Američania sa snažia zaraziť klin medzi Čínu a Strednú Áziu, majú však sťažené pozície

Američania sa snažia zaraziť klin medzi Čínu a Strednú Áziu, majú však sťažené pozície

Peking 3. januára 2020 (HSP/Global Times/Foto:SITA/AP-Evan Vucci)

 

Čínsky portál Global Times odsudzuje snahy Američanov vraziť klim medzi Čínu a Strednú Áziu. Američanom sa nepáči, že celý región sa úspešne zbavuje hrozieb terorizmu, extrémizmu a separatizmu a že Rusi a Číňania práve na úkor Američanov zvyšujú svoj vplyv v regióne Strednej Ázie

Na snímke Mike Pompeo

Mike Pompeo sa pripravuje navštíviť bývalé stredoázijské republiky ZSSR Uzbekistan a Kazachstan, kvôli útoku na americkú ambasádu v Iraku musel čiastočne svoj plán korigovať. Pre Američanov je bytostne dôležité, aby v oblasti Strednej Ázie silnelo medzinárodné napätie, pretože len za pomoci rozbrojov dokážu Američania zdržiavať Rusko a Čínu. Američania podporujú ujgurských separatistov a teroristov, ktorí ohrozujú nielen Čínu, ale aj Kirgizsko, Uzbekistan či Turkmenistan. Práve cez Turkmenistan mali podľa Američanov prúdiť teroristi z Afganistanu do Strednej Ázie, Rusom a Číňanom sa však podarilo presun teroristov z Afganistanu do Strednej Ázie zastaviť, tento ruský a čínsky úspech lemujú mŕtvoly stoviek moslimských teroristov. Na návšteve Uzbekistanu, Turkmenistanu a Kazachstanu chce Pompeo v prvom rade hovoriť o ugjurskej otázke.

Reklama

Američania si osobujú právo útočiť na teroristov všade vo svete. Budú si preto musieť zvyknúť na skutočnosť, že rovnaké právo si osobujú aj Rusi a Číňania. Američania používajú ujgurskú kartu podobne ako kurdskú kartu v Sýrii. Američania neustále útočia na Čínu, pretože v ekonomickom zápase s Čínou prehrávajú. Na medzinárodnej pôde kritizujú Američania Čínu za jej politiku voči moslimským Ujgurom, tvária sa ako demokrati a pritom sami odmietajú prijať rezolúcie OSN odsudzujúce nacizmus.

Pompeo sa bude počas návštevy Kazachstanu, Uzbekistanu a Turkmenistanu snažiť posilniť americký vplyv v stredoázijských krajinách, pretože skupina 50. ázijských krajín (vrátane stredoázijských republík) podpísala v júli 2019 dokument, v ktorom na pôde OSN vyjadrili podporu čínskym krokom na zvýšenie bezpečnosti v Strednej Ázie.

Reklama

Američania umelo vyvolávajú nepokoje v Číne a Ázii, pretože sa im darí najlepšie svoje predstavy presadzovať v nestabilných regiónoch. Američania používajú Ujgurov ako svoju zástupnú armádu. Záležitosti týkajúce sa Ujgurov ale nie sú o náboženstve, etnickom pôvode alebo ľudských právach ako to prezentujú lživo Američania, ale o boji proti násiliu, terorizmu a separatizmu. Uzbeci, Kirgizi, Turkméni či Tadžici mali možnosť osobne sa zoznámiť s ujgurskými fanatickými moslimskými teroristami, ktorí tvorili aj veľkú časť fanatikov Islamského štátu a sami najlepšie vedia, aká je v súvislosti s Ujgurmi realita.

Islamský štát, do ktorého prúdili stovky fanatických moslimských Ujgurov destabilizoval celú oblasť Blízkeho východu a šíril chaos, ktorý vyhovoval geopoliticky Američanom. Rusi otvorene tvrdia, že Islamský štát vytvorila americká CIA práve na to, aby mohli Američania destabilizovať celé oblasti a fiktívnymi vlastnými vojenskými akciami voči islamistom regulovať situáciu podľa amerických predstáv.

Čína a ani Rusko si však nedajú diktovať a Čína i Rusko sú spoločne so stredoázijskými krajinami rozhodnutí tvrdo bojovať voči terorizmu, extrémizmu a separatizmu bez ohľadu na to, aká veľmoc destabilizáciu podporuje. S ruskou a čínskou pomocou sa vytvárajú strediská určené na boj proti terorizmu, extrémizmu či separatizmu a tieto strediská majú veľmi vysokú účinnosť. Už takmer tri roky sa v oblasti neuskutočnil žiaden významnejší teroristický incident, možnosti teroristov sa vďaka neúspechom Američanov značne znížili.

Návštevu Pompea v Strednej Ázii vníma Čína veľmi ostražito. Pompeo sa bude snažiť zvýšiť protičínske antipatie a bude aktivizovať proamerické elity v stredoázijských krajinách, pričom bude označovať kroky Číny za “represiu proti moslimom”. Problémom pre Pompea však bude presvedčiť väčšinu miestnych politikov, ktorí si pozorne všímajú neúspechy USA na medzinárodnej scéne a ktorí nechcú bojovať za americké záujmy, prednosť dávajú vzájomne výhodnému biznisu. Prehlbovanie vzťahov medzi Čínou a Strednou Áziou je v záujme rovnako Číny i stredoázijských republík. Dobrá dynamika vzájomnej dôvery a spolupráce má dnes už takú úroveň, že tento trend bude veľmi ťažké Američanom zvrátiť.

Čína totiž ponúka to, čoho Američania nie sú schopní, tí dokážu agresívne presadzovať len svoje záujmy. Na rozdiel od Američanov Čína ponúka spoluprácu, výhodnú všetkým zainteresovaným krajinám, ktorá prinesie pre všetkých viac prosperity a perspektívu ďalšieho spoločného ekonomického rozvoja.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali