Sýrska armáda má víťazstvo vo východnom Aleppe na dosah

Sýrska armáda má víťazstvo vo východnom Aleppe na dosah

Aleppe 24. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Halit Onur Sandal)

 

Jevgenij Krutikov na ruskom serveri vzgljad uverejnil expertízu posledného diania v Sýrii a naznačil, ako sa situácia bude v najbližších dňoch a týždňoch vyvíjať. Pôvodný článok si môžete prečítať tu.

Sýrske vojenské jednotky, ktoré sa pozorne pripravovali na finálny útok voči teroristom v Aleppe, včera vkročili do štvrtí východného Aleppa a začali obsadzovať územia kontrolované džihádistami. Tento útok na štvrte východného Aleppa však mohol nastať vďaka podpore ruského a sýrskeho letectva, ktoré zapríčinili, že obkľúčeným teroristom v Aleppe už dlhšiu dobu neprichádza žiadna pomoc.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Vstup sýrskych vládnych jednotiek a ich spojencov do východného Aleppa ale ešte neznamená, že sa vojna skončila. Teroristi zahnaní do kúta sa budú zúrivo brániť. Netreba zabúdať ani na informačnú vojnu, ktorá sa naďalej vedie a podľa Jevgenija Krutikova niektoré politické a mocenské elity USA budú túto informačnú vojnu výrazne stupňovať a budú obviňovať Rusko i Sýriu z porušovania medzinárodného práva a útokov voči civilnému obyvateľstvu.

Sýrske vládne jednotky a ich spojenci vstúpili do východného Aleppa naozaj vo veľkom štýle. Ako prvé prenikli do východného Aleppa 102. brigáda Republikánskej gardy a palestínska brigáda Liwaa al Kuds, ktoré zaútočili na štvrť Hanana. Palestínci a Gardisti roztrhli líniu teroristov z Fatah Haleb, ktorí nedokázali odolať ich útoku a rozdelili tak teroristické zoskupenia na dve menšie časti. Ak bude útok úspešne pokračovať aj ďalej, životný priestor obkľúčených teroristov v kotli sa výrazne zmenší. Z oslobodených oblastí už odchádzajú do bezpečia civilisti, ktorých teroristi využívali ako živé štíty.

Reklama

Tu si môžete pozrieť video Liwa al Quds z bojov v Aleppe:

Tvrdé boje sa vedú o strategickú výšinu Djebel Bardo, kde dosiahli sýrske vládne vojská viacero úspechov. Vytlačenie teroristov z oblasti Abd al Hamra odstránilo hrozbu mínometného ostreľovania letiska v Neirabe, ktoré až doteraz nemohlo fungovať. Pokračuje útok na Masakin Hanana, ktorý si kladie za cieľ roztrhnúť obranu an Nusry na dve časti a vytvoriť tak už spomenuté dva menšie kotly – severný a južný, v ktorých sa teroristi ocitnú. Väčšina Palestíncov z Liwa al Quds sa regrutuje z palestínskych utečencov tábora Inzarat.

Od utorka sa do bojov v okolí Aleppa zapája aktívne aj ruské letectvo, ktoré kontroluje situáciu okolo mesta. Nasadenie v meste momentálne nie je aktuálne, pretože teroristi majú stále dostatok “živých štítov” z radu civilného obyvateľstva. Ruské letectvo loví zoskupenia teroristov, ktoré sa snažia prebyť do východného Aleppa s cieľom doplniť stavy teroristov a priniesť im materiálnu a medicínsku pomoc.

Ruské letectvo v posledných hodinách venovalo svoju pozornosť bandám Džeiš al Fatch v oblasti Anadan, kontrolujú celú cestu od tureckých hraníc až k Aleppu. Útoky ruského letectva okrem Anadan smerovali aj na pozície teroristov v Haijjan, Baijjanun, Haritan, Han Assad, Kfar Naha a Dart Izza.

Džeiš al Fatch momentálne kontroluje aj niektoré časti an Nusry a Chakarat Archar ash Sham. Najmä Archar ash Sham zažil nepríjemné dva dni, pretože pri náletoch ruského letectva teroristi tejto bandy stratili niekoľko desiatok členov a jedného z poľných veliteľov, čo potvrdili aj na svojich účtoch na sociálnych sieťach.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Vďaka útokom ruského letectva sa celá infraštruktúra teroristov v doline Anadan a v blízkosti trasy z Turecka rozpadla. Ruské letectvo útočí aj na pozície ISIL v oblasti Deir ez Zort

Úspešný nástup sýrskych vládnych jednotiek a ich spojencov prinútil teroristov zapojiť do bojov svoje posledné rezervy. Tieto rezervy sa však musia presúvať v zrýchlenom režime, takže sú nútené presúvať sa v kolónach, čo vyhovuje ruskému a sýrskemu letectvu. Útoky ruských a sýrskych lietadiel tieto kolóny decimujú, takže na miesto určenia dorazia len zvyšky silne demoralizovaných teroristov.

Sýrska armáda pri útoku na východné Aleppo zaútočila na pozície teroristov z viacerých strán, pričom ich útoku predchádzala delostrelecká a mínometná príprava. Útok z viacerých strán dostáva pod tlak velenie teroristov, ktoré musí riešiť naraz množstvo problémov. Vytváranie menších kotlov vyvoláva u teroristov chaos a paniku.

Sýrska armáda sa už momentálne pripravuje na ďalšie kolo zápasov proti teroristom. V Damasku sa už začal formovať 5. armádny zbor zložený z dobrovoľníkov. Po víťazstve v Aleppe sa súčasťou zboru stanú aj niektoré jednotky momentálne bojujúce v Aleppe.

Do vojny sa sýrska armáda spoliehala na brancov, no za 5 rokov vojny sa štruktúra sýrskej vládnej armády zničila. Množstvo dôstojníkov, ktorí od USA získali lukratívnu finančnú odmenu dezertovalo, alebo sa priamo zapojilo do radov protiasadovskej opozície, pričom viacerí z týchto dôstojníkov – zradcov odovzdali zbrane teroristom a nechali zlikvidovať vojakov verných Bašárovi Asadovi.

Reklama

V dnešnej dobe sa počet záujemcov o službu v sýrskej armáde zvýšil, množstvo záujemcov prichádza z oblastí, ktoré boli pod kontrolou teroristov, alebo ISIL. Tradične vysokú úroveň si zachovali počas celej občianskej vojny v Sýrii členovia Tiger Force, Desert Hawks, Republikánska garda, 1, 2 a 4 obrnená divízia, výsadkové jednotky. Cenným pomocníkom sýrskej armády sa stali dobrovoľníci Hizballáhu, šiíti z al Quds a iránski dobrovoľníci. Tieto jednotky nemajú vysoký početný stav, sú však mobilné, dobre vyzbrojené a vystrojené, majú vynikajúci výcvik a v bojoch získali množstvo skúseností.

Útok sýrskych jednotiek na východné Aleppo v posledných 48 hodinách vyvolal paniku aj v televízii al Jazeera. Preniknutie sýrskych vládnych jednotiek do východného Aleppa ohrozuje sčasti možnosti nepravdivej propagandy. Naozaj už len totálny hlupák bude veriť, že vo východnom Aleppe Rusi ostreľujú a bombardujú nemocnice a civilné ciele, pretože v línii predpokladaného dotyku pri nemocniciach sa už nachádzajú sýrske vládne jednotky.

Zastaviť útok na východné Aleppo teroristi nedokážu. Otázka neznie, či sa podarí východné Aleppo oslobodiť, ale ako dlho bude toto oslobodzovanie trvať. V informačnej vojne pristúpia preto členovia odchádzajúcej Obamovej administratívy k nehanebným klamstvám a tieto klamstvá bude goebbelsovsky opakovať aj množstvo mainstreamových médií. CNN a al Jazeera momentálne predstavujú poslednú fiktívnu možnosť určitej ochrany pre bradatých teroristov s kalašnikovmi a vlastnou víziou Koránu, obkľúčených v Aleppe.

Tu si môžete pozrieť video z bojov vo východnom Aleppe:

Tu si môžete pozrieť video z vstupu sýrskej armády do východného Aleppa:

Jevgenij Krutikov

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali