130 000 nových pracovných miest je len mýtus, tvrdí mimoparlamentná strana SKOK!

130 000 nových pracovných miest je len mýtus, tvrdí mimoparlamentná strana SKOK!

Bratislava 28. januára 2016 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Strana Juraja Miškova nie je však jediná, ktorá tvrdo kritizuje politiku zamestnanosti vládnej strany. Opozičný Most-Híd nedávno vyhlásil, že v potravinárskom priemysle v roku 2014 ubudlo až 7500 miest

Zatiaľ kým vláda koncom svojho volebného obdobia chváli svoje dosiahnuté výsledky, opozičné a mimoparlamentné strany ju naopak ostro kritizujú. Takúto kritiku musia zniesť nie len prijaté sociálne balíčky, ktoré sú v mnohých prípadoch označované ako antisystémové, ale v slede aktuálnych udalostí aj zdravotníctvo, školstvo no aj vysoká miera nezamestnanosti.

Reklama
Na snímke predseda strany SKOK! Juraj Miškov
Na snímke predseda strany SKOK! Juraj Miškov

Práve tvorba pracovných miest bola obsahom tlačovej konferencie strany SKOK!, ktorá na nej prezentovala aktuálny stav na Slovensku kde podotkla, že kabinet Róberta Fica nevytvoril ani 10 000 nových pracovných miest.

„Žiadny z ministrov hospodárstva nevytvoril ani 130 000, ani 100 000 nových pracovných miest. Podľa údajov na Štatistickom úrade SR, vzniklo do tretieho štvrťroka 2015 len 5100 stálych pracovných miest,“ sumarizoval líder strany. Taktiež konštatoval, že štatistika je umelo vytvorená preto, aby klesal počet pracovných miest. „Mnoho z týchto ľudí, ktorí si fiktívne našli prácu, buď odišli do zahraničia alebo sa podieľajú na aktivačných prácach“, dodal.

Reklama

Odborníčka na politiku zamestnanosti Ľubica Navrátilová vyslovila podozrenie, že masívne podporovanie vytvárania pracovných miest a aktívna politika trhu práce spôsobuje stav, kedy zamestnávatelia myslia špekulatívne. V takejto situácií je teda jedno pracovné miesto nahradené dotovaným. Problém je viditeľný taktiež aj vo vykazovaní evidovanej miery nezamestnanosti z ústredia práce. Dôkazom podozrivého a nedôveryhodného systému je aj stav, kedy nezamestnanosť síce klesá, ale priemerná dĺžka evidencie uchádzačov o zamestnanie stúpa. V roku 2010 bol priemerný nezamestnaný bez práce 13,9 mesiaca, minulý rok to bolo už 17,39.

Na nie príliš férové praktiky úradov sa sťažuje mnoho evidovaných. Listy chodia z úradov neskoro, často ani nevieme či sme alebo nie sme evidovaní na úrade práce, niekedy príde iba list o vyradení.. Úrady tieto tvrdenia odmietajú.

Strana Juraja Miškova nie je však jediná, ktorá tvrdo kritizuje politiku zamestnanosti vládnej strany. Opozičný Most-Híd nedávno vyhlásil, že v potravinárskom priemysle v roku 2014 ubudlo až 7500 miest. „Keď nepracujeme doma, potravinárstvo ide logicky do útlmu,“ dodal Zsolt Simon, ktorý so správou prišiel. Premiér podľa jeho slov síce propaguje príchod spoločnosti Jaguár na Slovensko vo veľkom, no zabúda povedať, že tieto nové pracovné miesta budú stáť štát za 5 rokov 129,8 milióna eur.

Národniari Andreja Daňka berú zamestnanosť ako najpálčivejší problém na Slovensku. Tento problém sa podľa nich nedá riešiť sociálnymi balíčkami a zaslepovaním spoločnosti, treba ho riešiť systémovo a zapojiť do neho čo najviac partnerov. „Chceli by sme sa zamerať hlavne na nerovnomerné rozvinutie Slovenska, kedy sú niektoré regióny absolútne v úzadí a naopak niektoré sú preferovanejšie..“ priblížil riešenie. Situácia je neuspokojivá.

Na Slovensku je aktuálna miera nezamestnanosti na úrovni 12,39%. Medzimesačne vzrástla o 0,10 percentuálneho bodu. V porovnaní s minulým rokom ale klesla o 1,22 percentuálneho bodu, kedy pred rokom bola nezamestnanosť na hranici 13,61%.

Reklama

Vládna strana si svoju politiku pochvaľuje a tvrdí že je prospešná pre spoločnosť, no práve obyvatelia na Slovensku ju vnímajú skepticky. Mladé mozgy utekajú do zahraničia za lepšími platmi, mladé rodiny sa nemajú ako zabezpečiť a deti pre pracovné povinnosti často vyrastajú s jedným rodičom. Nie je ničím výnimočným, že prieskumy ukazujú na vysoké percento vysokoškolsky vzdelaných, ktorý chcú opustiť hranice Slovenska. Živnostníci sú zaťažovaní vysokými odvodmi, ktoré sú v mnoho prípadoch likvidačného charakteru a mnoho výskumov ukazuje, že pri takomto trende bude za pár desiatok rokov naša ekonomika na bode mrazu a Slovensko krajinou starcov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali