasná šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

Predsedom Európskej rady sa má stať belgický premiér Charles Michel. Spoločnú zahraničnú a európsku politiku bude nakoniec mať na starosti súčasný španielsky minister zahraničia Josep Borrell.

Nomináciu von der Leyenovej na čelo Európskej komisie a Borrella do úlohy vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku musí ešte potvrdiť Európsky parlament. S Borrellom ako členom svojho tímu bude musieť vysloviť súhlas aj samotná von der Leyenová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali