Prečo sa Európa bráni expanzii amerického plynu

Prečo sa Európa bráni expanzii amerického plynu

Washington/Európa 10. júla 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Donald Trump chce zjednodušiť pravidlá dodávok amerického skvapalneného plynu (LNG) do Európy. Nová kancelária amerického prezidenta sa snaží dobyť európsky plynárenský trh a vytesniť odtiaľ Gazprom. Ale v EÚ sa pozerajú na tieto plány s veľkou opatrnosťou

Ilustračné foto

Washington chce zvýšiť dodávky skvapalneného zemného plynu do európskych krajín, aby znížil ich závislosť na ruskom energetickom importe a zosilnel vlastný politický vplyv v tejto oblasti. Normy regulujúce americký vývoz plynu budú maximálne zjednodušené, sľubuje americká vláda.

Reklama

Pripomeňme, že vytvorenie skupiny Trojmoria (Troch morí) bolo iniciované Varšavou v rokoch 2015-2016. Do aliancie vošlo 12 európskych štátov, nachádzajúcich sa medzi Jadranským, Baltským a Čiernym morom, ku ktorým patrí aj Rakúsko, Maďarsko, Chorvátsko, Rumunsko či pobaltské krajiny.

Deklarovaným cieľom zjednotenia bolo prekonanie bariér medzi východom a západom Európy a vytvorenie alternatívy ruským energetickým projektom.

Reklama

 

Neocenili úsilie

Ďalšie protiruské sankcie, zavedené americkou vládou v júni, sa dotkli ropného a plynárenského sektora. V návrhu zákona sa hovorí o protiakcii k stavbe North Stream 2. Washington sa domnieva, že plynová magistrála ohrozuje energetickú bezpečnosť Európskej únie.

Mimochodom, európski partneri USA neocenili úsilie americkej strany. Ako uviedol rakúsky kancelár Christian Kern, USA nesmie prejavovať nátlak na spoločnosti, zaoberajúce sa spoločnými projektmi s Gazpromom.

“Je nepríjemné, že senát USA minulú nedeľu prijal rozhodnutie rozšíriť hrozbu sankcií na všetky podniky, ktoré sa zúčastňujú na spoločných energetických projektoch s Ruskom,” povedal Kern.

Reklama

Analogické hľadisko zastáva Berlín. Ako uviedla v interview pre Der Spiegel poradkyňa nemeckej vlády pre otázky bezpečnosti a zahraničnej politiky Kirsten Westphalová, Washington sleduje vlastné ciele. Pre Nemecko je nevýhodná dominancia jedného vývozcu na európskom trhu s plynom.

Rokovania o zvýšení priechodného objemu plynovodu vedúceho po dne Baltského mora, sa zaseklo vzhľadom k ochladeniu vzťahov medzi Moskvou a západnými krajinami. Ale už v marci sa EK obrátila na krajiny EÚ s návrhom, aby bol schválený projekt North Stream 2: ďalšie linky plynovej magistrály umožnia importovať ruské palivo s obídením Ukrajiny.

Podľa názoru mnohých odborníkov, politická nestabilita na Ukrajine vyvoláva vážne obavy v Európe. Alternatívna trasa dodávok ruského paliva umožní znížiť závislosť európskeho energetického trhu na turbulentnosti ukrajinskej politiky. Ale tieto plány narážajú na aktívny odpor zo strany USA.

 

Energetická politika

Reklama

O dobytie európskeho plynového trhu hovorila už administratíva Baracka Obamu. Plánovalo sa, že objemy amerického exportu do EÚ dosiahnu 45 miliárd kubíkov a pokryjú 10 % európskej plynovej potreby.

 

 

Podľa štatistiky Informačnej administratívy Ministerstva energetiky USA však za rok 2016 Spojené štáty dodali do Európy iba 0,5 miliardy kubíkov plynu. Zároveň americké spoločnosti boli horšie ako Gazprom a ďalší výrobcovia LNG, napríklad Katar.

Minulý rok Doha začala aktívne rozširovať svoj vplyv na európskom trhu s LNG. Varšava uzavrela zmluvu na dodávku 1,5 miliárd kubíkov katarského plynu ročne. V apríli roku 2017 riaditeľ štátnej katarskej spoločnosti Qatar Petroleum (QP) oznámil plány na rozšírenie ťažby na najväčšom severskom nálezisku.

Podotýkame, že už na konci júna sa Doha ocitla v centre diplomatického škandálu. Regionálne mocnosti (Saudská Arábia, Bahrajn, Egypt a Spojené arabské emiráty) vyhlásili Kataru ekonomickú blokádu a obvinili štátne orgány zo spolupráce s teroristami. Konflikt sa rozhorel dva týždne po návšteve Donalda Trumpa v Rijáde. Ako uviedol podpredseda Gazpromu Alexander Medvedev, rast napätia okolo Kataru môže v budúcnosti sťažiť dodávky katarského LNG.

“Je celkom možné, že je v tom skutočne zapojený celý komplex ekonomických záujmov,” okomentoval situáciu v rozhovore pre RT RCDr. Sergej Silvestrov.

 

Reklama

Naschvál rekordom

Nehľadiac na grandiózne plány Bieleho domu na vytlačenie Ruska z európskeho plynového trhu, Gazprom naďalej zvyšuje dodávky do EÚ. Podľa údajov z minulého roka ruský plyn pokryl asi tretinu európskej spotreby modrého paliva.

Podľa štatistiky zverejnenej na webe spoločnosti, Rusko do Európy dodalo 178,3 miliárd kubíkov plynu a 80 % exportu putovalo do západoeurópskych štátov. Je to o 12,5 % viac ako v roku 2015.

Washington sa pomocou politických špekulácií snaží prinútiť Európsku úniu, aby nedbala svojich vlastných záujmov, cena amerického LNG je vyššia ako ruského. Podľa analytika Oxfordského inštitútu energetických štúdií Jamesa Hendersona by americké energetické spoločnosti uspokojila cena za plyn vo výške 245 dolárov za tisíc kubíkov. Aby však americkí dodávatelia udržali európskych spotrebiteľov, musia výrazne znížiť ceny.

Exportná cena ruského plynu na európskom trhu bola vlani 167 dolárov za tisíc kubíkov plynu.

Reklama

Experti predpokladajú, že sa európski dovozcovia nevzdajú ruských dodávok plynu z niekoľkých dôvodov.

“Americký LNG nemôže konkurovať ruským dodávkam do Európy, kde teraz ovládame viac ako tretinu trhu,” vysvetlil Silvestrov. “Ani s dumpingovou stratégiou nemôžu poraziť konkurenciu,” dodal.

Podľa riaditeľa analytického centra energetickej politiky a bezpečnosti Inštitútu problémov ropy a plynu Ruskej akadémie vied Alexeja Mastepanova, môže v budúcnosti objemy a ceny dodávok amerického LNG ovplyvniť zrušenie zákazu ťažby plynu na šelfe USA, ktoré anoncoval Donald Trump. V súčasnosti však do Európy dorazilo len niekoľko tankerov s americkým LNG.

Všeobecne má LNG jednu značnú výhodu, jeho dodávky nie sú viazané na konkrétny trh. Dodávky prírodného plynu plynovodmi prebiehajú v rámci dlhodobých kontraktov, LNG žiadne takéto obmedzenia nemá.

“Pre Európu sú však najdôležitejšie spoľahlivé dodávky vo veľkom množstve a ich stabilita,” poznamenal expert. “Na území EÚ je zároveň vybudovaných niekoľko desiatok terminálov na príjem LNG. Sú využívané iba z niekoľkých percent, európske štáty však z rozpočtu platia údržbu týchto podnikov pre prípad núdzovej situácie,” dodal.

Reklama

Podľa Mastepanova je nespokojnosť európskych štátov s americkými plánmi na dominanciu na trhu EÚ úplne pochopiteľná. “Ak americkí dodávatelia LNG získajú veľkú časť európskeho trhu, cena skvapalneného plynu okamžite vyletí nahor,” zhrnul expert.

Nadežda Alexejevová

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali