Predseda Radikálnej strany kvôli kmotrovi vyhnal prezidenta z pódia

Predseda Radikálnej strany kvôli kmotrovi vyhnal prezidenta z pódia

Kyjev 13. februára 2015 (HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko)

 

Na zasadnutí ukrajinského parlamentu sa stala v normálnej demokratickej krajine nemysliteľná vec: poslanec počas prejavu prezidenta ho doslova napadol a fakticky ho vyhnal z pódia. Prezident mu na oplátku pohrozil, že ho pošle do basy…

Ukrajinské média venujú veľkú pozornosť tejto epizóde konštatujúc, že sa začína tvrdý boj o moc medzi lídrami súčasného vedenia krajiny. Ukrajinský prezident Petro Porošenko pred dvoma dňami rečnil počas riadneho zasadnutia ukrajinského parlamentu. Niečo sa v jeho prejave nepáčilo predsedovi Radikálnej strany, škandalózne známemu Olegovi Ľaškovi. Ten neváhal, pribehol k tribúne, začal strkať prstom do prezidenta a hystericky kričať: „Zradili ste Majdan! Zradili ste Ukrajinu“!

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

Prezident chcel pokračovať, ale Ľaško stále poskakoval okolo a vykrikoval, že prezident je podozrivý z korupcie, pretože usadil svojho kmotra do kresla Generálneho prokurátora Ukrajiny. Porošenko sa nahneval, prešla ho chuť rečniť a opustil pódium. Predtým však pohrozil Laškovi: „Pošlem ťa do basy!..“

Je zaujímavé, že Ľaško na začiatku privítal kandidatúru Viktora Šokina, ktorý je skutočne Porošenkovym kmotrom. Potom si to však rozmyslel a postavil sa proti. Ukrajinské média to komentovali nasledovne: Ľaško toho má za ušami až priveľa a bojí sa, že mu nový generálny prokurátor pripomenie všetky jeho hriechy. A keďže bude mať podporu svojho kmotra – prezidenta, Ľaško môže zažiť veľa nepríjemných chvíľ. Do basy poslanca možno nepošlú, ale v parlamente môže skončiť. To, že Ľaško má toho dosť, aby bol zrelý na uväznenie, nepochybuje nik. Zatiaľ ho chráni poslanecká imunita. Ale iba zatiaľ…

Reklama

Niektoré ukrajinské média uviedli špekulatívne teórie, čo všetko môže generálny prokurátor „našiť“ na Ľaška. Iné kritizujú aj samotného prezidenta. Tvrdil, že do funkcie generálneho prokurátora mieni menovať čestného a odvážneho človeka, ktorý bude bojovať proti korupcii a špekulatívnym obchodom oligarchov. A koho navrhol? Človeka, ktorý aj sám má dosť pochybnú minulosť. „Vlastne čo by sme chceli? Aký boj proti oligarchom? Kto bude bojovať proti oligarchom, keď je samotný prezident oligarcha?“ zdôrazňujú viaceré ukrajinské média.

Prokurátorský kolotoč sa roztočil veľmi rýchlo. Pred 2 dňami súčasný generálny prokurátor Ukrajiny Vitalij Jarema podal výpoveď. Ukrajinské média pripomínajú, že sa na generálnej prokuratúre dlho nezohrial. Prišiel tam fakticky iba pred polrokom – 19. júna roku 2014. Od začiatku ho napadali z rôznych strán. V ostatnom čase ho kritizujú za nedostatočnú tvrdosť v boji proti bývalým spolupracovníkom bývalého prezidenta Viktora Janukoviča a súčasným podvodníkom, rozkrádačom a korupčníkom. Poslanci zozbierali vyše 100 podpisov za jeho odvolanie. Jarema predbehol proces odvolávania a odišiel na vlastnú žiadosť.

Vitalij Jarema mal 4 zástupcov. Traja odstúpili spolu s nim, ale štvrtému – kmotrovi prezidenta – ponúkli uvoľnené kreslo generálneho prokurátora… Predvčerom ráno Petro Porošenko navrhol jeho kandidatúru a popoludní 318 poslancov ju odklepli a prezidentov kmotor sa oficiálne stal Generálnym prokurátorom Ukrajiny.

Vo svojej prvej reakcii Oleg Ľaško vyjadril nádej, že onedlho sa za mreže dostane viacero oligarchov a naznačil, že ako prvý do basy pôjde Igor Kolomojskij, s ktorým Ľaško už dávnejšie vedie skutočnú vojnu. Ale z ničoho nič Ľaško zapochyboval a spochybnil výber prezidenta, kvôli čomu vypukla hádka priamo v parlamente počas vystúpenia prezidenta.

eu

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:15

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok. A sľúbili “nekonečné” právne problémy a odvetné opatrenia. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na sociálnej sieti Telegram uviedla, že Rusko nikdy neodstúpi územia zabrané na Ukrajine výmenou za vrátenie zmrazených aktív.

14:54

Slovenskí strelci nepostúpili do finále skeetu v rámci olympijskej kvalifikácie brokárov v Dauhe. Najlepšie umiestnenie dosiahla medzi ženami Monika Štibravá, ktorá s nástrelom 118 bodov obsadila 14. miesto. Do finále postúpilo šesť najlepších strelkýň z kvalifikácie.

14:53

Ministerstvo financií (MF) SR uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia. Ich úročenie by bolo zaujímavejšie ako na účtoch v bankách, zároveň by bolo výhodnejšie aj pre štát oproti predaju na finančných trhoch. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to konštatoval šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

14:52

Nemecká spolková ministerka pre školstvo a výskum Bettina Starková-Watzingerová na margo nedávnych zadržaní apeluje na univerzity, aby dôkladne preverili spoločné projekty s Čínou. “Zatknutie troch Nemcov pre podozrenie zo špionáže opäť jasne ukazuje, že v našich vzťahoch s Čínou nesmieme byť naivní,” uviedla politička pre nemecký magazín Wirtschaftswoche.

14:45

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti.

14:44

Viac než 2000 ľudí sa nemecké úrady rozhodli evakuovať na severe krajiny po objavení zrejme nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny.

14:39

Ruské drony v noci na nedeľu udreli na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, čo spôsobilo vážne poškodenie na miestnom hoteli a na energetickej infraštruktúre. Informoval o tom gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

14:15

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

12:43

Bangladéšske úrady v nedeľu vydali ďalšiu trojdňovú výstrahu pred horúčavami. Reagujú tak na najdlhšiu vlnu horúčav v tejto juhoázijskej krajine za posledných 75 rokov, ktorá pretrváva už 29 dní.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali